Male boginje

Naizgled paradoksalna tema: male boginje u 21. veku! Nažalost, ovo je aktuelan problem. Ozbiljna epidemiološka situacija u Makedoniji je samo podgrejala akuelnost problema. Nekada je ova bolest ubijala milione ljudi, čak su je Španci koristili kao biološko oružje u osvajanju Južne Amerike.

 •          Ima li morbila u Evropskim zemljama

Evo podataka  Svetske zdravstvene organizacije: u Evropi se ove godine znatno povećao broj obolelih od malih boginja, pri čemu je najviše pogođena Francuska. Od početka godine do 18. aprila u 33 evropske zemlje je zabeleženo više od 6.500 slučajeva obolelih od malih boginja.

Najviše je pogođena Francuska u kojoj je od januara do marta 2011. godine obolelo 4.937 ljudi, dok je tokom cele prošle godine u toj zemlji obolelo ukupno 5.090 osoba.

Na jugoistoku Evrope su pogođene Makedonija (samo u Skoplju skoro 1000 obolelih)., Srbija i Bugarska. U Srbiji je, prema tim podacima, registrovano oko 300 obolelih.

U Belgiji je registrovano 100 slučajeva, dok je tokom 2010. godine obolelo 40 osoba, pokazuju podaci koji su prikupljeni putem Euvaknet (EUVACNET),  mreže za praćenje zarazih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

U Španiji su od oktobra 2010. godine izbila dva žarišta, a broj obolelih se povećao i registrovana su žarišta i u Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Turskoj.

 • Odakle male boginje u 21. veku

To je tako sa virusnim epidemijama! Postoje “mini” žarišta koja se brzo i lako aktiviraju, jer se virus malih boginja izuzetno lako prenosi i brzo širi. Inkubacija je kratka, a jedno bolesno dete (ili odrasli) može zaraziti sve oko sebe (naravno, samo one koji nisu vakcinisani).

 • Zašto se morbile javljaju iako postoji vakcina

Jednostavan odgovor: zato što ima roditelja koje ne žele da im se deca vakcinišu! Neverovatno, ali istinito!

Za sve je kriva totalna zabluda i medicinska neistina da vakcina ima veze sa autizmom! Odavno je opovrgnuta ova olako doneta tvrdnja, a brojna nezavisna istraživanja su pokazala da se radi o bezbednoj vakcini koja se decenijama primenjuje u skoro svim zemljama na svetu!

Pročitajte i MMR vakcina

 • Kako se male boginje prepoznaju

Do pre nekoliko decenija je ovo bila veoma česta osipna (infektivna) bolest, ali je sada zaista retko viđamo. Visoka temperatura, osip po koži i karakterstičan izraz dečjeg lica (“plačna maska”) brzo dovode do dijagnoze. Naravno, mnogo je verovatnije da dete ima osip koji NIJE uzrokovan virusom malih boginja, a pregled se podrazumeva.

 • Ima li leka

Nema!

Za virus morbila ne postoji terapija, pa dete mora samo da se izbori sa bolešću. Naravno, daju se lekovi za obaranje temperature, odgovarajuća ishrana i dosta tečnosti i to je to!

 • Mogu li se desiti komplikacije

Nažalost, komplikacije nisu retke i mogu ozbiljno ugroziti dete (ali i odrasle), a one se NE MOGU unapred sprečiti kad se bolest javi. Obično su to respiratorne komplikacije (uključujući i zapaljenje pluća), ali se može javiti i proliv. Retko se dešava encefalitis (zapaljenje mozga), koji je veoma težak za lečenje.

 • Kako se sprečava

Lako – VAKCINOM!  Radi se o kombinovanoj vakcini koja sadrži oslabljene viruse malih boginja, rubeole i zaušaka. Daju se dve doze vakcine – prva u drugoj godini, a druga pred polazak u školu (u nekim zemljama je drugačiji raspored, ali su dve doze obavezne)

Ako se vakcina daje u prvoj godini (6-11 meseci) potrebno je dati još dve doze posle prvog rođendana, sa razmakom od najmanje 4 nedelje! Ovo se radi u epidemijama, kao na primer sada u Makedoniji kada se sprovode takozvane vanredne epidemiološke mere, uključujući i vakcinaciju beba u drugoj polovini prve godine života.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  A u vezi ostalih ukucana… Da li smeju da budu u kontaktu sa mojim tatom koji je 68 god. Zato sto ne znam da li je primio mmr vakcinu. A on tvrdi da je prelezao morbile.

 2. Marija says:

  I kako je moguce da ih je ona dobila iako je primila jednu dozu vakcine? Molila bih vas za odgovor. Jako se bojim zbog toga sto imam bebicu. A i zbog trenutne epidemije.

  • MojPedijatar says:

   Samo 2 doze pružaju makismalnu zaštitu!

   Tata od 68 godina je 99.99% je preležao morbile!

 3. Uplasena Mama says:

  Postovani,

  posto nam dete (13 meseci) krece u vrtic zanima me da li je bolje da sada primi vakcinu (I koliko treba da bude kuci posle iste) ili je da sacekamo dok ne napuni bar godinu ipo dana?

 4. UNINA MAMA says:

  Moje dete nije vakcinisano ima 16 meseci..skoro je imalo urtikariju I bile smo u bolnici 6 dana,medjutim tamo je bilo jedno dete koje je imalo morbile..pa je I moja cerkica zaradila morbile..Vratile smo se u bolnicu I zadrzale 10.dana..ona je hvala bogu sada dobro…Interesuje me da li ona sada treba da primi mmr vakcinu..P.S.Roditelji vakcinisite svoju decu ja sam pakao prosla smojim detetom nikom ne bih zelela da gleda svoje dete I da ne moze da mu pomogne

 5. Ana says:

  Poštovani, htela sam da pitam, da li boginje mogu da se prenesu na trecu osobu, ukoliko ona nije u kontaktu sa obolelom osobom, ali je u kontaktu sa njemu bliskim ljudima?

 6. Katarina says:

  Postovani, beba mi ima 11 meseci, dakle sa 13 tek prima vakcinu protiv morbila kako mi je pedijatar rekao. Zanima me kako najbolje mogu da ga zastitim i ukoliko dobije koliko je opasno? Decak je zdrav inace. Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Dok se NE vakciniše da NE dolazi u kontak sa obolelim od morbila – NEMA druge zaštite!

 7. mama 95 says:

  postovani dete mi 5 godina i drugo 3 god oboleli oba od boginje e sad imamo jedno novorodjence koji ima samo 5 dana molim vas za savet dali preti bebi opasnost i ja sam prevazisla boginje dali postoji mogucnost da ih beba dobiije

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA