Maljavost kod beba

Maljavost kod novorođenih beba često je uzrok zabrinutosti roditelja i sumnji na endokrinološke probleme. Međutim, najčešće se radi o lanigo dlačicama, koje spontano nestaju u prvim mesecima života.

beba px

Foto> Pixabay

Pedijatar dr Dejan Jonev iz Doma zdravlja Čukarica kaže za  da je nakon rođenja uobičajeno da novorođenče ima manji ili veći broj dlačica.

– Fine, mekane, paperjaste dlake kod novorođenčeta nisu nikakva retkost. One su svetlog pigmenta, pa su često nevidljive. Ukoliko mogu da se vide, pigmentacija je jača, ali takođe će spontano nestati – kaže dr Jonev.

Nalaze se po leđima, ramenima, ušima i čelu bebe. Nestaju u prvim nedeljama, u pojedinim slučajevima i mesecima života.

– One su vrlo retko znak problema i ukoliko nisu guste i jake, nema potrebe za zabrinutošću. Ipak, ukoliko traju duže od šest meseci ili godinu dana, potrebno je obaviti endokrinološki pregled – kaže dr Jonev.

Ove dlačice nastaju za vreme fetalnog razvoja i predstavljaju normalan deo trudnoće. Najčeće opadaju već između 33. i 36. nedelje starosti fetusa. Njihova prirodna uloga je da štite kožu od oštećenja plodove vode i da imaju funkciju zaštite ploda u materici.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA