Ljubičasto je boja zdravlja

Konzumiranje ljubičastog voća moglo bi usporiti oboljenja povezana sa starenjem kao što su alchajmerova bolest, problemi sa srcem i rak, veruju naučnici.

Šanse za dobijanje multiple skleroze i Parkinsonove bolesti takođe vam mogu biti umanjene ako jedete borovnice, kupine, crne ribizle ili šljive, kaže najnovija studija sa Univerziteta u Mančesteru. Istraživači kažu da bi bar jedna ili dve od preporučenih pet dnevnih porcija voća i povrća trebalo da bude ljubičasto voće.

Smatra se da jedinjenja u ovim vrstama voća pomažu u borbi protiv štetnih uticaja gvožđa, koje može da ošteti ćelije ako prodre kroz sistem za varenje u pogrešnom obliku. Iako nam se često naglašavaju korisne osobine gvožđa, poboljšanja se mogu osetiti samo ako ono reaguje sa drugim jedinjenjima u telu. Gvožđe kome se ovo ne dogodi može da postane otrovno za tkivo.

Jedinjenja pod nazivom polifenoli koja daju borovnicama i drugim voćkama ljubičastu boju u stanju su da vežu gvožđe i održe ga “na dobrom putu”. Zeleni čaj sadrži jedno slično jedinjenje, kao i kurkumin, ključni sastojak začina karija. Čak i čokolada može biti od pomoći, ali crno vino, na primer, nema ove dobre osobine, piše u izveštaju časopisa “Archives of Toxicology”.

Glavni istraživač, profesor Douglas Kell, rekao je da gvožđe uvek smatramo nečim što je svakako dobro za naše zdravlje, jer, u ispravnom obliku, i jeste. Ali ako poprimi pogrešan oblik, ne može biti dobro upravo zbog toga što tada reaguje sa elementima koji neprestano “vrebaju” po organizmu čekajući da naškode zdravlju. Previše slobodnog gvožđa bi takođe moglo sprečiti vitamin C da pomogne telu da se odbrani od infekcija.

Neka zdravstvena udruženja, poput Parkinson’s UK, pozdravila su ovo istraživanje kao još jedan dokaz koji ide u prilog tvrdnjama da je zdrava ishrana osnova dobrog zdravlja. Drugi, kao što je Fond za Istraživanje Achajmerove Bolesti (Engleska) i još neka dobrotvorna udruženja, smatraju da je neophodno obaviti još istraživanja na ovu temu.

Izvor: Žika.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA