Lenjost, genetika ili nešto treće… Kada od deteta da očekujete prve reči

Roditelji, ako dete ne progovori do 12 meseci, nemojte to otpisivati na lenjost ili genetiku, jer je vrlo moguće da se radi o kašnjenju u ranom razvoju.

govor

Lekari upozoravaju na činjenicu da su mnogi roditelji skloni da ovakve stvari pravdaju polom deteta (“dečaci kasnije progovaraju”), genetikom (“i tata/mama su kasnije progovorili”) ili lenjošću bebe, čime odlažu odlazak kod lekara, što može da ima posledice.

Kako objašnjava Irena Korićanac, klinički psiholog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, postoje određeni standardi i nijedno kašnjenje u razvoju nije normalno.

Ona kaže da lekari već sa 16 meseci očekuju da dete koristi četiri ili više reči, pored reči mama i tata.

– Važno je da reči koristi u svrhu komunikacije, a ne samo da ih ponavlja, da traži vodu, doziva nekog itd. Dete treba da razume i izvršava jednostavne naredbe poput “donesi mami jaknu”. U uzrastu od godinu i po očekujemo da dete imitira odrasle i za njima ponavlja radnje i proste rečenice. Često čujemo objašnjenja da je dete lenjo ili da su i roditelji kasno progovorili. Možda je to istina, ali moguće je da ova kašnjenja govore o problemu u razvoju, a ako se on na vreme uoči, mogu da se izbegnu ozbiljniji problemi i detetu da šansa za ostvarenje punog potencijala – objašnjava Irena Korićanac.

Smatra se da oko 15 odsto dece ima razvojne poteškoće nekog tipa, a kasnije oko dva odsto njih završi sa nekim stepenom intelektualnih problema, odnosno mentalne retardacije.

– Najčešći razlog kašnjenja dece u razvoju je anomalija mozga, epilepsije koje je teško kontrolisati ili su pretrpeli oštećenje mozga na porođaju. To mogu da budu i deca iz loših socijalnih sredina pa, ukoliko roditelji imaju skromnija intelektualna postignuća, očekivano je da ni deca neće razviti veliku inteligenciju – priča Korićanac.

Rano prepoznavanje problema važno je kako bi se prepreke u razvoju uklonile kod lakših slučajeva ili da bi se postigao bolji kvalitet života kod dece sa većim problemima.

Bilic

Podeli:

Komentari

 1. Ruzena says:

  Imamo decaka od 28meseci.imam osecaj kao da me ignorise.kad je raspolozen okrece se kad ga zovem.ne prica nista ponekad kad i uspe nesto da kaze(npr u igri gool) kad ga pohvalim odmah se postidi i vise ne prica.vrlo je samostalan donese casu da mu sipam sok ili uzme sam sa stola ali nikad ne trazi nista.bili smo na proveru sluha i sve je ok.psiholog nije mogao da ga testira jer smo slovaci,ali je rekao da se fizicki dobro razvija pa da posetimo logopeda i upisemo ga u vrtic.zaista sam zabrinuta jer sam dosta citala o autizmu.on je vrlo mazan voli da se grli i ljubi nema mlataranje rucicama,igra se igrackama vozi autice.operisan je sa nedelju dana imao je sakrokokcigealni teratom i ima strah od lekara pa sam vec pomislila da ne prica mozda zbog toga

 2. ALEKSANDRA says:

  Imam devojcicu od 19 meseci.Koristi samo dve reci mama i baba.Kada joj pokazem na lazu ili flsicu da uzme ona to uradi ili pokaze na flsicu kad je zedna i to je sve.Da kazem i to da je pre mesec krenula u vrtic.Brinem zasto jos ne prica,dosat joj citam i pricam sa njom ali ni to ne pomaze.

  • MojPedijatar says:

   Samo takp nastavite, a ako za mesec-dva nema boljitka – da se zakaze i obavi pregled logopeda.

 3. Nela says:

  Postovani, moja devojcica 15 meseci ce napuniti sutra, jos uvek ne hoda sama, puze cetvoronoske (puze od 8og meseca), dize se, seta uz namestaj ali ne prohodava jos uvek. Inace, pokazuje prsticem sta hoce, govori daj, necu i jos neke reci osim standardnih za taj uzrast. Lista knjige za decu i to je zanima, uzme naocare i stavi ih tacno kako treba itd. Cini mi se da je u tom polju sve ok, ali se plasim da motoricki zaostaje zbog prohodavanja. Imam li razloga za brigu?

 4. Mila says:

  Moja curica ima 2 godine i mesec dana,motorika razvijena super,sve je interesuje,voli kad je u drustvu…E sad,oNa usta ne zatvara,brblja non stop,peva ali sve na svom jeziku. U poslednjih 2 meseca je naucila tek mnoge reci,prepoznaje boje i brojeve ali sve u zadnja dva mezeca. Jos uvek ne sklapa recenice.Ima li razloga za brigu?

 5. Diana says:

  Molim vas eto mala pomoć, znaci i mišljenje kakvo god ono bilo… upitanju je dečak 23 meseca, ne odaziva se na svoje ime, ne koristi reci ni slogove ( ma-ma) ali priča neki bebeci jezik…znamo da čuje dobro proverili smo po pesnicama okreće se ali uopšte nemamo komunikaciju očima nece da žvaće čvrstu hranu i ne će uopšte da sarađuje u igri tipa da mi da igracku, da odnese ili donese nesto..
  Sve baca sa strane….gde smo pogrešili kao roditelji ??? Da napomenem da smo imali pomoć oko njegovog čuvanja od 9m do 1.5 dana ali baka ga je držala ispred tv sa crtanim filmovima stalno. To smo skroz izbacili evo već 8 meseci bez ekrana. Dosta je od toga napredovao, ali opet imam osećaj da bas kasni sa razvojem….. zabrinuta mama

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA