Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. MUJIC ADISA says:

  Molim vas odgovor moja djevojcica ima 22 mijeseca zadnja 4 mijeseca krene joj krv iz nosa ali brzo stane pa se opet pojavi za 10 dana jednom je i navece dok je spavala to se desilo nisam je vodila pedijatru pa vas molim jeli to opasno i dali je potrebno da je vodim

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa…SAMO ako se ovo učesta, ili ako se krvarenje teško zaustavlja – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 2. Marija says:

  Postovani, moja cerkica ima dvije i po godine i unazad godinu ima ucestala krvarenjq iz nosa. To su male kolicine i brzo se zaustavlja tacnije pojavi se po kap/dvije i to se uglavnom skori obtisemo i to je to. Krvna slika joj je dobra nema nekih neobicnih simptoma. Krvarenje se gotovo redovna javlja kada se zaplace kada izadje na hladan zrak…vodila sam je pedijatru i receno nam je da nema razloga za brigu da su joj nosnice osjetljive i da je to to. Sta vi mislite ima li razloga za briga i za mozda pregled kod orl. Hvala

  • MojPedijatar says:

   NEMA razloga za brigu!

   Radi se o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosića.

 3. Iva says:

  Postovani!
  Sin od 2 godine i dva mjeseca je u petak pao na ledja s kreveta i udario glavom od iza. Izbio si je zrak te na nekoliko sekunda se kao onesvjestio.
  Odveli smo ga na snimanje glave i sve je u redu.
  Medjutim,nakon cca.24 sata potekla mu je krv iz lijeve nosnice.. kapljica,pobrisali smo i to je to..navecer se opet pojavila kao i dan poslje jos jednom..ali i ujutro sam primjetila malo umrljanu jastucnicu iako se on probudio cistog nosa.
  Zakrvari se nos,eventualno kapne jedna kapljica,sasusi se,obrisemo i to je to.
  Ima li to veze sa padom ili necim drugim?
  Hvala unaprijed!

  • MojPedijatar says:

   Mala je šanda da je u veti sa padom, ako je sve dugo u redu.

   Ipak, ako s krvarenje iz nosa ponovi – da se obavi pregled.

 4. goran says:

  Devojcica ima 4 godina. U zadnjih 2do 3 nedelje krv curi iz nosa ucestano. Najcesce nocu dok spava iz cista mira krene. Da li dok spavamo, trlja nos, ili duboko udahne. Ovo se ponavlja noc za noc. U toku dana se krvarenje iz nosa desava ali redje. Koje mere treba preduzeti?

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi k. slika – ako je to u redu, skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa.

 5. Gjore says:

  Dobro vecer
  Imam sina dve i pol godina jos dok je bio beba desavalo da se da mu nocas vo spavanje procuri krvi malo na jastuk i da stane i to je bilo periodi od tada nema problema ….no pred nekoliko nedelja imao virus pa smo mu dali kapi Eferdin,Vizioloski i ACC i od tada jedan put mu poteko krv od nosa posle par nedelja t.e sinoc u toku igre desilo se da mu procuri krvi od nosa od desna nozdra koja je trajala 30 sekunda ,a danas isto tako u toku igre bio je jako hiperaktivan odkad seo odjednom mu procurio krv od nosa koja traje 30 sekunda do 1 min ondak stane ….krvna slika je dobra bili kod pedijatra pa dali bi me mogli posovetovat inaku je vako super nema nikakve druge simptome…hvala vam

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa.

   Najvažnije je da se nauči pravilno zaustavljanje krvarenja…

 6. Majda says:

  Moja kćerka je primila MMR vakcinu, pa nakon dva dana dobije proljev, povraćanje i jednu noć krv iz nosića. Malo sam uplašena jer je i vakcina u pitanju i zanima me jel od nje. Hvala unaprijed. Majda

  • MojPedijatar says:

   Mala je sansa da je od vakcine, ali svakako NIJE za brigu. Dajte detetu probiotik 5 do 7 dana u da se prati.

 7. Sandra says:

  Imam sina od 4 godine, desavalo se i ranije da mu iz cista mira krene krv iz nosa, pre 2 godine sam ga vodila kod ORL na pregled i receno mi je da je krvni sud u pitanju. Od proslog leta se ne secam da mu se desilo, medjutim zadnje dve noci mu je isla krv. Jednu noc iz jedne nozdrve drugu noc iz druge. Najcesce mu se desava kada je letnje doba. Iscuri i samo stane, on je veseo, aktivan, potpuno se normalno ponasa. Inace njegovom ocu je to bila cesta pojava kada je bio dete a i dan danas mu se desi. Ima li mesta panici?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da NEMA!

   Ako je krvna slika ok, ovo nije za brigu i radi se o prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa.

Strana 13 od 16<<<1112131415>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA