Mučnina tokom putovanja

Vreme je kada se planiraju putovanja, a oni koji vole da porane na letovanje već su odlučili gde će i kako će. I pored različitih mogućnosti transporta do odredišta, i dalje su kola jedno od omiljenih prevoznih sredstava za odlazak na letovanje.

Foto: Pixabay

Ipak, ima dece koja baš teško podnose vožnju, brzo se požale na muku i tada počinju problemi. Zato smo odlučili da malo “razbistrimo” ovaj problem i pokušamo da pomognemo da se nekako prevaziđe.

Zašto nastaje mučnina?

Proizilazi iz sukoba oka i uva: unutrašnje uvo registruje da se automobil kreće, ali oči – usmerene u automobilu – ne. Mozak postaje zbunjen, a kod dece koja su sklona mučninama počinje lanac neprijatnosti koji počinje nelagodom koja prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem

Kako pomoći detetu?

Evo nekoliko saveta za sprečavanje mučnine tokom vožnje

  • Pogled u daljinu – neka dete da gleda ka horizontu. Podstičite dete da gleda na daleku tačku van automobila. Igrati igre reči ili zapažanja.Pričajte sa detetom ili mu pustite omiljenu muziku
  • Obezbedite svež vazduh. Detetu će biti bolje ako je prozor malo otvoren, a po svaku cenu treba izbeći mirise hrane u kolima. Klima takođe daje odlične rezultate!
  • Zabranjeno je čitanje, igranje video igrica ili glednja filmova na “skučenom” DVD monitoru.
  • Vozite što mirnije – izbegavajte kočenje “seckanje” tokom vožnje. Nije ovo uvek lako sprvesti u delo, ali neravnomerna vožnja može biti “promoter” mučnine. Odaberite rute koje vam obezbeđuju što “praviji” put, bez krivina ili velikih uspona i nizbrdica. Nije uvek moguće, ali će vam www.viamichelin.com biti od pomoći.
  • Pravite pauze tokom vožnje – idealno je da na svaka 2-3 sata možete napraviti pauzu od oko barem 15-tak minuta kada dete treba obavezno izvesti iz kola.
  • Čim primetite prve znake mučnine – ako je dete bledo ili znojno odmah zaustaviti vozilo, na prvom prikladno mestu. Najbolje da ima hladovine, izađite, umite dete, odmorite se, pa polako nastavite. NE DAJTE da dete povrati u kolima – tada će svima biti muka!
  • Na kraju, za vozače koji to vole i mogu – noćna vožnja je “zakon”! Dete se lepo ušuška, namesti i čim se primeti da je sanjivo – na put! Ovo je zaista rezervisano za oni kojima noćna vožnja nije teret već zadovoljstvo.
  • A lekovi?

U apotekama su dostupni lekovi protiv mučnine. Treba biti oprezan i konsultovati se sa pedijatrom! Nisu to “obični lekići” pa da se daju tek tako. Ipak, dobro isplanirano vreme uzimanja (barem 30-45 minuta pred put) uz adekvatnu dozu, mogu pomoći!

Šta dati detetu da jede

Pred put treba izbeći “tešku” hranu pre putovanja. Ne valja dete “nalivati” vodom ili sokom pred put, ali ni tokom putovanja!

Prazan stomak nije dobro rešenje za putovanje, malo suvog keksa, ili pola banane zvuče sasvim dobro. Ipak, neka dete odluči hoće li jesti! Ako ne traži NIŠTA ne forsirajte, čak ni vodu. Ako nemate klimu u kolima dete MORA da pije, ali po principu “često po malo”

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA