Majke koje grade lažnu sigurnost

“Vrlo rasprostranjena predrasuda je da svaka majka voli svoje dete, da je majčinska ljubav biološko svojstvo žene koja je postala majka. Psihološko majčinstvo nije isto što i biološko.”

Foto: Pixabay

Osnova za detetovo duševno zdravlje su toplina, razumevanje, brižnost koju samo majka može pokloniti detetu i pre njegovog rođenja. Kako dete doživljava majku, tako će i kasnije graditi odnose sa okolinom. Žena koja je uspela da u životu deteta odigra majčinsku ulogu u njegovoj psihi ostavlja dubok trag.

Jasno je da briga o detetu počinje još za vreme trudnoće. Rođenje deteta predstavlja najveću moguću radost, ali i najveći izazov i odgovornost. Majka brine o formiranju deteta u zdravu, odgovornu, slobodnu, kritičnu i kreativnu ličnost.

Jedna od osnovnih funkcija majke je u OSAMOSTALJIVANJU deteta. Majka polako osposobljava dete da se samostalno snalazi pred životnim zadacima i teškoćama i da snosi odgovornost za svoje postupke. Imate majke koje su naučile da svojoj deci uvek nude gotove odgovore, čak i kada odrastu i da uvek imaju rešenja za probleme svoje dece. Potisnute, ugnjetavane žene koje se osećaju zapostavljeno u svakom smislu, razvijaju prema svojoj deci autoritativni stav. Takve majke ne priznaju individualnost detetovu, čak ni kada odrastu. Ponašaju se prema detetu kao prema vlasništvu, uvek zauzimaju nadmoćni stav. U osnovi ovakvih ličnosti je večiti strah od nečega, nepoverenje u vlastite sposobnosti. Ovakve majke grade lažnu sigurnost čineći dete i druge oko sebe pokornim.

Mudra majka otvara vrata detetu ka okolini. Omogućava mu kontakte sa vršnjacima, ali i sa starijima.

Majka koja vezuje dete za sebe i ne dozvoljava detetu da izgrađuje drugačiji životni stil od njenog, ne ispoljava pravu majčinsku ljubav. Ispoljava sebičluk jer ostaje detetu glavno, čak i jedino društvo. Majka se boji da dete ne pogreši, da ona uvek zna najbolje i time ne dozvoljava detetu da greši, a samim tim i da uči.

Kristina Miladinović, master pedagog

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA