Maljavost kod beba - Portal Moj pedijatar

Maljavost kod beba

Maljavost kod novorođenih beba često je uzrok brige roditelja i izaziva sumnju na endokrinološke probleme. Međutim, nema razloga za brigu jer se najčešće radi o fetalnim dlačicama, koje spontano nestaju u prvim mesecima života.

Foto> Pixabay
Dlačice kod novorođenčadi nisu retkost.  One su fine, mekane gotovo paperjaste dlake koje se u zavisnosti od pigmenta manje ili više primećuju. Kada je pigmentacija jača one su vidljivije.
Ove dlačice nazivaju se lanugo,  nastaju u vreme fetalnog razvoja i sastavni su deo trudnoće.
Lanugo ili fetalne dlačice nastaju u trudnoći između 16. i 20.nedelje, najgušiće su u 28.nedelji a u nedeljama pred porođaj biće ih sve manje.
Uglavnom opadaju između 33. i 36. nedelje starosti fetusa, a njihova prirodna uloga jeste da štite kožu od oštećenja  i imaju funkciju zaštite ploda u materici.
30% beba se rađa sa fetalnim dlačicama.
Bez obzira na pigmentaciju, te dlačice će spontano nestati.
Najčešće se nalaze po leđima, ušima, ramenima, pa čak mogu biti i na čelu bebe.
Veoma retko su znak nekog problema. Ukoliko nisu guste i jake nema potrebe za brigom.
Ipak, ukoliko ne nestanu šest meseci ili godinu dana, potrebno je obaviti endokrinološki pregled.
dr Tatjana Vukomanović
Autor:

Ord.Profmedika, 069/3066079

dr Tatjana Vukomanović pedijatar

Ord.Profmedika, 069/3066079

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997. Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine. Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi. Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece. Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs Udata, majka troje dece.

4
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram