Mezenterijalni limfadnitis

Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza.

Foto: Flickr

BOLI KAO DA JE UPALA SLEPOG CREVA, A NIJE!

Kod 11-ogodišnje devojčice se posle virusne upale grla javio bol u trbuhu, koji je trajao dve nedelje. Bolovi oko pupka su se povremeno javljali, pa prestajali, stolica je bila normalna, a apetit nešto lošiji.

Pošto je prva dva dana trajanja bolova imala i povišenu temperaturu, lekar je posumnjao na upalu slepog creva. Nakon nekoliko hirurških pregleda, urađene krvne slike i pada temperature, zaključeno je da nije u pitanju apendicitis. Pošto je dete i dalje imalo bolove, predložena je lagana dijeta, ali su se se bolovi iznova javljali.

Analize krvi i mokraće su pokazivale da je sve u granicama normale. Bakteriološki i parazitološki pregled stolice su takođe bili uredni. Urađen je i pregled na Helikobakteriju (iz krvi, ali i izdisajni test), koji je bio negativan. Dete je prvo pregledao pedijar, potom hirurg, opet pedijatar, pa gastroenterolog. Na kraju je urađen drugi ultrazvučni pregled trbuha (prvi je bio uredan, na početku bolesti) – zaključeno je da se radi o mezenterijalnom limfadenitisu, to jest uvećanju limfnih žlezda u trbuhu. Detetu je posle tri nedelje sasvim dobro, a mene zanima kakva je to bolest..

 • Šta je mezenterijalni limfadenitis?

Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza. Creva su jedna velika barijera, koju često «probijaju» razni mikroorganizmi i tako ulaze u organizam. Zato se bitka vodi u velikom broju limfnih čvorova trbuha, koji se mogu uvećati, pa nastaje pomenuta bolest.

 • Ko su izazivači?

Virusi su ubedljivo prvi na listi prouzrokovača ovog oboljenja, a ređe su to crevne bakterije ili paraziti.

 • Zašto nastaje posle infekcije grla?

Dešava se da infekcija počinje u grlu, pa se proširi (siđe) u želudac i creva. To se, zapravo, veoma često dešava. Zato ne treba da čudi što je vaša devojčica imala prvo virusnu upalu grla. Radi se o virusima koji «vole» sve sluznice, pa nekad može da dođe i do proliva, koji vaša devojčica nije imala, ali su «odreagovali» limfni čvorovi trbuha.

 • Zašto je dete imalo bolove u trbuhu?

Bolovi nastaju zato što «otekli» limfni čvorovi pritiskaju crevo, koje se malo suzi, pa kroz njega teže prolazi crevni sadržaj (hrana koja se vari u crevima). Kada se crevo suzi, ono ubrzava kretanje (koje najbolje može da se shvati kao skupljanje i širenje creva), ne bi li «proguralo» crevni sadržaj kroz suženi deo (koji je pritisnut uvećanim limfnim čvorom). E, to boli, a bolovi su tipa kolika (grčeva): boli, boli, boli…. pa prođe, a detetu je satima sasvim dobro, sve do sledeće bolne epizode.

 • Kako se ovo nije videlo na ultrazvuku trbuha kada su bolovi počeli?

Teško je videti ove limfne čvorove ultrazvukom – jer su duboko u trbuhu, a sasvim je moguće da na početku bolesti nisu bili uvećani. Nije ni važno da se vide, jer se ova dijagnoza često postavlja kliničkim pregledom, posle isključivanja drugih oboljenja (što je veoma lepo urađeno na početku bolesti).

 • Ima li leka za ovu bolest?

Bolest se ne leči, jer prolazi sama. Moglo bi se reći da to i nije posebna bolest, već reakcija imunološkog sistema na infekciju. Tako se sa prolaskom infekcije polako povuku i otečeni limfni čvorovi. Kod neke dece prođe za nekoliko dana, a kod druge traje i par nedelja – baš kao kod vašeg deteta. U svakom slučaju, nema potrebe za terapijom!

 • Može li da se ponovi?

Može, baš kao što mogu da se ponove i različite virusne infekcije. Pošto se radi o bezazlenom fenomenu (istina, ponekad i neprijatnom), nije baš tako strašno i da se ponovi.

U sličnim situacijama, važno je pomisliti na ovu bolest, jer pravovremenim uvrđivanjem mogu da se spreče nepotrebni strahovi, ali i prekomerne laboratorijske analize. Naravno, to je posao lekara, baš kao i planiranje testova i ispitivanja koja pomažu u postavljanju dijagnoze.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. iva says:

  Ja kazem,da uvecani limfni cvorovi tj.nodusi u crevima,nisu tako bezazlena ,,bolest”!Moje dvogodisnje dete je imalo obicnu prehladu,na koju su odreagovali limfni cvorovi i doslo je do invaginacije creva(uvlacenje creva u sebe samo).Pregledao ga je pedijatar,deciji hirurg,i jos desetak razlicitih doktora,uradili smo mnogo analiza i rengen i ultrazvuk,i svako je tvrdio drugacije,od stomacnog virusa,slepog creva,opstrukcije zeludca…Na kraju smo zavrsili u decijoj klinici u Nisu,gde je operisan.Bolovi su bili nenormalno jaki,kao grcevi ,na svakih nekoliko minuta i da klinicka slika nije bila tako dramaticna,ko zna sta bi se desilo.Zato,roditelji,nijedna “bolest”nije bezazlena!

 2. Darko says:

  Omam isti problem sa sinom od 8 godina,koji je lekar operisao u nisu ovu decu
  Mi smo na decijoj klinici u nisu

 3. Maja says:

  Decak 11 godina ima cesto bolove u stomaku tacnije u predelu pupka…prosla sreda krenuli su jaki bolovi u stomaku da bi krenulo i povracanje koje je trajalo 24 sata na svakih pola sata je povratio…uradjen je ultrazvuk stomaka da bi se videli povecani broj limfni cvorova u predelu pupka takodje je uradjen pregled krvi da bi sve navodno ukazalo na stomacni virus sto ja cisto sumnjam…dalje pretrage ne zele da obave jer kazu da nema potrebeneznam sta da radim i kome da se obratim inace zivimo u inostranstvu za sta god da je preporucuje se paracetamol

  • MojPedijatar says:

   Sve je urađeno kako treba, pa samo ako se bolovi ponavljaju – treba obaviti kontrolni pregled.

 4. Mojsova Vesna says:

  Skoro je isti slicaj i sa mojom unukom od 9 god. Povremeni bolovi u donjem delu trbuha u vidu spazmi koji se ponavljaju 3-4 puta na dan i za nekoliko minuta nestaju. Bez temperature i povracanja
  LBORATORISKE ANALIZE KRVI , URINE I BRISEVI–NEGATIVNI
  MALO POVECAN BROJ EOZINOFILA I BAZOFILA

  UZ-UVECANI MEZENTERIJALNI LIMFNI CVOROVI – 6 mm

  Decji hirurg: Ovo stanje je od jake prehlade, obicno virusne prirode, dajemo neki analgetik -spazmolitik ako su bplovi jaki ALI, posto kod nlje su cvorovi neuobicajeno veliki mora da primi i antibiotik sa probiotikom i prepise joj Amoksiklav.

  Moje je pitanje–koliko je opravdan antibiotik , posebno ove vrste , imajuci u vidu i negativna dejstva leka na celokupni imuni sistem i crevnu floru.

  • MojPedijatar says:

   U ovoj situaciji se bez pregleda deteta se naprosto NE može komentarisati antibiotska terapija.

 5. Mojsova Vesna says:

  Puno Vam hvala na odgovoru.
  Zaboravila sam pomenuti da se pojavio ras-sitan osip i svrab po celom telu nekoliko dana pre pojave bolova,i prosao za 48h, bez drugih signifikantnih anamnestickih podataka vezana za klinicku sliku.
  Posto zivimo u Makedonii-Skoplje, molim vas za savet–Kakve dopunske preglede ili laboratoriske analize bi trebalo da se urade , posto se ograguejete od komentarisanja antibiotika.
  Bojim se da, ako su virusi u pitanju , oni od antibiotika ne razbeze po djepovima abdomena ili na drugom mestu i u odredjeni momenat pada imuniteta ili druge infekcije opet ne pojave u vidu druge klinicke slike.

  • MojPedijatar says:

   Ovaj osip zaista ukazuje na VIRUSNU infkeciju, a mislim da ti sada NEMA smisla da se rade bilo kakva dodatna ispitivanja. To treba raditi PRE započinjanja antibiotske terapije.

 6. Vesna says:

  Opet Vam puno hvala na opravdanim i strucnim komentarom.
  To sam se trudila objasniti svojoj cerci koja je pravnik i DOKTOR je za nju merodavam za zdravje ,kao PO ZAKONU za njen rad.
  Ali ja , kao Visa Medicinska Sestra sa 40 god, staza , nisam bila uopste sigurna u proceni i terapiji decjeg hirurga.
  72 h nakon zavrsetka antibiotske terapije imam nameru napraviti specificna virusoloska ispitivanja.

  MOJ KOMENTAR I KOMUNIKACIJA SA VAMA JE U CILJU DA POMOGNEMO I DRUGOJ DECI …BAR MALO ..MOZDA IM NEKA INFORMACIJA BUDE OD KORISTI

 7. Biljana says:

  Pozdrav i od mene,prosle srede je i moj sin primljen na hirurgiju,zbog jakih bolova u predelu leve strane stomaka i oko pupka,uradjene sve analize,sve je u granicama normalw,nakon prve boce infuzije bolovi su prestali,narednih 72 h je bio od terapijom,bolovi se nisu ponavljali,konacna dijagnoza dr.je upala linfnih cvorova debelog creva.moram da napomenem,da cesto ima grceve i bolove oko pupka,bili smo zimus na ispitivanju,zbog grceva,naj verovatnije ne tolerancija kombinacije neke hrane,sad mene brine jer se to jako ceto desava,svaki put kad ima bolove,javljamo se pedijatru,jer se palsim da nije sl.crevo u pitanju,sta bi preporucili za te grceve,dete ima 7 godina?

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA