Motorni razvoj u drugoj godini

Najveći korak u motornom razvoju detete u drugoj godini života je pojava hoda. Jedan broj dece prohoda pre prvog rođendana, većina  između 12 i 18 meseca, a poneko i kasnije. Uzrast do koga se toleriše pojava samostalnog hoda je 21 mesec.

motorika fl

Foto> Flickr

Pored toga što je roditeljima najvažnije “da dete prohoda”, dobro je da to bude postepeno, savladavanjem svih faza razvoja hoda, najpre hodanjem na širokoj površini oslonca sa podignutim rukama, sa 1-2 koraka pa sedanjem na pod i ponovnim ustajanjem.

Hodanje uz pomoć  guralice, igračke koju dete gura ispred sebe ili tako što gura stolicu po sobi pomaže mu da stekne sigurnost i uvežba ovu složenu motornu aktivnost.

U ovom periodu dete i dalje često i rado puzi ali sada ne samo da bi došlo do nekog cilja već iz potrebe da se provlači ispod stola, stolice i da tu provede neko vreme samo. Ako nameštaj  to ne omogućava dobro je da dete ima tunel za provlačenje (foto   ). Možete da upotrebite veliku kartonsku kutiju ili nešto slično i uživati u ovoj igri sa detetom zajedno.

Da bi se došlo do 7-8 koraka sa spuštenim rukama i manjom površinom oslonca potrebno je nekoliko nedelja ili meseci i jako mnogo pokušaja dok se ne ovlada koordinacijom neophodnom za hodanje u uspravnom položaju.

Nakon navršene godine dete počinje svoje potrebe da izražava glasovno i da reči koje zna ponavlja i često ih koristi.

Sa 13 meseci  se igra sitnim igračkama i  stavlja manju kocku u veću.

Sa 15 meseci manipulacija kašikom omogućava pokušaje samostalnog uzimanja hrane što je još jedan korak koji vodi u svet odraslih. Dete se sada sve češće igra predmetima za svakodnevnu upotrebu ili istovetnim igračkama (kutije, kantice, kolica, stolica, jastuci…). Igračke vrlo često koristi tako što udara jednom o drugu i proizvodi zvuk.

Ovo je period kada igra mora da ima rezultat pa baca loptu i gleda kako se kotrlja ili vuče čarapu dok je ne skine. Roditelji često ne znajući za ovu detetovu potrebu počinju da grde dete jer misle da ono to “radi namerno” i tako postaje “nemoguće”.

Sa 16 meseci uspeva da različite oblike stavi u odgovarajući ram i da povezuje reči i gest ( govoreći “daj” pruža ruku).

U 17. mesecu dete pokušava da trči u krug što je još jedan važan korak u sazrevanju deteta i nikako ga ne treba sprečavati u tome.  Važno je obezbediti dovoljno slobodnog prostora za to i skloniti sve u šta dete može da udari dok ovo radi.

Sa navršenih 18 meseci može da poređa 5 kocki po vertikali  i govori “mama daj”

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani,
  moje dete ima 21 mesec. Lepo hoda, trči, penje se na stolicu, vrlo je aktivan. Sam izlazi iz kreveta (preskoči ogradicu prema našem krevetu pa siđe na pod). Pali šporet, okreće ključ, otvara i zatvara vrata. Još uvek ga mi hranimo, ne jede sam kašikom. Sam jede keks, hleb i slično. Počeo je da odbija hranu, samo bi jeo hleb, spanać, jaje. Brine me razvoj govora. Većinu vremena priča nekim svojim jezikom. Inače ume da kaže tata, mama, baba, deda, ko je. Često je nervozan, onda se zacenjuje od plača ako nešto nije po njegovom. Ume da zabacuje glavu unazad kada ga držimo pa se bojim da se ne udari. Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Imam sina od 15 meseci jos ne hoda ,samostalno ne stoji.Po malo se uz pslonac uspravi to traje minut i odma se spusti.6 nedelja vec ima bol u levoj nozi.Neurolog ga je pregledao i nista mu nije jasno.Babinski na levoj nozi je ekstenzivni,inace kada ga uspravim da pokusa da koraca on se brani i nece odma sedne.Kada puzi to bude kratko vise se vuce na zadnjicu sa ispravljenom levom nogom.Inace kukovi su mu uredu,snimali smo mu nogu nema nikakve traume.Neko kaze da bi to moglo da proizilazi iz mozga…Da li vi imate neki savet…

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme – Vaše dete treba da pregleda i prati pedijatar – neurolog, koji radi u nekoj od sppecijalizovanih dečjih bolnica.

   Potom da.se.vidi šta da se uradi od dodatnih ispitivanja, pa da se utvrdi UZROK opisanog problema.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, imam bebu sa punih 14meseci. Problem je u tome sto jos uvek ne izgovara skoro pa nista. Nezna tata, baba, dede… Ispusta neke zvuke, nekad kaze mama ali veoma retko, cesce mam maaam kad je gladan, bababab ali i to je u vidu guganja a ne obracanja. Juce je rekao tetaaa 2x jedno po drugo i toliko. Jos uvek nije prohodao, ali aktivno puzi, hoda drzeci se mebelom, zna da se spusti sam iz kreveta/garniture, zna da pokaze prstom sta zeli u momentu ili u kom smeru trebamo ici, zna da pokaze gde su vrapci, gde je kuca a gde dete u slikovnici, okrece se na svoje ime jos mnogo ranije, grli svog brata i bebu moje drugarice koja je nesto manja i veoma im se raduje. Nasmejan je stalno ali je mirna beba koja ne govori. Imam li razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, moj sin ina 14 mjeseci. Prohodao je prije mjesec i po. U pocetku je trazio ruku, sada je siguran i seta sam po stanu, otvara vrata, uzima ogracke, prenosi ih, igra se sa loptom. Tu je sve u redu. Juce sam primjetila da malo zgrceno drzi ramena i da nece da podigne glavu unazad. Tj. najvise je drzi potpuno ravno. Oprezno se okrece. Nervozniji je inace ovih dana, ali mu izlaze i trojke i malo je slinio. Preksinoc je tokom noci iskocio iz krevetica pa sad ne znam. Na dodir ne reaguje kao da ga boli i kada ga ja drzim , pije mlijeko i sl. tada glavu pomjera unazad normalno, bez bola. Ali je sam nesto skeptican….

  Odgovori na komentar
 5. Poštovani,
  Bebi 17 mjeseci, puzi od 10-tog mjeseca i ubrzo nakon toga se diže uz sve i hoda. To radi još uvijek. Ne hoda samostalno. kad je postavim uz nešto da dodje do mene ona krene brzo i dodje. čini mi se da se boji. Inače beba prošla kroz vojtu i bobath terapiju. Bogu hvala nema nikakvih oštećenja jer je bila na pregledu neuropedijatra. Zbog terapija smo bili često kod fizihatra i sve vježbe su isključene od njenog prvog rođendana i čeka se da samostalno prohoda. Zbog straha iako po nalazu fizihatra nisam morala odvela sam je da još jednom pregleda bebu. Rekla je da se opustimo i da će uskoro prohodati i sve pravilno radi. Za 15 dana će joj 18 punih mjeseci A ona ne hoda. Tad nam je fizijatar eekao da je ne forsiramo vodajuci za ruke što ona i ne voli radije hoda sama uz namještaj. Iskreno ja ludim od iščekivanja. Razmišljamo da je ponovno odvedem na pregled ili da strpljivo sacekam. Fizijatar koji je vodi jako je stručan i temeljit. Svaku fazu smo detaljno popratili. Molim i vaše mišljenje. Hvala

  Odgovori na komentar
  • Jedina ispravna procena je upravo “u rukama” Vašeg fizijatra!

   Tu se zaista ništa preciznije ne može reći bez pregleda i praćenja. Zato, ako beba ne prohoda u narednih par nedenja – da se obavi kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 6. Postovani,imam blizance od 16 meseci,rodjeni su u 32 nedelji.Prohodali su sa 13 meseci,vrlo su stabilni.Znaju da cucnu,sagnu se po igracku,guraju atice po kuci,penju sena krevet i sl.Sto se tice govora jedan prica bebecim jezikom dok drugi “peva” aaaaa … nismo sigurni da se odazivaju na svoje ime i malo stvari znaju da ponove pa pa i sl..Kao da su ne zainteresovani.Brinem da li je sve u redu.

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA