Matematičke igre za predškolce

Dati deci čvrste osnove u ranoj matematičkoj pismenosti veoma je važno za njihov budući akademski uspeh. To možete postići tako što ćete ih podstaći da učestvuju u dinamičnim matematičkim igrama koje mogu pomoći malim predškolcima da usvoje veštine, ali i samouverenost koja će im trebati.

Većina dece  i bez roditeljskog navođenja je prirodno zainteresovana za matematiku koja se nalazi svuda oko njih. Vole postavljati pitanja i igrati igre koje uključuju mnoge matematičke pojmove. Rano izlaganje matematici detetu će izgraditi samopouzdanje koje će mu biti potrebno za uspeh u školi.

Evo nekoliko jednostavnih matematičkih igara i aktivnosti koje možete igrati sa decom kod kuće i na taj način podsticati učenje i razumevanje osnovnih matematičkih pojmova.

Bingo s kockicama za društvene igre

Kartice za ovaj bingo možete odštampati ili ručno napisati pa iseći. Pravila su ista kao i kod “običnog”, osim što se brojevi ne izvlače nego se baca kockica za društvene igre. Ova zabavna igra podstiče rane matematičke veštine kao što su brojanje i prepoznavanje brojeve od 1 do 6.

Dakle, igra se tako da se baca kockica, a dobijeni broj s kockice se pokriva na karticama. Ovu igru može igrati cela predškolska grupa, mala grupa dece, ali i jedno dete. Za onoga ko prvi pokrije sve brojeve na kartici možete smisliti simboličnu nagradu – u sledećem krugu nosi krunu pobednika ili nešto slično.

Brojevi i brojanje u čašama

Evo još jedne aktivnosti kroz koju deca na zabavan način mogu naučiti brojati. Bez obzira na trenutne matematičke sposobnosti, biće ovo sjajna prilika za vežbanje brojanja naglas, prepoznavanje i imenovanje brojeva i razumevanje njihovih vrednosti.

Trebaće vam 10 plastičnih čaša (ili rolna potrošenog toalet papira), 55 slamki ili štapića, i flomaster. Na svaku čašu flomasterom odštampajte po jedan broj (1, 2, 3, 4 …) te na gomilu stavite sve slamke. Detetov je zadatak da u čašu sa pojedinim brojem stavi tačno onoliko koliko slamki na njoj piše.

Baci kockicu i broj!

Ova igra omogućava detetu da prepoznaje broj na kocki, broji naglas i, ako je spremno, sabira. Nacrtajte detetu nekoliko velikih bubamara s velikim tačkama na krilima. Neka svaka bubamara ima različiti broj tački na sebi.

Ovako se igra: Dete baca kockicu, a broj koji dobije označava broj tačkica na bubamari koje će prekriti čepovima (ili kružićima iz neke druge društvene igre poput cice). Cilj je da pre protivnika prekrije sve tačkice na svojim bubamarama. Ako su mu ostale, npr. 2 tačkice, mora bacati sve dok ne dobije baš taj broj. Kockice baca svako dete za sebe redosledom koji se dogovore.

Dete će igranjem ove igre takođe i usvojiti prepoznavanje brojeva prema uzorku tačkica na kockici.

Izvor: Klinfo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA