Mila Goldner-Vukov: Stres majke tokom trudnoće se vezuje za bebu u stomaku, a sve se ispolji kad dete poraste

Mila Goldner-Vukov daje odgovore na pitanja: šta sve majku može brinuti u toku trudnoće, da li i kako stres utiče na dete dok je u majčinom stomaku i koliko je važna uloga oca u toku trudnoće.

Foto: Pixabay

Na pitanje koliko odnos između supružnika utiče na rast i razvoj bebe dok je još u majčinom stomaku odgovor daje prof. dr Mila Goldner-Vukov.

O doktorki Mili
Mila je konsultant psihijatar, magistar i doktor medicinskih nauka. Član je australijskog i novozelandskog Kraljevskog koledža. U Beogradu je bila član katedre za psihijatriju u funkciji docenta na Medicinskom fakultetu. Radi kao konsultant psihijatar i specijalista je za porodične odnose.

– Odnos između partnera tokom trudnoće je izuzetno važan za intrauterini razvoj deteta. Najveći stresovi tokom trudnoće su: sukobi sa partnerom, ako partner napušta porodicu, gubitak ili smrt partnera, selidba, materijalni problemi i nedostatak podrške porodice porekla, posebno ako majka trudnice nije uz svoju ćerku. Psihijatrijski poremećaji kao što je depresija kod trudnice odražava se na pojavu depresije i kod budućih očeva, s tim što se depresija očeva pojavljuje u maskiranoj formi kroz njegovu iritabilnost, agresivnost, povlačenje i zloupotrebu alkohola.

Ono što samo otac može da uradi, a to je da voli majku svog deteta

Majčin stres se prenosi na dete
Svi stresovi sa kojima se majka nosi tokom trudnoće odražavaju se na dete i to na više načina. Kod majke dolazi do povišenja hormona stresa koji se prenosi na dete kroz posteljicu i izaziva poremećaje u funkciji hormonskog sistema deteta. Osim toga, kod deteta može doći do genetskih promena, koje u kasnijem životu deteta i odrasle osobe dovodi do pojave depresije, anksioznosti i osetljivosti na razvoj posttraumatske bolesti u slučaju traumatskih iskustava. Majka koja je u stresu, slabije se vezuje za dete tokom trudnoće, što kasnije može dovesti i do problema u afektivnoj povezanosti deteta sa majkom.

– U trudnoći majka može biti zabrinuta oko porođaja, zdravlja deteta, ona može biti iritabilna i zahtevati više pažnje od svoga partnera. Ukoliko njen partner ne zna kako da se odnosi prema trudnici i ako je više preokupiran svojim strahovima oko gubitka slobode, karijere, nove uloge oca, onda on uskraćuje pažnju i podršku svojoj partnerki, što izaziva još veći nivo stresa sa posledicama za dete koje, bar tako kažu, sve pamti i to na nivou svoje telesne memorije.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA