Vešti pregovarači: Kako se završio naš pokušaj da nagovorimo dete da spava u svom krevetu

Deca često umeju da nadmudre starije, a da to niko i ne primeti. Upravo su to na svojoj koži osetili blogerka Erin Mackin i njen suprug, roditelji troje mališana. Pročitajte njihovo zanimljivo iskustvo…

dečak spava

Kada je moj Čarli napunio četiri godine, praktično je prestao da spava. Prilično sam sigurna da je ovo tipična faza kroz koju prolaze svi njegovi vršnjaci, ali opet je zaista teško… Svake noći, negde između ponoći i dva sata ujutru, suprug i ja čujemo male korake koji se približavaju našoj sobi.

Probali smo sve moguće da ga zadržimo u svom krevetu, ali ništa nije pomoglo…

Na kraju smo odlučili da probamo sa podmićivanjem.

Suprug je nepoverljivom Čarliju rekao da će, ukoliko u svom krevetu ostane cele noći, moći da dobije tri M&M bonbona pre doručka. Svakog jutra tokom cele jedne nedelje, naš mališan je dobijao svoju nagradu uz poljubac i zagrljaj. Sedmog jutra smo suprug i ja  sami sebi čestitali roditeljsku pobedu bacanjem petaka.

I da, M&M je radio čitavih sedam dana. Osme noći, tačnije u 1:32AM, čuli smo dobro poznat zvuk.

Kada smo ga ujutru pitali zašto je ustajao iz kreveta, pogledao nas je okicama neke tužne kuce i rekao da mu se M&M više ne sviđa. Možda bismo umesto toga mogli da mu damo jedan Oreo keks? Samo jedan. Bio je siguran da bi taj jedan keks bio dovoljan da ostane u krevetu.

Verovatno sada mislite da smo suprug i ja prave budalčine. Da, jesmo.

Oreo keks je “radio” pet noći. Nakon toga, po Čarlijevom predlogu, svakog jutra smo mu davali po jednog malog plastičnog vojnika kojeg smo kupovali u supermarketu za jedan dolar.

Ove figurice bile su sjajno rešenje sve dok ih nije bilo toliko da može da napravi sa njima pravu armiju na svom ormariću, ali Čarli se tada setio da bi se u tu armiju baš lepo uklopilo nekoliko likova iz Ratova zvezda.

Iako nam je san bio izuzetno važan, nas dvoje ipak nismo bili toliko ludi. Osetili smo da je situacija izmakla kontroli, pa smo Čarliju objasnili da je ekipa iz Ratova zvezda, kako ih je on zvao, dosta skupa i da ne može da je dobije, bar ne kao nagradu za prespavanu noć u svom krevetu, kao i da mu uostalom nagrada nije ni potrebna, jer je sada već veliki dečak.

Rekao je da razume, ali je odmah potom napravio kontra ponudu – spavaće u svom krevetu pet noći za jednog lika iz Ratova zvezda. Ovde ću na kratko da zastanem i napravim malu digresiju – on ima samo četiri godine!

Suprug i ja smo bili zgranuti, ali i impresionairani njegovim pregovaračkim sposobnostima, pa smo pristali. I to je radilo sve dok svi iz ekipe nisu bili na broju, a onda je opet prestao da spava.

Kao što možete da pretpostavite, situacija je eskalirala u nekoliko narednih meseci. Među Čarlijevim brojnim predlozima našli su se i: LEGO policajci (u zamenu za 20 prospavanih noći), odlazak u bioskop (u zamenu za 14 noći), cela torta od vanile (što smo odbili), “patike za žurku” (nikada nisam otkrila šta su “patike za žurku”), njegov vlastiti iPad (Neeeeee!) i vrhunac svega kada je tražio da dvorište pretvoimo u repliku fudbalskog terena “Seattle Seahawks” u zamenu za šest meseci prospavanih noći.

Kada je predložio ovo poslednje, verujući da je to nešto sasvim ostvarivo, suprug i ja smo se pogledali i shvatili da je vreme da stavimo tačku na sve i da se pomirimo da nećemo neko vreme spavati, dok Čarli ne odraste ili bar dok ne prođe ova faza.

Ili se makar nadam da će krenuti na fakultet i da to više neće biti naš problem, već njegovih cimera.

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA