Lutka izazvala revolt roditelja

Roditelji i predstavnici različitih organizacija tvrde da ova lutka šalje apsolutno neprihvatljivu poruku…
Kada pokušate lutku da nahranite, ona odmahuje glavom i drži usta čvrsto zatvorena

Španski proizvođači “Famosa” koji je na tržište izbacio novu lutku “Nenuco Won’t Eat” (Nenuko neće da jede) izazvao je gnev kod roditelja i raznih udruženja u Velikoj Btitaniji koji tvrde da lutka podstiče anoreksiju, prenosi Daily mail.

Naime, kada pokušate ovu lutku da nahranite, ona odmahuje glavom i drži usta čvrsto zatvorena. Ovaj scenario je poznam mladim i novim majkama koje se bore sa decom i bebama koje odbijaju da jedu.

U setu sa lutkom dobija se kašika sa magnetom koji potspešuje lutku da zatvara usta. Međutim proizvođači su se pobrinuli da devojčice koje lutkama glume majke mogu da ih nahrane na silu, tako što će kašiku okrenuti unatraške i pritisnuti usne lutki.

Da li lutka podstiče anoreksiju ili uči devojčice kakvu obavezu imaju majke?

Sa druge strane, proizvođači lutke ” Nenuco neće da jede” pravdaju se da je igračka ustvari treba da pomogne deci da razumeju koliko je važna pravilna ishrana.

Međutim, aktivisti koji se bore protiv anoreksije tvrde da ova lutka šalje opasne poruke koje mogu da podstaknu devojčice da odbijaju hranu.

Kris Limen, menadžer u Društvu za mentalno zdravlje dece i adolescenata “Jang majnds” navodi da ova lutka šalje pogrešnu poruku deci i podstiče ih da misle da je odbijanje hrane normalno ponašanje.

– Ne želimo da deca budu pod uticajem ove igračke. Zabrinuti smo što da ona podstiče nezdrave stavove prema hrani i fizičkom izgledu – navodi menadžer Kris Limen.

I u dobrotvnornoj organizaciji “Beat” koja vodi kampanje o anoreksija i bulimiji kažu da istraživanja pokazuju da mala deca postaju svesna svoga tela u mnogo ranijem dobu nego pre. Zato smatraju da lutka koja odbija hranu, ne daje dobar primer deci.

Siobhan Freegard sa roditeljskog portala “Netmams” kaže da sve ono što podstiče decu da ne jedu duboko zabrinjava roditelje.

I Anita Vorčester, koja pati od poremećaja u ishrani i aktivista organizacije “SVED” navodi da je ovo tipičan način promovisanja anoreksije kroz lutku i da zato lutka nije dobra za decu.

Lutka se uveliko prodaje u celoj Evropi i očekuje se da će postati miljenica devojčicama

Niki Džefri, direktorka marketinga Famosinog u Velikoj Britaniji tvrdi da su ovom lutkom predstavljene stvarne poteškoće majki koje se suočavaju prilikom hranjenja beba.

– Znamo da deca često ne jedu ono što im je dato, a lutka je dizajnirana da im pokaže koliko je važno da se pravilno jede.

Kroz igru sa ovom lutkom smo želeli devojčicama od najranijeg doba da dočaramo sa kojim se problemima suočavaju prave mame. Mi ne ohrabrujemo decu da ne jedu. Ideja je bila da dete razume lutku koja je nestašna, kao i da je podstiče na jelo, baš kao što roditelji rade sa svojim detetom – navela je ona i dodala da lutka treba da nauči decu vrednosti pravilne i zdrave ishrane, kao što su voće i povrće.

Britansko Udruženje igračaka & Hobija imenovalo je Nenuco lutku među 37 novih igračaka za koje se očekuje da će se dobro prodavati ove godine.

Ova lutka staje 34.99 funti, a prodaje se u celoj Evropi.

Izvor: Bebac.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA