Mladen Šarčević: Nulta tolerancije za nasilje u školama

Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece – rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Kako je najavio, sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama isstema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se “školskim siledžijama” mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Ministar prosvete kaže za Informer da će se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece – kaže on pa dodaje:

– Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošnjavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanu ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom.

Da je popravni dom je idealno reenje za bahate i nedisciplinovane učenike, s tim se slaže i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.

Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – istakao je Antić.

(Telegraf.rs / Informer)

Podeli:

Komentari

 1. dan says:

  Tolerisati samo poslušnike a nikako bundžije.

 2. I to says:

  Kazniti i decu što trče na odmoru. Koji imaju primedbe i protivureče.

 3. Dušan says:

  Gospodine Ministre, očigledno niste upućeni, trenutno ne postoje nikakve kazne za vršnjačko nasilje, tako da pooštravanje kazni zvučii smešno (nasilnicima) i užasno (žrtvama). Takođe, primenjivanje nulte tolerancije već postoji i odlično funkcioniše, ne radi se apsolutno ništa po pitanju zaštite žrtvi nasilja u školama.
  Roditelj


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA