Kontraindikacije za primenu vakcina

Vakcinacija ne može da se sprovede kod dece kod koje postoje kontraindikacije za primenu vakcine. Kontraindikacije su razlozi zbog kojih neko dete ne može da primi određenu vakcinu. Kontraindikacije za primenu vakcina mogu biti opšte i posebne a po trajanju privremene ili trajne .

vakcina px

Mere opreza su posebna stanja kada postoji šansa da tokom primene vakcine dodje do neke neželjene reakcije. Pedijatar i medicinska sestra koji daju vakcine su uvek spremni ukoliko dodje do neželjene reakcije po primeni vakcine. Potreban je oprez ukoliko je dete primalo preparate krvi (transfuziju) u proteklih 6 nedelja. Posebne mere opreza potrebne su i ukoliko je prilikom prethodne vakcinacije došlo do neprekidnog i neutešnog plakanja u trajanju više od tri sata, kolapsa (padanja u nesvest) , stanja sličnom šoku (snižen pritisak, odsustvo komunikacije) ili pojave febrilnih konvulzija (frasa).

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

Od 2007 godine zaposlena u poliklinici MEDIKOM.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon: 065/344-3781

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Nisam najboje razumela ovaj deo “Kontraindikacije za primenu vakcina NISU:”
  Pa moje pitanje glasi ukoliko dete jos uvek dojim, da li sme da primi mmr vakcinu?
  Sutra treba da primi mmr vakcinu, dete ima 21 mesec.

  Hvala na brzom odgovoru.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA