Mezenterijalni limfadnitis

Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza.

Foto: Flickr

BOLI KAO DA JE UPALA SLEPOG CREVA, A NIJE!

Kod 11-ogodišnje devojčice se posle virusne upale grla javio bol u trbuhu, koji je trajao dve nedelje. Bolovi oko pupka su se povremeno javljali, pa prestajali, stolica je bila normalna, a apetit nešto lošiji.

Pošto je prva dva dana trajanja bolova imala i povišenu temperaturu, lekar je posumnjao na upalu slepog creva. Nakon nekoliko hirurških pregleda, urađene krvne slike i pada temperature, zaključeno je da nije u pitanju apendicitis. Pošto je dete i dalje imalo bolove, predložena je lagana dijeta, ali su se se bolovi iznova javljali.

Analize krvi i mokraće su pokazivale da je sve u granicama normale. Bakteriološki i parazitološki pregled stolice su takođe bili uredni. Urađen je i pregled na Helikobakteriju (iz krvi, ali i izdisajni test), koji je bio negativan. Dete je prvo pregledao pedijar, potom hirurg, opet pedijatar, pa gastroenterolog. Na kraju je urađen drugi ultrazvučni pregled trbuha (prvi je bio uredan, na početku bolesti) – zaključeno je da se radi o mezenterijalnom limfadenitisu, to jest uvećanju limfnih žlezda u trbuhu. Detetu je posle tri nedelje sasvim dobro, a mene zanima kakva je to bolest..

 • Šta je mezenterijalni limfadenitis?

Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza. Creva su jedna velika barijera, koju često «probijaju» razni mikroorganizmi i tako ulaze u organizam. Zato se bitka vodi u velikom broju limfnih čvorova trbuha, koji se mogu uvećati, pa nastaje pomenuta bolest.

 • Ko su izazivači?

Virusi su ubedljivo prvi na listi prouzrokovača ovog oboljenja, a ređe su to crevne bakterije ili paraziti.

 • Zašto nastaje posle infekcije grla?

Dešava se da infekcija počinje u grlu, pa se proširi (siđe) u želudac i creva. To se, zapravo, veoma često dešava. Zato ne treba da čudi što je vaša devojčica imala prvo virusnu upalu grla. Radi se o virusima koji «vole» sve sluznice, pa nekad može da dođe i do proliva, koji vaša devojčica nije imala, ali su «odreagovali» limfni čvorovi trbuha.

 • Zašto je dete imalo bolove u trbuhu?

Bolovi nastaju zato što «otekli» limfni čvorovi pritiskaju crevo, koje se malo suzi, pa kroz njega teže prolazi crevni sadržaj (hrana koja se vari u crevima). Kada se crevo suzi, ono ubrzava kretanje (koje najbolje može da se shvati kao skupljanje i širenje creva), ne bi li «proguralo» crevni sadržaj kroz suženi deo (koji je pritisnut uvećanim limfnim čvorom). E, to boli, a bolovi su tipa kolika (grčeva): boli, boli, boli…. pa prođe, a detetu je satima sasvim dobro, sve do sledeće bolne epizode.

 • Kako se ovo nije videlo na ultrazvuku trbuha kada su bolovi počeli?

Teško je videti ove limfne čvorove ultrazvukom – jer su duboko u trbuhu, a sasvim je moguće da na početku bolesti nisu bili uvećani. Nije ni važno da se vide, jer se ova dijagnoza često postavlja kliničkim pregledom, posle isključivanja drugih oboljenja (što je veoma lepo urađeno na početku bolesti).

 • Ima li leka za ovu bolest?

Bolest se ne leči, jer prolazi sama. Moglo bi se reći da to i nije posebna bolest, već reakcija imunološkog sistema na infekciju. Tako se sa prolaskom infekcije polako povuku i otečeni limfni čvorovi. Kod neke dece prođe za nekoliko dana, a kod druge traje i par nedelja – baš kao kod vašeg deteta. U svakom slučaju, nema potrebe za terapijom!

 • Može li da se ponovi?

Može, baš kao što mogu da se ponove i različite virusne infekcije. Pošto se radi o bezazlenom fenomenu (istina, ponekad i neprijatnom), nije baš tako strašno i da se ponovi.

U sličnim situacijama, važno je pomisliti na ovu bolest, jer pravovremenim uvrđivanjem mogu da se spreče nepotrebni strahovi, ali i prekomerne laboratorijske analize. Naravno, to je posao lekara, baš kao i planiranje testova i ispitivanja koja pomažu u postavljanju dijagnoze.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  I moje dete vec 7 dana ima bolove u predelu pupka al nesnosne bolove i to samo preko noci.Vodili ga na Institut pa u Tirsovu nalazi svi uredni dobio espumisan tablete i bulardi.U tirsovoj nisu hteli da mi urade ultrazvuk iako je pedijatar to preporucio kako je rekao hirurg u Tirsovoj bolovi nisu od mesec dana da bi se uradio ultrazvuk.Ostala sam zatecena i sokirana koliko ih bas briga ,na svoju i suprugovu odgovornost zakazali smo ultrazvuk na privatnoj klinci i otkrili su u cvorove na crevima.Zanima me da li postoje neki cajevi ili kapi na biljnoj bazi da ublaze te grceve???

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, tu nema efikasne terapije…dok se uvecani l.cvorovi ne povuku, a to obicno traje par nedelja.

   Ukoliko se pojavi povišena temperatura ili se bolovi pojačavaju – mora se obaviti kontrolni pregled kod dečjeg hirurga.

 2. Bojan radosavljevic says:

  Ovi nasi u ” DOMOVIMA ZDRAVLJA”, i nesu neka preporuka…. Evo i meni je klinac sve to prošao kao što ste i sami rekli… Ali da se ne bih mučili Vi i Vaše dete, odete u neku privatnu kliniku i to rešite za sat vremena. Nas je koštao pregled i ultrazvuk abdomena i EUROMEDIK-U 2.200,00 DINARA. Tako da nemojte se mlatiti po domovima zdravlja, raznim državnim klinikama, jer će te i više novca i vremena izgubiti tu gde vas oni šalju. To je neko moje mišljenje, a sad na vama je da odlučite.

 3. Silvio says:

  Pozdrav, lijepo Vas molim savjet jer mog sina muče iste brige, već treći put unazad godinu i pol je završio na hitnoj u dječjoj bolnici i tek su ovaj ponedjeljak dijagnosticirali mezenterijalni limfadnitis, i opet dijete na strogo mirovanje i stroga dijeta bez začina, kuhana riba piletina i puretina, bez mlijeka čokolade itd.
  Zanima me s obzirom da ste naveli da za to nema lijeka, kako spriječiti te bolove i grčeve kod djeteta, da li raditi na imunološkom sistemu ili, te da li se dijete smije baviti sportom (nogomet) s obzirom da su mu bolovi nakon jednog dana splasnuli.
  Unaprijed hvala.
  S poštovanjem,
  Silvio

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA