Mojoj deci: 11 vrednih lekcija koje će vam promeniti život

Piše Kolin Templ (Colleen Temple), za portal Motherly, a potpisuje (gotovo) svaka majka. Prenosimo vam njeno iskreno pismo, u celosti.

5. NOVAC JE, OSETIĆETE TO, I DAR I TERET

Biće dana kada ćete osećati da SVE ŽIVO KOŠTA. I to PUNO. Ali ako radite i štedite – radite ispravno. Ali iako “radite ispravno”, novac će opet često biti stresan za rukovati njime. Imati decu, i hipoteku, i žonglirati svim računima koji dolaze sa odrastenjem i podizanjem porodice, pa, uzima danak.

Ali zapamtite – novac nije sve. Život je znatno više od samo računa i stresiranja oko toga da li da novac potrošiš na novu majicu, ili ne. Verujte da će sve ispasti kako treba čak i kada niste u mogućnosti odvojite malo novca za sebe, svoju porodicu, svoju vezu i svoju decu (ako se odlučite da ih imate).

6. PONEKAD ĆE DELOVATI DA JE VAŠE TELO VAŠ PRIJATELJ, ALI I NEPRIJATELJ

Moje mi je telo podarilo tri nevjerovatna poklona – vas tri. Kroz šta je sve prošlo – tri trudnoće i porođaja – divim mu se. Toliko poštujem svoje telo zbog svega što mi je pružilo i što je uradilo za mene, a ja sam i dalje ponekad stroga prema njemu. Ima, naravno, dana kada poželim da je opet u pred-trudničkom izdanju. Jer poželim da mogu da stanem u omiljene farmerke od pre pet godina. Tada sikćem na opuštenu kožu u predjelu stomaka i strije na predelu butina.

Ali naša tela – naša zdrava tela – su darovi, i tako treba i da ih tretiramo. Kada sam stroga prema njemu, samo pogledam vas i shvatim koliko je ono zaista divno – onda odagnam sve negative misli, tamo gde im je i mesto, u smeće.

7. RADOZNALOST ĆE VAM DONETI USPEH

Budite radoznali. Postavljajte pitanja. Zaista, ne postoje loša pitanja, jer postavljati pitanja znači da poštujete proces učenja u tolikoj meri da želite da budete sigurni da usvajate servirane informacije ispravno. To je jako bitno.

Nadam se da ćete uvek voleti učenje i da ćete sami sebe uvek terati naprijed. Naučila sam da najpametniji ljudi postavljaju pitanja. Ne boje se da kažu: “Samo sekund, ne razumijem. Da li možete da ponovite to?” Nemojte se ikada stediti pitati nešto i tražiti pomoć.

8. TEHNOLOGIJA JE VARLJIVA, ALI I OD POMOĆI

Imamo svet na dlanu i ko zna šta će vam tehnologija ponuditi kad odrastete.

Društvene mreže će vam biti zanimljive da odrasate uz njih. Ja nisam odrasla tako; Facebook nalog sam napravila kada sam krenula na fakultet.Vaš će život biti dokumentovan – pažljivo birajte šta ćete podeliti sa svetom.

Društvene mreže su dobra alatka za povezivanje sa ljudima i razmenu ideja. Ali može biti opasno. Ne dajte da vas dotiče sve to. Napravite pauzu kada god vam zatreba. Toliko je divnih stvari koje se dešavaju oko vas – uživo.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA