Ljuljanje bebe i zašto to radimo?

Svaki roditelj na samom početku roditeljstva uživa u svom malenom čedu. Satima ga posmatraju, prate pokrete, osluškuju disanje, jednostavno provode vreme sa njim.

mama px

Foto: Pixabay
Svaka starija osoba, počevši od baka, tetki, strina, ujni, u nekom momentu prokomentariše novonastaloj mami, da svoje dete ne navikava na ruke, jer kasnije neće imati mira od njega.

Ima li nečeg lošeg u ljuljanju bebe? Većina majki bi sada reklo da je to prava uživancija za oboje, da su to momenti kada se stvara bliskost između njih i da su momenti ljuljanja bebe najemotivniji, bilo da ona u tim momentima spava ili je budna.

A zašto se to radi i u kojim situacijama najčešće?

Uspavljivanje beba na rukama
Gotovo da se može reći da ne postoji beba koja ume i voli sama da se uspavljuje, bez nosanja, ljuljanja i umirivanja. Upravo je ovo razlog zašto ljuljamo bebe.

Bebama je ritam uspavljivanja drugačiji nego kod odraslih pa im je potrebno negde oko 20 minuta da utonu u čvrst san. Bebin san je nešto oko čega se u početku okreće život svih roditelja i zato treba znati sve o spavanju beba.

Da li je ljuškanje loše?

Stručnjaci kažu da treba slušati potrebe svog deteta i da ga treba ljuljati kad god ono oseti potrebu za tim. Uostalom, tako mali su jako kratko, i treba uživati u svakom momentu koje roditeljska uloga pruža.

No, ne mora se to uvek obaviti na rukama.

Mnoge mame, koriste i druge trikove da uspavaju svoje bebe.

Ljuljanje bebe u kolicima
Kad beba već malo poraste, prođe onaj period naizmeničnog spavanja i hranjenja, vreme je da se izvede malo na svež vazduh uz poštovanje određenih mera. Beba ipak veći deo dana provede spavajući, pa kad je tako, ljuškanje bebe u kolicima mnogim mamama predstavlja spas, jer one prosto uživaju spavajući na ovaj način. Mnoge mame čak i koriste kolica kod kuće da bi u njima ljuljale bebu. Ipak, iako deluje kao spas, nike preporuka da bebe spavaju u kolicima uvek. Kada utonu u san, treba ih prebaciti u krevetac.

Ovo je period kada roditelji imaju dodatne glavobolje vezano za to koja kolica kupiti, a da budu pogodna i da ispunjavaju sve funkcije koje detetu pogoduju tom momentu, ali i za period kasnije, kada bude malo veće.

Pogrešan izbor, može da zakomplikuje i oteža brigu o bebi pa treba naći najbolja kolica za vašu bebu. Najvažnije je da kolica budu lako pokretljiva i praktična, da mogu lako da se prilagode terenu i načinu života. Pre kupovine, treba proveriti težinu kolica, da li im se točkovi lako rotiraju, da li su lako rasklopiva, kao i da li imaju jednu ili dve ručke.

Vožnja dece u kolima radi uspavljivanja
Nepisano je pravilo da deca tokom vožnje kolima brzo i čvrsto spavaju, pa se mnogi roditelji odlučuju upravo za ovu metodu uspavljivanja, kada imaju problema da uspavaju bebu. Kretanje automobila, tačnije ljuškanje deteta uz određene zvuke brujanja, dovodi do toga da se deca brže uspavaju.

Vožnja automobilom je izazov za svako dete, naročito kada su deca malo veća, jer ih zanima da razgledaju sve oko sebe. To zaista i jeste prelepo, naročito ako dete povedete u prolećni obilazak, pa zajedno uživate u razgledanju.

Bilo da se deca ljuljaju, voze u kolicima ili u automobilu, jako je važno da vreme koje se provede sa njima, bude kvalitetno. Oni su zaista jako kratko male bebe, tako da treba uživati u svakom trenutku bliskosti i nežnosti, jer kada odrastu, neće ih to više zanimati.

Ljuljaške i kolevke za bebe
Ljuljaške su poslednjih godina doživele ekspanzijui čini se kao da ih svaka kuća koja ima malu bebu, ima. Iako stručnjaci tvrde, da položaj jajeta za bebe u malom uzrastu nije preporučljiv, zbog oblika kičme i samog položaja deteta, one su popularne jer olakšavju ljuljanje bebe i njeno umirivanje.

Na tržištu su dostupne ljuljaške u raznim dezenima i oblicima, sa muzikom, igračkama i čak aplikacijama. One mogu biti spas u momentima kada je majka sama kod kuće sa detetom, pa nema ko da joj pomogne oko ljuškanja ili uspavljivanja bebe. Postoje i one ljuljaške na baterije koje same ljuljaju bebu, gde fizički prisustvo majke uopšte nije potrebno.

Kolevka nije juče izmišljena, a i njoj je svrha upravo ljuljanje bebe.
Neke majke izaberu stolicu za ljuljanje, pa se sa svojom bebom ljuškaju dok se ne uspava.

Bilo kako bilo, bebe uživaju u prisustvu roditelja i uz ljuljanje najbližih se prosto osećaju sigurnima. Ljuljanje beba ne treba izbegavati, već podjednako sa njima uživati u ovom preslatkom i svemogućem činu. Osim što će beba lepše i čvršće spavati, osećaj zadovoljstva zbog vremena provedenog zajedno, će biti obostran.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA