Kreativno kod kuće: Napravite lutkice za prste od plastelina

Rad sa različitim materijalima dobar je način da dete stekne manuelne veštine, ali i da mnogo toga nauči. Jedan od materijala koji se često koriste jeste plastelin. Današnjoj deci plastelin je podjednako zanimljiv kao što je bio i njihovim roditeljima.

Plastelin se može ponuditi detetu čim navrši dve godine.

Oblikujući plastelin, najmlađi uče boje, oblike, brojeve, odlike različitih stvari iz sveta koji ih okružuje, kao što su voće, povrće, životinje i mnogo toga drugog. Predškolci i mlađi osnovci mogu pomoću plastelina da nauče osnove geometrije, brojanje i računanje. Rad s plastelinom pomaže razvoju fine motorike, ojačava određene grupe mišića u prstima i u rukama, ali isto tako razvija maštu, kreativnost i estetsku kulturu. Kroz oblikovanje plastelina dete vežba preciznost, koordinaciju i koncentraciju – veštine koje će mu mnogo značiti kada jednog dana krene u školu. U zajedničkoj igri plastelinom razvijaju se i socijalne veštine, jer deca upoređuju svoje radove i pričaju jedna drugoj o tome šta su napravila. Na taj način uče da izražavaju svoje misli i ideje i uče se dobroj komunikaciji. I još nešto je izuzetno važno – rad s materijalima dobar je način da se dete smiri i oslobodi negativnih emocija, pa se zato materijali  koriste i kao neka vrsta pomoćnog terapeutskog sredstva.

Plastelin je materijal koji vam pruža mogućnost za neograničenu maštu i kreativnost. Kada s detetom pravite domaće životinje, možete napraviti i dvorište i na taj način naučiti dete šta koja životinja jede i gde živi. Možete kreirati i svet s neke druge planete, onako kako ga vi i vaše dete zamišljate.

Napravi lutkice za prste od plastelina

Predlažemo vam još jedan način korišćenja plastelina koji razvija dečju maštu. S detetom smislite priču i ispričajte je pomoću lutkica za prste koje ćete napraviti od plastelina. Dajemo vam uputstvo za pravljenje lutkica, kao i recept za to kako da, bez kuvanja, napravite domaći plastelin koji nekoliko nedelja možete čuvati u frižideru u plastičnim kesama.

Sastojci za domaći plastelin:

  • šoljica mekog brašna;
  • šoljica vruće vode;
  • pola šoljice soli;
  • 2 kašike ulja;
  • 2 kašičice limuntusa;
  • prehrambene boje.

Dobro pomešajte sve suve sastojke, a onda polako dodajte vodu i mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Nakon vode u smesu dodajte ulje. Testo podelite, pa u njega dodajte nekoliko kapi željene boje.

Puno zanimljivih ideja za aktivnosti s plastelinom potražite u knjizi Šta sve možeš s plastelinom u izdanju Kreativnog centra.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA