Koprivnjača kod dece – zablude

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

 • Ne treba kupati dete dok ima koprivnjaču

Totalna zabluda!

Dete treba da se normalno kupa, ali se izbegavaju novi sapuni i šamponi, kao i oni sa brojnim dodacima. Ovde nema mesta za aromaterapiju (koju, inače, veoma volim).

 • Daj da se neodložno uradi alergijsko ispitivanje, da vidimo na šta je dete alergično.

Potpuno besmisleno!

Dok dete ima akutnu alergijsku reakciju, ono mora da dobija lekove protiv alergije, a oni onemogućavaju da se utvrdi uzrok alergije!

Pametnije je da roditelji pažljivo analiziraju šta je dete jelo dan-dva pre izbijanja kožnih promena, pa da se napravi lista “glavnoosumnjičenih”, koje kasnije treba ispitati.

 • Dete treba odvesti na infektivnu kliniku, možda je neka infekcija kože koja svrbi.

Koprivnjača je veoma tipična i pedijatar postavlja dijagnozu bez teškoća!

To je, dakle, alergija, a ne infekcija, pa nema potrebe da dete ide kod infektologa, gde u čekaonici stvarno može da se dobije neka infektivna bolest.

 • Najbolje je da dete pregleda dermatolog. Čim se ovako dešava da se crvenilo potpuno povuče, pa se opet vrati, to mora da je neka opasna kožna boleština.

Nije kožna boleština, već alergija!

To što se koprivnjača malo povuče, pa se opet vrati, potpuno je uobičajeno prvih nekoliko dana bolesti. Zato ne treba trčati kod specijaliste za kožne bolesti, koji će samo da potvrdi da se radi o urtikariji. Ovo je prava pedijatrijska bolest, pa ostavite pedijatru da je izleči, a potom i pomogne u otkrivanju uzroka alergije.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Mirela says:

  Dijete od 3godine i 3 meseca zali se na bolove u stomaku i po tijelu izlaze crvene tacke sa unutrasnjim krugovima bijelo. Dali je moguce da je koprivnjaca i sta treba preduzeti. Hvala unapret na savete

 2. Tanja says:

  Postovana dete ima alergiju vec par dana samo na nogama u vidu crveni krupnih tufni.. Ispupceni i u sredini plihic. Sta raditi.

 3. Danijela says:

  Poštovani, imam sinčića (sredinom novembra puni 3 godine). Jutros sam ga probudila za vrtić, međutim nisam smela da ga pustim jer se osuo po celom telu. Čak se i češe. Na dodir deluje blago reljefasto. Do pre tri dana smo pili Panklav i koristili probiotik (Bulardi, Prolife). Bili smo jutros i kod doktorke. Čak se i konsultovala sa koleginicom, ali nisu sigurne da li je alergijski ili virusni osip. Inače, vadili smo krv i rezultati su nam dobri. Doktorka je rekla samo da pije Aerius (1×2,5ml). Molim Vas što pre za savet. Unapred, hvala! Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i krvne slike nemoguće je dati mišljenje.
   Aerius sirup u svakom slučaju treba da pije.

 4. Biljana says:

  Moje dete je alergicno na kostunjavo voce, dobija koprivnjacu posle svake upotrebe pa cak i u namirnicama gde ih im u tragovima. Da li su alergije na kostunjavo voce u pubertetu prolazne ili ostaju za ceo zivot?

 5. Jelena Cosic says:

  Moje dete, 3 godine i 3 meseca, ima alergiju u vidu plihcica ili crvenih flekica po kozi.. Od juce uzima norveske omega 3 gel kapsule. Da li moguce da je to izazvalo alergiju? Do sad nije imala alergije ni na sta.. Hvala! Pozdrav!

Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA