Lenji, impulsivni, neraspoloženi tinejdžeri..Kako ih razumeti?

Autorka nove knjige o umu adolescenata, Frensis Džensen, objašnjava kako da se roditelji što lakše nose sa ovim prolaznim periodom…

Zašto tinejdžeri mogu da idu bez jakne, čak i po hladnom i vlažnom vremenu?

Ne mislim da postoji biološka osnova za ovo. To bi mogao da bude primer njihovog nedostatka izvršne funkcije zajedno sa impulsivnim ponašanjem – oni ne planiraju unapred. Njihovi prioriteti nisu u skladu sa zdravim razumom, to će tek da postanu. Takođe, tinejdžeri će učiniti mnoge čudne stvari kako bi se ukolpili u masu vršnjaka ili ih čak zadivili.

Pročitajte i: Ni dete ni odrastao čovek

Moj tinejdžer stalno igra video-igrice. Kakav uticaj one mogu imati na njegov mozak?

Video-igrice su još jedan izvor stimulacije na koju tinejdžerski mozak reaguje. Ali kako njihov mozak mnogo jače reaguje na stres od mozga odraslog čoveka, oni moraju da nauče da ono što rade i vide u video-igri stave u drugačiju perspektivu. Kao što sam već rekla, frontalni režnjevi odraslih su spojeni, pa samim tim u svemu možemo da budemo umereni. Ako je okupiranost video-igricama kod tinejdžera tolika da on više i ne komunicira sa pravim ljudima, onda je to problem. Moždane ćelije dece koja intenzivno igraju video-igrice iste su kao kod kockara, jer stvaraju jednu vrstu zavisnosti.

Kako da pazim na mentalno zdravlje svog tinejdžera?

Potrebno je da ostanete povezani sa njim. Konzistentni socijalni problem mogu značiti da možda postoji anksiozni poremećaj ili neki drugi problem, kao što je depresija, koja sve češće počinje da se pojavljuje u ovom uzrastu. Bipolarni poremećaj i šizofrenija se njačešće javljaju pred kraj tinejdžerskog doba i ranim 20-im. Zato, kada se deca povuku u sebe, dobiju višak kilograma ili ih naglo izgube, kada se zapuste i ne vode računa o svom izgledu, roditelji treba da budu svesni, jer bi to mogao da bude prvi znak nekog dubljeg problema. Ironično, u ovim godinama ako deca imaju bilo kakav psihički problem, njihovi vršnjaci neće to primetiti ili razumeti kao šro bi odrasli, baš zbog toga što nemaju razvijene veštine empatije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA