Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Aida says:

  Kd mene djevojcica ima 12 godina imala je krvarenje iz nosa ne bas malo i kroz sat vremena opet krvarenje nije do SD imala takve situacije krvarenje iz cista mira bez povrede

 2. Aleksandra says:

  Postovani,
  Zelim prvo da Vas pohvalim zbog truda koji ulazete da bi ste odgovorili na sva nasa pitanja..
  Imam pitanje vezano za trogodisnjeg decaka. Malo je prehladjen i nosic mu curi vec nekoliko dana ali me brine to sto svaki put kada ‘ izduva’ nosic, na maramic ima sukrvice pomesane sa sekretom. Druge simptome nema. Redovno mu ispiram nosic ( sprej Physiomer).. Da li ima razloga za brigu i treba li ici kod pedijatra ( uvek prvo pitam Vas , i uvek bude tako kako ste mi rekli , jer, svaka cast izuzecima ali kako udjemo u Dom zdravlja, dele se antibiotici kao bombone).
  Unapred zahvalna mama..

  • Aleksandra says:

   Oprostite, jos da dodam, brinem jer mu je nosic curio mnogo puta ali nikada nije bilo krvi. I ima li veze promena klime? (dosli smo iz Holandije pre nekoliko dana) . Hvala…

 3. Danijela says:

  Postovani, sin od 6 g, inace jako aktivan preko dana uvek, pa i danas, se noxas dva puta budio a krv mu je prilicno isla na jednu nozdrvu- istu. Brzo smo zaustavili aki je pri tom iscurela na jastuk, na krevet po podu…ne zali se da ga bilo sta boli . Inace je mrsav, sto bi lekari mozda rekli srednje razvijen. Nedavno je pio antibiotike zbog jake upale grla , radjena mu je KS, koja je bila u redu. Hgb 124, er 4,32 i sve je bilo u granicama normale.. jako sam se uplasila.. da li da ga vodimo lekaru? Do sad je u zivotu bilo par puta sukrvica uz neku prehladu ali ovako nikad..hvala Vam

  • MojPedijatar says:

   Mislim da nema potrebe da se ide na hitan pregled i da je ovo prolazna slabost k.sudova nosa.

 4. Tanja says:

  Postovani.
  sinubod 5 god su vec dva dana rumeni obrazi,nisu stalno zarumebi se i to prodje,da bi mu sinoc nakon nekog plakanja ugleda da mu ide krv iz nosa,brzo je stala i nije vise se pinavljalo,danas teta u vrticu kaze da je bio rumen al nema twmp pipala ga teta a i kuci kadvje dosao,normalno jede i normalno se ponasa neboli ga nista..veliki pozdrav

 5. maja says:

  Dete ima 17god ,pri malo vecem fizickom naporu krv iz nosa curi u vecoj kolicini .pritiskom na nozdrvu pojavi se bol u prednjem delu glave ,i izduva puno sukrvice.sta da radimo

 6. Jovana says:

  Pozdrav,dobro vece svima.
  Imam pitanje vezano za dete. U pitanju je decak koji ima 4 godine. Vec duzi period imamo problem sa tim da uvece kada dete legne ili preko dana iznenada krene krv na nos. Uvek iz jedne nozdrve. Medjutim veceras je duze trajalo oko 10minuta je krv isla.
  Dete ima 17kg,aktivan je preko dana,lepo jede,pije dosta tecnosti.Kazite mi jel to tolerantno kod dece tog uzrasta?
  Hvala. Srdacan pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Kad se ovako učestalo ponavlja, u ovom uzrastu, ima smisla da se uradi krvna slika, a onda i pregled ORL specijaliste.

   Skoro sigurno NIJEN niša ozbiljno…

 7. Žeža180 says:

  Poštovani,
  radi se o dijetetu od 7 i pol godina. U 11. I 12. Mjesecu prosle godine imao je period kada bi mu krv iz nosnice curila po 3 do 4 puta svaki dan i tako 7-10 dana. Isli smo na ORL koji mu je pogledao nosnicu sa lampom i namazao nos antibiotskom kremom i rekao da je mozda od suhog zraka, mozda od naglog rasta, moza popucaju kapilarice te da mu se nosnice cine u redu. Taman taj dan i dan prije pregleda nije imao krvarenje. Nakon toga je sve bilo ok. 1. mjesec ove godine je bilo sve super i unazad 3 dana opet mu krv krene nekoliko puta dnevno (jucer 5x, po noci, kad se probudio, 2x u skoli i prije spavanja). Dok ne izbaci nakupinu sekreta iz nosa, krv ne staje. Ne znamo vise sta raditi. Da li treba napraviti nekakav detaljniji pregled u vrijeme krvarenja? Vec smo lagao ludi..

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi krvna slika (iz prsta), potom da.se obavi pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom…pa.da.se vidi šta da se radi.

Strana 12 od 16<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA