Lako uspavljivanje: Provereni metod 10-3-2-1

Ako imate problem da uspavate svoje dete, a potom da i vi mirno i spokojno zaspite, znajte da je to muka skoro svakog drugog roditelja.

Foto: Canva

Da biste uspeli da prebrodite ovaj problem, isprobate metod 10-3-2-1, koji je postao sve popularniji. NJegov tvorac je lekar Radž Karan i predstavio ga je na svom “Tik-Tok” profilu, pa su pratioci oduševljeni i tvrde da stvarno deluje.

Ovaj princip podrazumeva da se vi i vaše dete temeljno pripremite za odlazak u krevet, što bi moglo da vam bude od velike pomoći, a kada dete oseti vašu smirenost i ono će brzo zaspati. Doktor poručuje poštovanje sledeće procedure koja bi trebalo da vam pređe u naviku i time reši problem na duge staze, i to bez ikakvih posebnih odricanja:

Poslednja kafa se pije u podne
Čak 10 sati pre odlaska na spavanje zaboravite na kofein, jer toliko vremena je potrebno organizmu da ga izbaci iz krvotoka i eliminiše njegove efekte. To znači da ne pijete kafu, čaj, energetska i gazirana pića.

Večerajte pre vesti
Tačno tri sata pre odlaska u krevet završite sa obilnim obrocima, jer ćete time pomoći organizmu da izbegne gorušicu i prekide sna. Izbegavajte i alkohol, jer on remeti veoma važnu REM fazu sna, koja počinje otprilike 90 minuta nakon što smo zaspali, a tokom nje se najviše stimuliše mozak i tada je najverovatnije da ćemo sanjati.

Predveče prestanite sa poslom
Zatim, dva sata pre spavanja prestanite sa bilo kakvim poslom, jer će vam to pomoći da se opustite. Rasteretite misli. Relaksirajte se. Dišite duboko.

Ugasite sve ekrane
I na kraju, sat pre odlaska u krevet ugasite sve ekrane – televizor, kompjuter, mobilni telefon… Iako je to najteže za decu, zapravo je možda i najvažnije. Tako ćete biti sigurni da će slatko i brzo zaspati, a i vi sa njima. Noć će konačno biti spokojna.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA