Mladi roditelji greše, i to je potpuno ok: Slušajte sebe, a ne druge

Kada beba uđe u kuću, posebno ako je prva u porodici, mlade roditelje dočekaće bezbroj saveta i savetnika. Mamu će prijateljica ubeđivati jedno, kuma će tvrditi da baš to ne sme da se radi, pa će obe bake zahtevati da njihova bude zadnja jer one, naravno, sve najbolje znaju.

beba px

5. Teranje inata sa bebom koja plače
Tek rođene bebe uvek plaču iz nekog razloga – ili su mokre ili su gladne, možda im je hladno ili suviše toplo. Suviše su male da bi umele da manupulišu, pa ih zato kad zaplaču odmah uzmite u naručje i otklonite ralog uznemirenosti. Tako će beba sticati poverenje u roditelje jer joj oni na taj način pokazuju da su tu kada su najpotrebniji.

6. Zapostavljanje sopstvenih potreba  
Mnoge mame se trude da odmah nakon porođaja budu na vrhu zadatka, da budu doterane, odmorne, vesele, nasmejane, da nađu vremena za ostatak porodice i prijatelje iako im nije ni do čega. Varijacije raspoloženja su normalne, kao i umor, pa bi valjalo da se ipak malo više posvete sebi i svojim potrebama, a da tuđe očekivanja stave na stranu makar dok se ne uspostavi hormosnki balans.
Ukoliko se silite da budete dobro čak i kada se ne osećate tako, iz straha da će vas drugi okarakterisati kao majku koja nije dovoljno posvećena detetu, lošu suprugu, ćerku ili prijateljicu, gubićete energiju i osećaćete se loše. Prirodno je da imate strah, normalno je da se ne osećate spremnom na sve ono što majčinstvo nosi sa sobom i sasvim je u redu potražiti pomoć najbližih, naročito u prvim nedeljama nakon dolaska iz porodilišta.
Samo budite nežne prema sebi, osluškujte bebu i njene potrebe, ali i sebe i ritam koji vam prija.

Dečiji sajt

Podeli:

Komentari

 1. Ana Vukičević says:

  Dobar dan!
  Slučajno sam naletila na vašu stranicu te imam pitanje.
  Naime imam bebu koja sutra puni mjesec dana i već tri dana konstano plaće.
  Preko noći zna spavati i do 4-5 sati a preko dana samo 2-3 sata
  Pelena je suha nepate ga grcevi nije gladan nije žedan pokušala sam sve ali ništa ne pomaže neznam što napraviti više
  Ispričavam se na dužem mail.
  S poštovanje


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA