Najčešće greške koje usporavaju razvoj dečje inteligencije

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije objašnjava zašto ne treba zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dječja kolica i roze soba…

razvoj inteligencije

“Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope.

Koje su  česte  greške  roditelji koje mogu negativno uticati na prirodni razvoj inteligencije kod deteta:

  1. Roza soba

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, rozih ili plavih interijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će biti kontrast, kaže dr. Rajović.

  1. Sprečavanje igre na podu

Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ipak, faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

  1. Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera  težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. “Umjesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaknuti razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati”, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i kada se dete vrti oko svoje ose, nakon čega deca ponekad i padnu.

  1. Vožnja u kolicima umesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebala što više hodati, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Čak i ako je bilo  propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvek kroz različite vežbe i igre mogu podstaknuti razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

ntcucenje.com

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA