Ljubite decu, da se smire! A šta nam još bebe poručuju?

 Ovako ćemo razumeti govor bebinog tela – Posmatrajte svoje dete i pratite njegove pokrete i reakcije.

Foto: Pixfuel

Još u majčinom stomaku dete je sposobno da prima i obrađuje nadražaje iz spoljašnje sredine. Kretanje majke, kontakt sa zidovima materice, sisanje palca, svetlost i zvuci… neki su od stimulusa koji u tom periodu utiču na formiranje i oblikovanje centralnog nervnog sistema…

A kasnije?

Nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se razvija vaše dete. Posmatrajte svoju bebu i bavite se njome.

Razvoj funkcija po redosledu

Funkcije se razvijaju po određenom redosledu. Kod neke dece će to biti brže, kod neke sporije, ali uglavnom će pratiti tipične parametre.

Zbog toga nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se kod deteta razvijaju ovi procesi.

Posmatrajte mališana u spontanim aktivnostima, ali posmatrajte i njegove vršnjake. Uočite sličnosti i razlike. Jer, ako ne možemo da vidimo nečiji mozak, možemo da vidimo ponašanje – koje je odraz njegove aktivnosti.

Probajte da dodirujete bebin obraz

Ona će refleksno da okreće glavicu prema vašoj ruci. Taj refleks je prirodan, prilagođujući (adaptivni) odgovor, koji pomaže detetu u traženju hrane.

Mokra pelena izaziva nelagodnost, dok je majčin dodir umirujući

Stavite igračku ili prst na bebin dlan. Automatski ćete izazvati čvrsto zatvaranje njene šake. To je, takođe, refleksna aktivnost, koja pomaže detetu da se uhvati za nešto, kako ne bi palo. Inače, novorođenče ne može da otvori šaku i ispruži prste, pa njegove šačice uglavnom ostaju zatvorene u prvim mesecima života.

Novorođenče pokazuje i odgovor na dejstvo gravitacije

Bebini pokreti
Pokreti koje dete izvodi u toku prvog meseca života su uglavnom nekoordinirani, “masovni” – obuhvataju celo telo i uglavnom se svode na ispružanje i savijanje ekstremiteta. Beba na stomaku izvodi pokrete slične puzanju. Uglavnom leži na jednoj strani i nije u stanju da zadrži stabilan položaj na leđima. Ruka prema kojoj je okrenuto lice je uglavnom ispružena, dok je ruka na strani potiljka savijena. Iz zglobova i mišića takođe ide informacija mozgu o položaju glave, i to aktivira reakciju poznatu kao tonični refleks vrata. Tokom prvih nedelja života, ovaj refleks veoma utiče na pokretanje ruku.

Informacija o promeni položaja glave u odnosu na trup dolazi preko unutrašnjeg uha. Zbog toga, ako se položaj glave naglo promeni, na primer, kada glava pada unazad, dolazi do reakcije celog tela. Dete naglo širi ruke i noge, a potom ih skuplja, kao da bi želelo da se za nešto uhvati. To je u medicini poznato kao Moro refleks – u stvari je evolutivni refleks koji viđamo i kod životinja, a neophodan je za opstanak.

Svaka majka brzo nauči da držanje i ljuljanje deteta pomaže da se ono smiri

Ritmični pokreti ljuljanja takođe imaju veoma važnu ulogu u organizaciji i sazrevanju centralnog nervnog sistema. Verovatno zbog toga, kada u kasnijem životu pogledamo kolijevku, ona u nama budi mnogo lepih uspomena. Zato je i dodir koji majka ostvaruje sa detetom veoma važan činilac za sazrevanje njegovog centralnog nervnog sistema i uspostavljanje veze između mame i bebe.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA