Motoričke i perceptivne sposobnosti bebe od 6 do 12 meseci

Razvojne mape će vam pomoći da sagledate rast i razvoj vašeg deteta. One su samo okvirni pokazatelji razvoja i ne treba ih shvatati kao upozorenje na problem. Ako ipak sumnjate da se vaše dete ne razvija u skladu sa svojim uzrastom, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

 Foto: Pixabay

Uzrast deteta Uobičajene veštine

Veštine koje trenutno uči

Napredne veštine za uzrast

 

7. mesec

Sedi bez oslonca, Napravi pokret nalik brisanju da bi dohvatilo predmet, Brblja Kombinuje slogove da bi zvuk zvuči kao reč; Puzi ili radi iskorak napred.  Stoji bez držanja ili se drži za neki predmet; Maše da se pozdravi; Baca predmet da bi proizveo zvuk.

8. mesec

Koristi reči “mama” i “tata” roditeljima, ali ne pogodi uvek kome koja reč pripada; Puzi; Prebacuje predmet iz ruke u ruku  Stoji uz nameštaj držeći predmet u ruci; Savladava puzanje; Upire na predmet.  Pokušava da se podigne uz nameštaj iz sedećeg položaja; Uzima predmete kažiprstom i palcem; Pokušava da objasni nešto rukama i gestovima.

9. mesec

Kombinuje slogove da bi zvuk zvuči kao reč; Stoji uz nameštaj držeći predmet u ruci; Uzima predmete kažiprstom i palcem; Pokušava da hoda uz nameštaj; Baca predmet da bi proizveo zvuk.  Igra se uz dečije rime; Govori “dada ili tata” i “mama” roditeljima.

10. mesec

Maše da se pozdravi; Uzima predmete kažiprstom i palcem; Savladava puzanje; Istražuje sve po kući.  Govori “dada ili tata” i “mama” roditeljima; Reaguje na svoje ime; Razume reč “ne”; Pokušava da objasni nešto rukama i gestovima. Pije iz šolje; Stoji sam bez podrške nekoliko trenutaka; Stavlja predmete u kutiju i vadi ih;

11. mesec

Govori “dada ili tata” i “mama” roditeljima; Igra se uz dečije rime; Stoji sam bez podrške nekoliko trenutaka. Imitira šta drugi rade; Stavlja predmete u kutiju i vadi ih; Razume jednostavne rečenice i naredbe. Pije iz šolje; Uči još jednu reč osim “dada (tata)” i “mama”; Saginje se dok stoji.

12. mesec

Imitira šta drugi rade; Brblja i govori reč sličnu “dada”; Pokušava da objasni nešto rukama i gestovima.  Uči još jednu reč osim “dada (tata)” i “mama”; Pravi nekoliko koraka; Razume jednostavne rečenice i naredbe i reaguje na njih. Škraba bojama; Svaladava hodanje; Uči dve reči osim “tata (dada)” i “mama”.

Prezueto: Klinika Perinatal

Podeli:

Komentari

 1. Milos says:

  Postovani,
  devojcica stara 8m ne sedi jos uvek samostalno, veoma je nestabilna u sedecem polozaju. Ima li razloga za brigu? Tokom celog dana je na podu, okrece se sa stomaka na ledja i obrnuto, pokusava da puzi tako sto podize guzu i noge, ali glavu nabija u pod. Motorika ruku je odlicna, brblja, vesela je beba i pametna, ali je motorika slabija.

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto nemoguće proceniti bez pregleda.

   Ako u narednih par nedelja ne pocne da sedi samostalno, mislim da treba obavito kontrolni.pregled kod Vašeg pedijatra.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA