Letnje temperature kod dece – Kako pomoći detetu?

Visoka temperatura je jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti kod roditelja, bez obzira na uzrok i vreme kada se javlja. Leto je vreme kada deca neretko imaju povišeni telesnu temperaturu, a pošto je i napolju vruće, ovo zaista jeste veoma neprijatan problem.

temperatura px

Foto: PIxabay

Slede odgovori na najčešća pitanja roditelja vezana za ovu temu.

Koji su uzroci povišene temperature tokom leta? 

Iako posledice prekomernog izlaganja suncu (sunčanica) ćesto ide sa povišenom temperaturom, letnje infekcije (disajnih organa ili organa za varenje) su ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature.

Koja je gornja granica vrednosti temperature – kada obarati povišenu temperaturu?

Temperatura do 38oC (mereno aksilarno – “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva terapiju – obaranje. Kod dece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahteva lečenje antipireticima.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod dece u letnjim danima?

Kad dete “gori” u toplim danima treba preduzeti sledeće mere:

 • Prvi korak je rashlađivanje!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

Nemojte pokrivati dete dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat.

 • Tuširanje mlakom (nikako hladnom) vodom je, kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC, je važna pomoće detetu, ali NIJE zamena za lekove (antipiretike) već njihov saveznik!

Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

 

Alkoholne frikcije (“trljanje alkoholom”) su napuštene zbog neprijatnsti i neželjenih efekata, a pokazalo se da je mlaka voda barem jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Antipiretici – lekovi za obaranje povišene tempereture

Antipiretici su stub borbe sa visokom temeperaturom! Lekove kod ogromne većine dece treba davati kada je telesna temperatura iznad 38,5oC. Na tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature, a kod dece se ubedljivo najčešće se koriste ibuprofen i paracetamol.

Kako se daju lekovi za obaranje temperature (antipiretici) kod dece ?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lek da kašičicom – dakle oralni put davanja (sirupi ili dražeje) je najbolji način da se daje antipiretik. Ipak, ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije).

Kako se stavljaju čepići – supozitorije?

Dete staviti potrbuške ili na bok, nežno staviti čepić odgovarajuće doze  u završni deo creva (“čmarić”), potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija , za razliku od ibuprofena koji (nažalost) nije ragistrovan u Srbiji za rektalnu upotrebu. Doze su iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv!

Kako se doziraju antipiretici?

 

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su  bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta.

 

Uputstvo za upotrebu leka sadrži bezbedno doziranje (uključujući intervale davanja leka), kao i sve druge važne informacije o leku, pa ga pažljivo pročitajte.  Iako se mogu dati veće doze od navedenih to nikada nemojte raditi bez konsultacije sa pedijatrom ili sa farmaceutom.

Kada počinje dejstvo leka i koliko traje efekat snižavanja temperature?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (ponekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Ne treba očekivati da temperatura posle prve doze leka “padne” na normalne vrednosti. Dobro je da ona bude ispod 38oC, to je sasvim bezbedna zona.

Teško je precizno proceniti trajanje antipiretskog efekta, pošto on zavisi i od uzročnika temperature. Obično je to od 2 do 6 sati.

Koji lek prvo dati detetu, ibuprofen ili paracetamol?

Ibuprofen ima nešto brži početak delovanja u odnosu na paracetamol, ali i efekat traje duže. Pošto ibuprofen ima i antizapaljenski efekat (koji paracetamol nema), a bezbednosni profil ova dva leka je praktično isti, ibuprofenu dajemo prednost u odnosu na paracetamol.

Podrazumeva se bilo koji od ova dva leka NE daju, ako postoji alergija na lek ili druge prepreke (kontraindikacije) za davanje. One se nalaze u uputstvu za lek (koji treba pročitati pre upotrebe leka), a lekar ili farmaceut ih odlično poznaju, pa je nabolje o tome sa njima porazgovarati pre početka terapije.

Mogu li se kombinovati ibuprofen i paracetamol?

Kod veoma visokih temperatura koje se baš teško “obaraju” može se primeniti kombinacija ova dva leka. Tu je uvek najbolje sve precizirati sa pedijatrom, da ne dože do zabune ili do predoziranja! Ipak, važno je poštovati intervale doziranja za svaki lek posebno! Ne smete davati ibuprofen u manjim intervalima od šest sati, ali PRE isteka tih 6 sati se može dati paracetamol – naravno, ako je temperatura veoma visoka, a još nije vreme za sledeću dozu ibuprofena.

Dakle, ako je neophodno, na svaka tri sata može dati naizmenično ibuprofen i paracetamol. Ovo ne treba raditi bez preke potrebe, dakle samo kad su temperature izuzetno visoke, a kao što smo već naglasili, detalje ove kombinovane terapije je najbolje detaljno razmotriti sa pedijatrom.

 

Mogu li se paracetamol i ibuprofen dati istovremeno?

Ovo se izuzetno retko primenjuje, i to samo kod dece koja imaju ogroman rizik od nastanka “frasa” (febrilnih konvulzija) uz OBAVEZNU konsultaciju (odobrenje) sa pedijatrom!

To su ona deca koja su već imala “fras”, a sada imaju temperaturu koja prelazi 40 stepeni i ne reaguju  na davanje jednog leka i rashlađivanje. Tada se pravi izuzetak i daje se čepić paracetamola i ibuprofen “na kašičicu”. Sve ovo se detaljno objasni roditeljima od strane pedijatra koji prati dete, pa nije preporučljivo da ovo radite samoinicijativno!

Dete MORA da unosi dovoljno tečnosti!

U toplima danima je, i bez povišene telesne temperature, potrebno povećati unos tečnosti! A kad dete ima i visoku temperaturu – tada gubi dodatnu tečnost iz organizma, pa je potrebno stalno nuditi dete da pije. Najbolje je da to bude rashlađena voda ili blagi čaj, a “što češće to bolje” je najbolji koncept nadoknade tečnosti kod deteta koje ima povišenu temperaturu.

Kada dete sa povišenom temperaturom NE TREBA odmah voditi kod lekara?

 • Kada posle davanja antipiretika aksilarna (merena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni, a dete se oraspoloži i povrati uobičajenu aktivnost
 • Kada se dete uspavalo i probudilo se zbog temperature, a posle obaranja temperature nastavi mirno da spava. Nemojte ga pretopljavati (samo lagani pamučni pokrivač je dovoljan) i pratite ga do jutra.
 • Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti, a dete je aktivno, raposloženo i dobrog apetita – ne treba žuriti, treba videti kako će se dete ponašati u narednim satima.

Kada se mora ŠTO PRE kod pedijatra?

 • Kada beba u prvim mesecima života ima visoku temperaturu treba neizostavno posetiti pedijatra u najbližoj bolnici ili ambulanti gde se mogu, pored pregleda, obaviti i potrebne laboratorijske analize koje će utvrditi uzrok povišene temperature.

 • Ako je dete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično.

 • Kada dete i pored pada temperature bolno plače, neće da spava, uznemireno je, neraspoloženo, odbija obroke…

 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti u putnoj apoteci), a dete ima visoku temperaturu (preko 39.5) dete mora kod pedijatra.

 • Ako i pored ponavljanih tuširanja mlakom vodom i datog leka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma retko dešava, ali tada dete treba odvesti dete lekaru da se utvrdi uzrok i pomogne detetu.

 • Kada dete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Tada treba što pre stići do lekara, ali bez panike i bez vađenja jezika. Samo ga treba transportovati okrenuto na bok, sa lako podignutom glavom (da se ne desi da povrati i aspirira povraćeni sadržaj u pluća).

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA