Najbolja kuvarica dečje hrane u SAD

Uspeh domaćice i samohrane majke Vlade Vladić u borbi protiv gojaznosti u Americi. Spremam po starim srpskim receptima jela sa puno zdravog povrća, od domaćeg testa, mleka, mesa, voća

KADA se proletos Vlada Vladić, kuvarica iz San Markosa u Kaliforniji, prijavila na Festival zdrave hrane nije ni slutila da će svojim receptom osvojiti zvanje majstora varjače. Salata od pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike sa drugim povrćem, oduševile je kulinarski žiri, koji je proglasio najboljom kuvaricom dečje hrane u Americi.

– Jedan od trojice sudija, ekspert za kulinarstvo u SAD, je oduševljen mojim jelom rekao da je to “zaboravljena umetnost kuhinje”. Za raliku od američke brze hrane, ja spremam po starim srpskim receptima jela sa puno zdravog povrća, od domaćeg testa, mleka, mesa, voća. U mojim jelima Amerikanci su prepoznali vlastitu prošlost i oduševili se – otkriva nam svoju kulinarsku tajnu srpska kuvarica Vlada Vladić.

Sa osmehom priča kako je Amerikankama demonstrirala kako se ručno razvlači testo i prave kore za pitu ili baklavu.

– Zabrinuta za ishranu moje dece u zemlji debeljuca i željna da sačuvam kulinarsku tradiciju moje bake i majke, odlučila sam da se posvetim razvoju hrane za decu. Osnovala sam kompaniju “Kuking end kids”, koja se bavi obrazovanjem mladih majki i dece u borbi protiv gojaznosti u SAD. Posle četiri osvojene titule šampiona dečje kuhinje, dobila sam podršku Međunarodne organizacije CVI 2, koja me uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina – priča uvek nasmejana domaćica.

Vlada koja je ostala bez muža Milorada i živi sa svojim mališanima Mikaelom i Markom, rođena je u Bijeljini. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu kod Sarajeva. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD gde je sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali, preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu “Vladić tri star”.

RECEPTI UZ SNIMKE IZ SRBIJE Vlada Vladić je u pregovorima sa Turističkim savezom Srbije kako bi njena firma i program “Kuvanje i deca” postali promoteri srpskog turizma na američkom tlu. Nada se da će prilikom emitovanja dodatnih 50 emisija gledaocima u Americi njena jela biti ilustrovana motivima i snimcima iz Srbije.

– Poslove mog supruga u građevinarstvu preuzela su njegova braća Vlado i Milan Vladić, a verujem da će i sin Marko biti građevinar. Ja sam se posvetila kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, proju i sve vrste naših pita. Jedan od ciljeva mog rada je da američkoj publici predstavim istinsku vrednost naše kuhinje, čije recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju – kaže Vlada Vladić.

Njen sajt posećuje više hiljada Amerikanaca. Njene televizijske emisije gledaju milioni Amerikanaca. Glavni manekeni na sajtu i degustatori su njena deca. I njenim mališanima majčin rodni kraj, koji često posećuju je izvor porodičnog nadahnuća.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA