Mališani i igračke: Šta treba roditelji da znaju

Igračke i igre nezaobilazan su deo odrastanja svakog mališana. Njihova uloga u odrastanju i razvoju deteta je vrlo značajna i ogleda se u doprinosu i stimulaciji razvoja detetovih fizičkih, emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti.

igračka

Kroz igru i manipulaciju različitim igračkama deca razvijaju finu motoriku, uočavajući kako svet i predmeti iz njihovog okruženja funkcionišu. Kroz igru se dete upušta u socijalne interakcije koje mu na suptilan način obezbeđuju iskustva koja su dragocena za njegovo odrastanje i sticanje složenijih socijalnih veština. Ovo sa samo neki od mnogobrojnih razloga koji sugerišu roditeljima da o izboru igračaka za svoju decu trebaju dobro da promisle.

Šta se podrazumeva pod pojmom „dobra igračka“?

Prvo pravilo je da više ne znači i bolje. Veliki broj igračaka u detetovom okruženju ne podrazumeva uspešnu stimulaciju njegovog razvoja. Zapravo, dete se igra sa svakom igračkom po malo, površno je zainteresovano za njih i ne trudi se da upozna sve moguće funkcije tih igračaka. Nesistemsko ispunjavanje dečje sobe igračkama zapravo „pretrpava“ put kojim treba da se razvijaju dečja mašta, kreativnost i istraživački duh. Zato je bolje kupiti nekoliko kvalitetnih igračaka nego gomilu onih koje nisu praktične i koje neće privući neku posebnu pažnju deteta.

Pre nego što kupite bilo koju igračku dobro se informišite o njenoj nameni, uzrastu kojem je namenjena, kvalitetu. Najbolje je opredeliti se za par igračaka uz nekoliko važnih kriterijuma  za odabir.

Pre svega, igračka treba da odgovara razvojnom nivou na kome se mališan nalazi, treba da je bezbedna, napravljena od čvrstog materijala koji nije toksičan i ne može naškoditi zdravlju deteta. Imajte na umu i interesovanje deteta za sadržaj i mogućnosti koje određena igračka nudi.

Igračke i uzrast

Igračke sa kojima se vaš mališan igra treba da budu prilagođene razvojnom stupnju u kome se dete trenutno nalazi. To podrazumeva odgovarajuće dimenzije i složenost igračke, kako bi mališan mogao da se igra sa njom po svojoj volji i zamisli, bez rizika i uz izvestan napor koji će imati razvojne efekte. Da bi se ovaj cilj ostvario neophodno je da igračka nudi mogućnost za uspeh sa preprekom koju dete treba da savlada uz određen fizički, intelektualni ili bilo koji drugi napor. Ukoliko se uspeh postiže previše lako ili je mogućnost uspeha minimalna, dete će tu igračku vrlo brzo odbaciti i svoju pažnju će usmeriti na druge sadržaje i igračke.

Oblik i veličina igračaka

Igračka koju nudimo detetu treba da bude određenog oblika koji odgovara veličini detetove šake. Veoma je značajno da bude i dovoljno velika i jednostavna, da iz perspektive deteta ima razumljivu konstrukciju. Tako će dete moći da lako rukuje igračkom, ali i da izvodi akcije koje su izraz njegove mašte i kreativnosti.

Čvrstina i trajnost                                                                                         

Igračka sa kojom se vaš mališan radosno i živahno igra izvodeći razne akcije svom svojom snagom treba da bude čvrsta i otporna, izrađena od materijala kod kojih je rizik od oštećenja minimalan, barem izvestan vremenski period. Ovo je veoma važno, jer u slučaju lomljenja igračke može doći do povređivanja deteta, ali i do razočarenja, jer dete u igri učestvuje celim svojim bićem, te usled intenzivnog doživljaja i jakih emocija, ono nije u stanju da čuva igračku imitirajući neku radnju, već  teži da tu radnju zaista i izvrši.

Estetika igračke

Iz šarolike ponude na tržištu igračaka, ona dobra će se izdvojiti pre svega svojom estetikom. To podrazumeva adekvatan oblik, boju, proporcije i sklada odnos između ovih elemenata.

Boje igračke treba da budu tople, žive, svetle, prirodne. Deci posebno privlače pažnju crvena, plava i žuta boja. Igračke prilikom dodira treba da budu glatke ili mekane. Zato su najbolje igračke napravljene od prirodnih materijala, drveta, tekstila, a u krajnjem slučaju može doći u obzir i kvalitetna plastika. Ukoliko igrčke predstavljaju neke likove, oni treba da budu lako prepoznatljivi i bliski dečjem iskustvu. Suština je, dakle, da igračka treba da bude lepa i da prija detetovim čulima.

Igračke koje podstiču aktivnost

Izbegavajte igračke koje dete pretvaraju u pasivne posmatrače i guše njegov radoznali duh (mehaničke igračke, igračke na baterije i daljinsko upravljanje i sl.). Uvek dajte prednost igračkama koje omogućavaju različite akcije i podstiču dete na aktivnost. Lopte, kocke, obruči, vijače, odlikuju se time što je mogućnost njihove primene višesturka i što odgovaraju svakom uzrastu. Dete ih, zavisno od svojih sposobnosti može koristit za različite vrste igara.

Cena

Novac koji treba izdvojiti za određenu igračku bi trebalo da bude u drugom planu kada biramo igračku za našeg mališana. Rukovodeći se stavom „za decu samo najbolje“, proizvođači često formiraju nerealne cene za igračke iz svog asortimana. Zato imajte na umu da ne važi uvek pravilo da je cena merilo kvaliteta. U ponudi se mogu naći izuzetne igračke koje ne koštaju puno, a koje će vam se višestruko isplatiti, pre svega jer su bezbedne, dugotrajne, ali i oduševljenjem i osmehom koji će izmamiti od vašeg deteta, kao i time što će podstaći razvoj mališanove mašte i kreativnosti.

Izbor igračaka nije nimalo lak zadatak za roditelje. Drage mame i tate, pre nego što se upustite u avanturu kupovine igračaka, dobro se informišite i pripremite. Birajte igračke shodno željama i interesovanjima vašeg mališana, ali i one koje su bezbedne, napravljene od kvalitetnih materijala i koje podstiču fizičku i psihičku aktivnost deteta. I uvek imajte na umu da je doprinos jedne dobre igračke mnogostruki, ali i da efekat igranja sa bilo kojom igračkom neće biti potpun ukoliko i sami niste učesnik maštovitih i kreativnih avantura vašeg deteta. 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA