Masaža beba – sve što niste znali o blagotvornom dodiru

Pričali smo o važnosti dodira i njegovom uticaju na razvoj beba sa Bojanom Pejak Jovanović, vlasnicom Gnezdašca, sertifikovanom instruktorkom za masažu beba po IAIM programu i potpredsednicom srpskog IAIM ogranka.

Foto: Gnezdašce masaža beba

IAIM (International Association of Infant Massage) je međunarodna organizacija za masažu beba, koja je osnovana 1983. godine u Americi, a danas ima svoje ogranke u preko 90 zemalja širom sveta. U Srbiji IAIM ogranak postoji od 2014. godine pod nazivom Blagotvorni dodir.

Bojana je mama, koja je prateći svoje dete, svoje roditeljske instinkte i osluškujući svoje srce, odlučila da napusti dugogodišnju karijeru pravnika i postane instruktor za masažu beba kako bi sva svoja znanja i iskustva prenosila dalje drugim roditeljima.

Možete li nam reći nešto više o masaži beba?

Masaža beba je blagotvorni dodir pun ljubavi.

Pokreti za masažu su spoj  indijske masaže, švedske masaže, refleksologije i joge. Indijska i švedska masaža se savršeno dopunjuju jer pokreti iz indijske masaže dovode do otpuštanja tenzije i omogućavaju relaksaciju, dok pokreti iz švedske masaže podižu energiju i poboljšavaju cirkulaciju. Refleksologija je drevna metoda kojom se pritiskanjem određenih tačaka na stopalima i šakama  utiče na sve delove tela i organe. Pokreti i položaji iz joge dovode do istezanja i opuštanja.

Važno je da napomenem da je masaža u potpunosti bezbedna za bebe. To nije terapeutska masaža ali su benefiti od ove masaže brojni.

Zašto je masaža beba važna?

Najvažnija bebina potreba je da se oseća sigurno i zaštićeno. Mi to ne možemo da joj objasnimo rečima ali možemo da joj pokažemo dodirom.

Ako su roditelji stalno uz svoju bebu, odgovaraju na sve njene potrebe, prate njene signale i znakove, uvek dođu kada beba plače, teše je, grle, ljube, maze, takva beba će se osećati sigurno, voljeno, poštovano i dobrodošlo. Beba će steći poverenje u roditelje a samim tim i u svet oko sebe. Tako dolazi do povezivanja između roditelja i bebe. Prilikom masaže prisutni su  svi elementi povezivanja: dodir kože na kožu, kontakt očima, miris, govor-glas i zato tako  prirodno i spontano dolazi do konekcije i jačanja emotivne veze između roditelja i beba na našim obukama.

Zato masaža nije samo tehnika već i predivno sredstvo komunikacije.

Malopre ste spomenuli da masaža ima puno benefita. Kažite nam koji su najznačajniji?

Benefite od masaže imaju beba, roditelji i cela porodica a samim tim i celo društvo.

Glavni benefit za bebu je pomoć i olakašavanje problema sa grčićima, gasovima i zatvorom koji se javljaju kod većine beba kao posledica nerazvijenosti sistema organa za varenje. Postoji posebno osmišljena masaža za stomačić koja ublažava ove tegobe. Masaža takođe doprinosi olakšavanju nelagode i bola koji se javljaju usled rasta zubića. Beba se tokom masaže oslobađa tenzije i otpušta svu nelagodu koju oseća.

Kao i odrasli, i beba se relaksira uz pomoć masaže. Nakon masaže beba je opuštena, duže i čvršće spava, tokom budnih intervala bolje je raspoložena i periodi mirnog budnog stanja duže traju.

Masaža dovodi do stimulacije bebinog nervnog sistema, sistema za varenje, stimulacije govora i pospešuje telesnu svesnost.

Beba se kroz interakciju sa roditeljima povezuje sa njima, u roditeljima vidi i prepoznaje sigurnost i ljubav, a to je osnov za razvoj samopoštovanja i samopouzdanja kod dece. Takva deca će u budućnosti postati empatični, stabilni ljudi, sposobni da stvaraju zdrave i kvalitetne odnose – partnerske, poslovne ili prijateljske.

I roditelji imaju brojne benefite od masaže. Prateći bebine signale oni ne samo što raspoznaju kada je beba raspoložena za masažu, a kada nije, već brže odgovaraju na njene potrebe. Kada roditelj vidi da može brzo i lako da umiri svoju bebu ili da joj pruži ono što joj u tom trenutku  treba, on postaje sigurniji u sebe, u svoje odluke. Na taj način roditelji jačaju samopouzdanje i osnažuju se u svojoj roditeljskoj ulozi. Kroz dodir i masažu se oslobađa oxitocin i smanjuje stres.

Masaža bebe može biti aktivnost za celu porodicu uz koju roditelji mogu da provedu lepo i kvalitetno vreme sa svojom bebom, a starija braća i sestre mogu na zabavan način da se uključe u brigu o bebi. Sve to utiče na razvoj empatije, bolju komunikaciju i opušteniju atmosferu među svim ukućanima.

Kada može da se počne sa masažom beba i kome je ona namenjena?

Masaža je namenjena roditeljima i bebama od 0 – 12 meseci. Sa masažom može da se počne prvog dana nakon rođenja. Preporučuje se i za prevremeno rođene bebe jer je njima dodir preko potreban. Pravo vreme za masažu je onda kada se roditelji osećaju spremno i kada procene da je njihova beba spremna. Roditelji su eksperti za svoju bebu i oni najbolje znaju šta njihovoj bebi treba.

Koliko traje obuka i kako izgleda?

Obuhvata 5 susreta, 1 nedeljno, u trajanju od 90 minuta.

Samo roditelji masiraju svoju bebu. Instruktor pokazuje pokrete na lutki. Svaki čas se sastoji iz 2 dela, teorijskog i praktičnog. Na prvom delu časa se prelaze pokreti za masažu a na drugom delu pričamo o raznim izazovima roditeljstva I važnim temama poput plakanja, povezivanja, refleksa, kako da prilagodimo masažu bebi koja raste, razvojnim fazama kroz koje prolaze bebe i deca,  kako da ih podržimo u stresnim situacijama i pomognemo im da se nose i izbore sa svojim emocijama.

Časovi su u potpunosti prilagođeni bebama. Bebe su dobrodošle sa svim svojim stanjima i osećanjima. Ok je i ako plaču, prespavaju ceo čas ili jednostavno nisu raspoložene za masažu. Uvek ohrabrujem roditelje da se pobrinu za svoju bebu. Roditeljima su na raspolaganju lutke bebe na kojima mogu vežbati pokrete.

Koje sve vrste obuka roditelji imaju na raspolaganju?

Obuke mogu biti uživo ili online, grupne i individualne. Roditelji mogu da naprave kombinaciju koja njima odgovara. Svaka vrsta obuke ima svoje prednosti.

Grupne obuke se trenutno odvijaju u našem prostoru na Vračaru (prostor Fit i zdrava mama). Ono što bih izdvojila kao najveću prednost grupne obuke je prilika za roditelje da izađu iz kuće, promene sredinu a opet provedu vreme sa bebom, razmenjuju iskustva sa drugim roditeljima i pružaju jedni drugima podršku. Kada roditelji vide da i druge porodice prolaze kroz iste faze i dileme , da i druge bebe imaju grčeve, plaču, nisu uvek nasmejane i mirne, bolje se osećaju jer znaju da ih drugi roditelji razumeju i da nigde ne greše, da su skroz ok, već da je to samo jedna lepa ali i izazovna životna faza

Individualna obuka je u potpunosti prilagođena jednoj porodici, radi se u domu te porodice, u vreme koje njima odgovara i prati se bebin ritam i bebine navike. Na ovim obukama atmosfera je intimnija, prisnija.

Online obuke su zgodne za sve roditelje koji iz različitih razloga (zdravstvenih ili udaljenost mesta stanovanja i sl.), nisu u mogućnosti da prisustvuju obukama uživo.

Koju god vrstu obuke da izaberu, roditelji će naučiti da masiraju svoju bebu, dobiće podršku i puno korisnih informacija za svakodnevni život sa bebom.

Da li biste nam rekli još nešto o vama i kako ste vi postali instruktor za masažu beba?

Ja sam mama jednog predškolca. Moj prvi susret sa masažom je bio kada smo suprug i ja krenuli na obuku sa sinom kada je imao 1,5 mesec. Ja sam se zaljubila u masažu i ceo taj koncept. Kako je vreme prolazilo, masirajući svoga sina, osetila sam sve benefite masaže  kod svoje bebe, na našoj porodici i poželela sam da svoje znanje i iskustvo prenosim i delim sa drugim roditeljima. Završila sam trening za instruktora za masažu beba 2019. godine i od tada svoje zvanje pravnika sa položenim pravosudnim ispitom trajno zamenila masažom. Od 2021. godine sam potpredsednica IAIM ogranka u Srbiji i aktivno učestvujem u radu našeg udruženja Blagotvorni dodir i organizujem treninge za nove instruktore.

Imate li neku poruku za kraj?

Budite tu za vašu decu. Poklonite im sebe i svoje vreme. Jedino se vreme ne može vratiti. Budite prisutni u trenutku. Budite oslonac i podrška svojoj deci, dajte im vetar u leđa ali budite uvek njihova mirna i sigurna luka u koju se uvek mogu vratiti.

Gde roditelji zainteresovani za masažu mogu da vas nađu i dobiju još informacija?

Možete me naći na instagram stranici i fb profilu Gnezdasce.masazabeba  i pisati u DM, možete mi  pisati na mail  gnezdasce.masazabeba@gmail.com mail  i naći sve informacije o meni na sajtu udruženja Blagotvorni dodir.

Instagram  Gnezdasce.masazabeba  

Facebook  Gnezdasce.masazabeba

Blagotvorni dodir  Bojana Pejak – IAIM Srbija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA