Lekari sa klinike Mejo o dnevnom spavanju bebe - Moj pedijatar

Lekari sa klinike Mejo o dnevnom spavanju bebe

Koliko je mojoj bebi potrebno sna? Kako da je najlakše uspavam? Šta ako beba ne želi da spava? Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraju stručnjaci čuvene Mejo klinike…

 Foto: Pixabay

Naravno, da nema ničeg lepšeg od bebe koja mirno spava, ali na žalost, to nije nešto što se viđa često, posebno u prvim mesecima života.

Roditelji često brinu koliko je sna njihovoj bebi potrebno, ali ih muče i mnoga druga pitanja vezana za spavanje preko dana.

Lekari svetske poznate klinike Mejo odgovaraju na neka najčešća pitanja:

Koliko sna je bebi potrebno u toku dana?

Da bi novorođenče uspostavilo rutinu i pravilan raspored spavanja, potrebno je da prođe neko vreme. Tokom prvog meseca bebe se često bude zbog dojenja. Međutim kako rastu, dužina sna se povećava i postaje predvidljiva. Na primer:

Od 4 do 12 meseci

Nakon prva četiri meseca, vaša beba će spavati najmanje dva puta dnevno – jednom ujutru i jednom rano popodne. Nekim bebama je takođe potrebno spavanje i kasnije popodne, a većina njih spava ukupno tri ili više sati u toku dana.

Godinu dana i više

U ovom uzrastu i narednim mesecima vaša beba verovatno više neće spavati ujutru, već samo popodne nekih dva do tri sata. Tokom ovog prelaza bilo bi najbolje da bebino večernje spavanje pomerite za pola sata kako bi ujutru bila odmornija. Većina dece nastavlja sa popodnevnim spavanjem do treće ili pete godine.

Imajte na umu, naravno, da je svaka beba drugačija i da se raspored spavanja može razlikovati.

Šta ukoliko se beba unervozi kada je stavim u krevetac?

Za bebe je uobičajeno da plaču kada ih stavite na spavanje, ali većina njih se smiri nakon pet minuta. Ako plakanje traje duže, probajte da je umirite pa je opet vratite u krevetac.

Ako se beba probudi ubrzo nakon što je zaspala, a razlog tome nije zato što se upiškila ili je gladna, probajte da budete strpljivi i pustite je da se sama umiri.

Takođe, imajte na umu da su bebe uglavnom aktivne tokom sna. Lako je pomešati komešanje u snu sa buđenjem. Umesto da je odmah uzmete, sačekajte nekoliko minuta da vidite hoće li nastaviti sa spavanjem.

Treba li da ograničim dužinu bebinog sna?

To zavisi od toga kako vaša beba spava u toku noći.

Neke bebe ne mogu da razlikuju dnevno i noćne spavanje. Tada je najbolje da joj ograničite spavanje u toku dana, posebno kasno popodne, dakle ne više od tri ili četiri sata svakog dana. Ako preko dana spava previše, može da se dogodi da se kasnije teže uspava ili da se često budi u toku noći.

Šta da radim ako moja beba iznenada ne želi da spava preko dana?

Neke bebe i starija deca prolaze kroz periode tokom kojih odbijaju da spavaju iako im je to i dalje potrebno. Ako se to dogodi, pokušajte da podesite vreme spavanja vaše bebe.

Pomoći svojoj bebi da dobije dovoljnu količinu dnevnog sna nije uvek lako. Nema potrebe da se osećate loše ako su neki dani veći izazov od drugih. Ne zaboravite da prepoznate znake koji ukazuju da je beba umorna.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram