Moja beba dobro (ne) čuje

Kako roditelji mogu da prepoznaju da njihova beba ne čuje, i kome treba da se obrate?

Foto: Evilpacock/flickr

Kod beba se slušno oštećenje jako teško otkriva, naročito kada se radi o određenim tipovima blagih slušnih oštećenja, dok su kod teških oštećenja sluha pokazatelji vrlo jasni. Jedna od najranijih i najlakših slušnih veština bebe jeste lokalizacija izvora zvuka.

Novorođenče bi trebalo da pomera glavu ili pogled kada čuje zvuk. Bilo koji jači zvuk bi trebalo da izazove taj refleks, a njega je lakše ispitati kada beba malo odraste. Već sa pet-šest meseci, možete da pokušate sa šapatom ili tihim zveckanjem – koje će kao rezultat imati okretanje bebine glave ka izvoru zvuka. Ukoliko reakcije izostanu, potrebno je da se obratite pedijatru. On će vas poslati kod ORL specijaliste, a sve naše službe imaju odeljenje audiologije, gde na vrlo jednostavan način može da se postavi dijagnoza.

Važno je još jednom napomenuti da je rano otkrivanje oštećenja sluha veoma značajno za razvoj deteta. U nekim slučajevima, roditelji otkriju da je sluh kod deteta oštećen tek kada se kod njega ne razvije govor u očekivanom periodu. Stoga budite posvećeni i oprezni roditelji, koji će na vreme da uoče eventualni problem kod svog deteta.

Dr Vladan Šubarević, ORL specijalista, načelnik službe ORL Instituta i predsednik Srpskog aktiva dečjih otorinolaringologa

Podeli:

Komentari

  1. Dragan says:

    Poštovani,

    Naša beba je rođena prevremeno 15 avgusta ( termin 1 oktobar) i bila je smeštena na institutu za neonatologiju, pri otpustu urađen skrining sluha i bio je uredan. Sada imamo utisak kao da beba ne reaguje na zvuke i interesuje nas da li je to još uvek rano otkriti i predlažete li da uradimo još jedan test ili je još uvek rano.
    Unapred hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA