Naučite decu da vole kukuruz

Za kukuruz ne važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog. Američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

kukuruz

Foto: Pixabay

– Kuvanjem kukuruza šećerca oslobađa se felurička kiselina, koja takođe deluje kao antioksidant – kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Lako se vari

Kukuruz je najbolje kuvati u vodi ili na pari.

– Bez obzira kako je kuvan, sa klipom ili bez njega, ukusan je i vole ga deca i odrasli. Pored kuvanja, kukuruz šećerac može se peći i na roštilju. U letnjem periodu ovo je popularna zanimacija na jezeru ili reci, na kampovanju i izletu.

Kuvan ili pečen, kukuruz se odlično slaže sa svim vrstama mesa, ribom i povrćem. Najviše se koristi u američkoj i meksičkoj kuhinji, gde se od kukuruza pravi mnoštvo ukusnih jela. Kukuruz je tamo nezaobilazan prilog, od njega se spremaju njoke, nađe se u sendviču, na pici, u salati, supama i čorbama.

Kukuruz važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a odličan je izvor gradivnih materija. Ima veliku energetsku vrednost, ne goji a daje energiju i obezbeđuje sitost duže vreme. U svetu postoji više vrsta kukuruza, a kod nas su najpoznatiji beli i žuti.

Kukuruz je zdrava i nutritivno vredna namirnica koja ima velika antioksidativna svojstva koja štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i kancera.

– Kukuruz sadrži i fitohemikalije koje čuvaju vaš vid i vlakna koja olakšavaju stolicu. U narodu je poznata činjenica da je kukuruzna svila dobra kao diuretik, ali i kod srčanih smetnji i urinarnih bolesti – objašnjava Jasna Vujičić, nutricionista.

Riznica vitamina

Kukuruz šećerac je pun beta-kriptoksantina, koji dokazano štiti pluća od karcinoma, jer se ponaša kao moćan antioksidans.

Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih sudova ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrednosti holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B1, B3, B9 i magnezijuma koji pomažu prirodnu regulaciju vrednosti homocisteina u organizmu i tako štite kardiovaskularni sistem.

On obiluje celulozom, folnom kiselinom i drugim vitaminima, supstancama koje popravljaju raspoloženje i utiču na rad mozga. Od zrna kukuruza proizvodi se ulje koje se preporučuje kod progresivne ateroskleroze jer smanjuje nivo holesterola. Dovoljno je uzimati ga svakodnevno 20 grama kao dodatak redovnoj ishrani.

Savet
Sveži kukuruz koji se bere u avgustu najbolje je odmah skuvati jer stajanjem se u njemu smanjuje količina šećera. Svežim klipovima uklonite ljuske i niti, pa ih kuvajte u slanoj, ključaloj vodi oko sat vremena.

Dečiji sajt

Podeli:

Komentari

  1. Marija says:

    Postovani,moja beba ima 2 meseca i 13 dana,rodjen je sa 3210gr 51 cm,nije dojen uopste.Odmah je poceo sa AD formulom,prvo sa Humanom ali zbog problema sa zatvorom presli smo na Hipp combiotic.Na prvoj kontroli posle mesec dana imao je 4500gr.U poslednjih nekoliko dana imamo problem sa hranjenjem.Ukoliko ne dobije odmah da jede kad zaplace posle nece,odbija i place.Cak ni posle nekoliko pokusaja ne prihvata flasicu.Mozete li mi reci zbog cega se to desava?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram