Meso tera devojčice u prerani pubertet

Povećana količina mesa u ishrani dece može biti deo razloga što devojčice ulaze u pubertet mnogo ranije nego što je to bio slučaj pre 100 godina, pokazuje istraživanje koje je deo studije „Children of the 90S“. Sa dokazima koji sugerišu da su devojčice čiji mesečni ciklus počinje ranije pod većim rizikom od oboljevanja od raka i srčanih oboljenja, naučnici uključeni u ovu studiju su rekli da su njihovi rezultati doprineli dokazima da je zdravije izbegavati ishranu mesom.

Ovo istraživanje, koje je predvodila dr Imogen Rogers sa Univerziteta u Brajtonu, podrazumevalo je studiju u kojoj je učestvovalo 3.000 devojčica iz studije “Children of the 90s” ovog univerziteta. Dr Rogers, zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Bristolu među kojima je i profesor Andy Ness, posmatrala je kod ovih devojčica ishranu u trećoj i sedmoj godini života i verovatnoću koja je postojala da započnu mesečne cikluse do vremena kada počne novo istraživanje, u njihovom uzrastu od 12½ godina. Otkrili su da su devojčice koje su imale veći unos mesa i proteina u uzrastu od tri i sedam godina imale veće šanse da započnu mesečne cikluse do 12½ godina od devojčica koje su jele manje mesa i proteina. U njihovom izveštaju stoji da je 49 posto devojčica koje su jele više od 12 porcija mesa nedeljno u sedmoj godini života započelo mesečni ciklus do 12½ godina, u poređenju sa samo 35 posto onih koje su jele manje od četiri porcije mesa nedeljno.

Dr Rogers, koja predaje na Fakultetu za Farmaciju i Biomolekularne Nauke Univerziteta u Bristolu, rekla je da postoje dokazi da devojčice koje započnu mesečni ciklus rano imaju veće verovatnoće za nekoliko bolesti među kojima su rak dojke, rak jajnika i srčana oboljenja. Ova sudija sugeriše da ishrana devojčice u ranom detinjstvu može da utiče na njen rizik od oboljevanja od ovih bolesti kad odraste.

Dr Rogers je rekla da je meso dobar izvor mnogih važnih hranljivih sastojaka među kojima su gvožđe i cink i da nema razloga da sve devojčice sada postanu vegetarijanci ili da meso u umerenim količinama ne može biti važan deo balansirane ishrane za decu. Ona je dodala da ovi nalazi još treba de se preispitaju kod drugih populacija pre nego što bi se mogle dati čvrste preporuke o ishrani, ali je takođe dodala i da ovi rezultati idu u prilog dokazima da je najzdravije izbegavati režim ishrane sa visokim sadržajem mesa.

Ovo istraživanje, koje je finansirao Svetski Fond za Istraživanje Raka, objavljeno je u časopisu “Public Health Nutrition”.

Zika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA