Koprivnjača kod dece – zablude

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

Foto: Flickr

Vide se crveni pečati po koži, koji su nepravilnog oblika, izdignuti iznad ravni kože, a neretko se primećuju beličasti “plikčići”. Ono što je karakteristično za koprivnjaču – jeste svrab, koji je uvek prisutan, a može da bude nesnosan!

Uglavnom nastaje kada dete unese na usta neki alergen – u hrani, piću, ili ako koristi neki lek. Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože – koji se šire, pa se vide karakteristične promene koje smo opisali.

Kada se ova alergijska reakcija desi na usnama ili kapcima, to se naziva angioedem, ali sada neće biti predmet naše priče.

Rešili smo da razbijemo najčešće zablude i tako vas upoznamo sa koprivnjačom (urtikarijom).

 • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dete nije bilo alergično, a ni u familiji nema alergičnih.

To nije argument!

Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija.

Čak i kada nema alergija u porodici (a to je malo verovatno), dete “ima pravo” da reaguje koprivnjačom!

 • Ima ih svuda po telu, mora da je mnogo opasno.

Broj promena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije!

To što dete mnogo svrbi i ružno izgleda, nije strašno! Važno je da ono lepo diše, nema osećaj zadebljalog jezika i knedlu u grlu – to su znaci angioedema, ozbiljnije alergijske reakcije koja se, srećom, retko dešava.

 • Brzo u hitnu pomoć! Dete može da se uguši čim se pojave promene po koži.

Srećom nije tako!

Kod ogromne većine dece se neće razviti opasna alergijska reakcija u grlu (koja izaziva gušenje) na samom početku koprivnjače. Ono što treba uraditi jeste da se detetu što pre da antihistaminik (Claritine, Pressing, Aerius…) i da se potom javite vašem pedijatru!

 • Dete odmah treba da dobije injekcije onog hormona, to je najsigurnije, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi!

“Oni hormoni” su, u stvari, kortikosteroidi, koji su efikasni borci protiv alergije, ali se NE DAJU na početku koprivnjače! Uvek se prvo daje antihistaminik, a ako se pojave znaci teže alergije, pedijatar donosi odluku o eventualnim kortikosteroidnim injekcijama. Veoma mali broj dece sa koprivnjačom zahteva ovu terapiju!

 • Mora da je gadna alergija. Evo, traje već peti dan, a nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period!

Takođe je normalno da se promene na koži povremeno javljaju i nestaju, iako je dete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen “očisti” iz organizma. Zato nema mesta panici!

 • Dete ništa ne sme jede, samo da pije vodu, da ne bude alergično na sve.

Srećom ovo nije tačno!

Davno se primenjivala “nulta dijeta” da bi se izbegle “komplikacije”. Odavno se zna da je to nepotrebno! Naravno, iz obroka treba izbaciti sve što je sumnjivo, odnosno što može da izazove  alergiju: pre svega lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada i proizvodi od čokolade, sveže voće i voćni kremovi, žumance, voćni jogurti, med… Pametno je davati termički dobro obrađene namirnice i one koje dete godinama bezbedno uzima, a nisu na listi “nepoželjnih”.

Sa normalizacijom promena na koži, polako se vraćaju namirnice u ishranu deteta – po sistemu jedna po jedna (sa razmakom od par dana), da bi se videlo da li neka izaziva alergiju.

Podeli:

Komentari

 1. Mirela says:

  Dijete od 3godine i 3 meseca zali se na bolove u stomaku i po tijelu izlaze crvene tacke sa unutrasnjim krugovima bijelo. Dali je moguce da je koprivnjaca i sta treba preduzeti. Hvala unapret na savete

 2. Tanja says:

  Postovana dete ima alergiju vec par dana samo na nogama u vidu crveni krupnih tufni.. Ispupceni i u sredini plihic. Sta raditi.

 3. Danijela says:

  Poštovani, imam sinčića (sredinom novembra puni 3 godine). Jutros sam ga probudila za vrtić, međutim nisam smela da ga pustim jer se osuo po celom telu. Čak se i češe. Na dodir deluje blago reljefasto. Do pre tri dana smo pili Panklav i koristili probiotik (Bulardi, Prolife). Bili smo jutros i kod doktorke. Čak se i konsultovala sa koleginicom, ali nisu sigurne da li je alergijski ili virusni osip. Inače, vadili smo krv i rezultati su nam dobri. Doktorka je rekla samo da pije Aerius (1×2,5ml). Molim Vas što pre za savet. Unapred, hvala! Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i krvne slike nemoguće je dati mišljenje.
   Aerius sirup u svakom slučaju treba da pije.

 4. Biljana says:

  Moje dete je alergicno na kostunjavo voce, dobija koprivnjacu posle svake upotrebe pa cak i u namirnicama gde ih im u tragovima. Da li su alergije na kostunjavo voce u pubertetu prolazne ili ostaju za ceo zivot?

 5. Jelena Cosic says:

  Moje dete, 3 godine i 3 meseca, ima alergiju u vidu plihcica ili crvenih flekica po kozi.. Od juce uzima norveske omega 3 gel kapsule. Da li moguce da je to izazvalo alergiju? Do sad nije imala alergije ni na sta.. Hvala! Pozdrav!

Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA