Kuvarski dnevnik bebe Marte: Jelovnik za bebu staru 6 meseci

U uzrastu od 4. do 6. meseca skoro svim bebama se počinje uvoditi čvrsta hrana. Veoma je bitno zapamtiti da je uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe NEPOTREBNO, a nakon šestog meseca NEOPHODNO.

Kuvarski dnevnik bebe Marte

Foto: Pixabay

S toga je ovo idealno vreme za sve mame, tate, bake, deke i sve ostale kojima je knjiga Kuvarski dnevnik bebe Marte i namenjena, a imaju dodira sa ishranom bebe, da se upoznaju sa nekim od ZLATNIH PRAVILA uvođenja čvrste hrane bebama.

  1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka.
  2. Pratiti na detetu znakove eventualne pojave ALERGIJE NA HRANU u vidi ospe, proliva, povraćanja.. te odmah obustaviti davanje date namirnice i naknadno kontaktirati lekarsku službu.
  3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebu, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom kako se bebina usta ne bi povredila.
  4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda, trči ili se igra.
  5. U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i veštačke zaslađivače, med, čokoladu i slatkiše, belance, kikiriki, plodove mora, orašasto voće, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

JELOVNIK ZA BEBU OD ŠEST MESECI

Bebi se od šestog meseca postepeno uvode žitarice kao što su pirinač i kukuruz, a od povrća krompir, šargarepa, tikvice, bundeva kojih ima skoro u svim godišnjim dobima.  Kod uvođenja voća ipak treba paziti da to bude sezonsko voće tako da se u zavisnosti od godišnjeg doba uvode jabuka, kruška, breskva, šljiva, kajsija, banana.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE:


šerpicaRUČAK 
(oko 12h): Povrće iz pileće supe. Podrazumeva se da je beba već pojedinačno probala svaku namirnicu koju kuvate u supi.  Batak (domaćeg-proverenog ili organskog porekla)  sa kojeg je skinuta kožica, dve šargarepice i dva krompira kuvala sam u litri vode oko 90 min. i pred kraj dodala polovinu tikvice. Izblendirala sam šargarepu i tikvicu (više tikvice, manje šargarepe- da ne bi uz bananu izazvala zatvor), krompir propasirala kroz cediljku i sve pomešala uz dodatak MESNOG BUJONA (proceđena tečnost od supe) radi regulisanja gustine. Marta super jela.

UŽINA Banana

(oko 16h 30min.): Banana rendana kašikicom: na dlan sam položila bananu, skinula gornju koru, te se kašikicom rendala bananu uzduž i direktno davala Marti u usta. Kako se skidaju slojevi banane ona je sve mekša i slađa ka sredini. Super varijanta ako je dajete u autu, ili na nekom drugom mestu van kućnih (kuhinjskih) uslova.

VEČERA

(oko 19h): Mlečne instant ljuspice sa pirinčem pomešane sa vodom. Ukoliko mama doji bebu, najbolje je izabrati  žitarice koje se spremaju sa maminim mlekom.

Autor: Dr.med Marija Mandić

Ilustracije: Tomislav Vukov

Knjigu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 400 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

 

Podeli:

Komentari

  1. Zorica says:

    Da li bebi od 9meseci(prevremeno rođena beba u avgustu) sme dodati veoma malu količinu soli

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA