Kuda i čime na letovanje

Kada vodite dete na letovanje treba da odaberete što bezbedniji i prijatniji način putovanja. Većina mama i tata mora da pravi kompromis između idealno udobnog i finansijskih mogućnosti, pa smo odlučili da vam ponudimo nekoliko korisnih saveta za udobno i bezbedno porodično putovanje.

Kada bebu možete da vodite na put?

Jedna od najčešćih “letnjih” dilema roditelja je kada mogu da vode bebu na put. Odgovor je jednostavan: Kada prođu prva dva meseca, kada se beba lepo “zaleti” u napredovanju u težini i nema zdravstvenih tegoba – MOŽE na put. Ali, pre toga treba zadovoljiti neke važne uslove.
1. Prvo, morate imati adekvatno prevozno sredstvo – najbolje avion, klimatizovan automobil, ili luksuzna spavaća kola (za prevoz vozom).
2. Drugo, destinacija koju ste odabrali MORA da ima sve potrebne higijenske uslove, ali i pedijatra koji, ako bude potrebno, može da pregleda bebu.
3. Mesto gde boravite treba da ima dobro opremljenu apoteku u kojoj se mogu naći potrebni lekovi (ipak, ne može baš sve da ponesete na letovanje).
4. Izaberite takvu destinaciju odakle možete relativno brzo i lako da se vratite sa letovanja, ako (ne daj Bože) dete oboli od neke ozbiljnije bolesti, koja “traži” bolničko lečenje.
5. Bilo bi dobro da budete u kontaktu sa pedijatrom koji vas može posavetovati u slučaju eventualnih problema.

Gde je najbolje da letujete – more ili planina?
Najbolje je i more i planina! Ako je ovo u uslovima krize neuklopivo u kućni budžet, vi odaberite ono što vam se više sviđa. Za dete je zaista zdravo i jedno i drugo. Obično se leti ide na more, a zimi na planinu, ali možete i da iskombinujete ove dve varijante. Dete će se lako uklopiti, budite bez brige!

Čime je najbolje putovati – šta je optimalno za decu?

a. Avion
Nema sumnje da je avion najbrži, ali i najsigurniji način da se stigne na mesto letovanja. Veća deca uživaju u letu i to je zaista poseban događaj za njih. Iako se misli da bebe loše podnose avion, to nije tačno. Osim pridržavanja uputstava za bezbedan let (koji se demonstriraju u avionu) nema specijalnih saveta za roditelje. Treba pripaziti da mlaz hladnog vazduha (iz ventilacionog sistema) ne “udara” detetu direktno u glavu. Promene pritiska, prilikom uzletanja i sletanja, mogu biti neprijatne za decu, pa im treba objasniti prirodu problema i naučiti ih prostim manevrima koji neutrališu neprijatan osećaj u ušima. Bebama treba dati flašicu (ili dudu) pa će se izbeći ovaj problem.

b. Automobil
Ako vodite bebu ili dete na put automobilom, morate imati odgovarajuću stolicu za kola. Svi veći proizvođači bebi opreme proizvode dobre stolice za bebe, kao i za stariju decu, a novi modeli automobila imaju već u ponudi kvalitetne bebi stolice koje se idealno uklapaju u fabrički predviđen prostor.
Stolice treba da budu anatomski oblikovane, sa obaveznim sigurnosnim kaiševima. Treba ih dobro fiksirati na zadnje sedište automobila, tako da ne zaklanjaju pogled vozača ka zadnjem staklu. Ako nemate sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu nećete moći pravilno i bezbedno da postavite bebi sedište – zato ih obavezno ugradite pre puta.

Bebi stolica koja nije učvršćena – nije bezbedna!

– Klima: Ako nemate klima uređaj u kolima (što je najbolje rešenje za duža putovanja) treba da zaštitite sebe i decu od pregrejavanja tokom letnjeg putovanja. Ako ste noćna ptica, pođite na put uveče, pa ste na odredištu pre sutrašnjih vrućina. Bilo bi idealno da pred put odspavate nekoliko sati (ako možete da spavate preko dana). Za decu je najbolje da putuju noću, ali većina vozača (za to postoji mnogo dobrih razloga) ne voli da vozi kada je mrak. Tada treba krenuti u ranim jutarnjim satima, pa bar prvi deo puta provesti u hladovini.

– Štitnici: Na bočna zadnja stakla treba staviti dobre štitnike za sunce koji značajno smanjuju prodor UV zraka. Postoje slične zavesice za zadnje staklo koje su dovoljno providne za vozača, a ipak prave solidnu hladovinu deci.

– Prozori: Treba ih držati “odškrinute”, kako bi se obezbedio dotok svežeg vazduha. Nije dobro praviti dugotrajnu promaju koja samo naizgled prija.

– Tečnost: Deci (ali i odraslima) treba poneti dovoljno tečnosti (sokovi, obična voda) i lako svarljivu hranu. Voće je odlično za put (banane, jabuka) ali ne treba preterati jer mnogo voća može “proterati” stomačić.

-Pauze: Treba praviti pauze na svakih 150-200 km, a i češće, ako deca traže. Uvek postoji raskorak između želje tate-vozača, da se što pre stigne i potreba dece da se prave pauze. Kako je i mama uvek na strani dece, borba za pauze je nepotrebna. Treba pronaći spas u prijatnim odmorištima kraj puta. UVEK treba stati kada se dete požali na muku, jer ona neće, brzo i “sama po sebi”, proći. Hladovina, malo rashlađene vode i desetak minuta relaksacije zaista će prijati.

– Problem: Ako dete povrati u kolima, odmah treba stati, provetriti i dete i kola, i napraviti nešto dužu pauzu pre nastavka putovanja. Da bi dete lakše podnelo vožnju, idealno je sat pre polaska dati mu lagan obrok, a potpuno su neprimerena obilna i teška jela. Uvek pre početka puta stavite na zadnje sedište čistu prostirku (čaršav, frotir) od prirodnog materijala koja dobro upija znoj, ali se može skinuti i zameniti, ako je dete uprlja!

Tate vozači se retko voze na zadnjem sedištu pa zaboravljaju da se tamo krivine i rupe na putu teže podnose, zato polako i sigurno do odredišta.

c. Autobus
Autobus nije idealno prevozno sretstvo za duže putovanje sa bebama i malom decom. Ipak, ako ne postoji drugi način, uvek treba odabrati agenciju koja garantuje dobar autobus sa klima uređajem. Pored toga, obavezno uzmite posebno sedište za dete, a birajte sedišta u prednjem delu autobusa. Dete treba da je u hladu, pa koristite zavesice ili promenite mesto sa njim, kako bi mu putovanje ostalo u što lepšem sećanju.

Jedna od pogodnosti putovanja autobusom je činjenica da se uglavnom putuje noću, pa deca mogu da odspavaju.
Ne treba se ustezati da se od vozača zatraži ekstra pauza za dete.

d. Voz
Voz može da bude veoma ugodno prevozno sredstvo, pod uslovom da se koriste kola za spavanje. Većina mališana voli da putuje vozom, a i roditelji obično nemaju primedbe (osim na vozni red) .
U spavaćim kolima je veoma važno “obezbediti” manju decu da ne padnu sa kreveta. Zato ih treba staviti na donji ležaj i zagraditi jastucima. Većoj deci treba zabraniti otvaranje prozora i napuštanje voza tokom boravka u stanicama. Nestašne dečake valja upozoriti da se drže dalje od sigurnosne kočnice (koja prosto zove da se povuče tokom vožnje u tunelu).
Kombinacija auto i voz je odlično rešenje za crnogorsko primorije!
Putovanje sa decom van kola za spavanje je potpuno neprimereno i ostaje samo kao rezervna varijanta za neizbežne i hitne situacije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA