Kontraindikacije za primenu vakcina

Vakcinacija ne može da se sprovede kod dece kod koje postoje kontraindikacije za primenu vakcine. Kontraindikacije su razlozi zbog kojih neko dete ne može da primi određenu vakcinu. Kontraindikacije za primenu vakcina mogu biti opšte i posebne a po trajanju privremene ili trajne .

vakcina px

Foto: Pixabay

 

 

U svim ostalim slučajevima odsustva trajne kontraindikacije za primenu vakcine ili prolaska trenutne sprečenosti za primenu, vakcina treba da se primi. Pre svake doze primene vakcine pedijatar pregleda dete i daje saglasnost za primenu vakcine. Nije potrebno vadjenje krvi, analize krvne slike, brisevi grla i nosa pre vakcinacije već pedijatar svojim pregledom utvrdjuje stanje deteta i spremnost za vakcinaciju.

Opšte kontraindikacije za vakcinaciju su:

 1. akutna bolest i febrilnost preko 38C (u kojima treba odložiti vakcinaciju za 7-10 dana po ozdravljenju), slično je i kod pogoršanja hronične bolesti
 1. preosetljivost na neku komponentu vakcine

Najčešći životinjski protein koji izaziva alergiju je protein jaja. U prozvodnji nekih živih vakcina (sezonski grip i žuta groznica) se koriste kokošiji embrioni i zato osobe koje su alergične na jaja ne smeju da prime ove vakcine. Iako je dugo vremena MMR vakcina bila kontraindikovana kod osoba sa alergijom na jaja, sada je ta kontraindikacija ukinuta, zato što se sastojci MMR vakcine uzgajaju na pilećim mišićnim ćelijama (fibroblastima), a ne na jajima. Moguće su alergijske reakcije i na antibiotik neomicin, koji se u nekim vakcinama nalazi u tragovima, na želatin ili na lateks. Ukoliko je po primeni vakcine došlo do teže alergijske reakcije naredna doza vakcine se ne preporučuje.

 1. teže neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine – teže alergijske reakcije (anafilaktički šok) nakon primene bilo koje vakcine. Alergijske reakcije na vakcine se retko vidjaju a nastaju nekoliko minuta do nekoliko čaova od primene vakcine u vidu urtikarije promena na koži, oticanja usana i grla, otežanog disanja a u najtežim slučajevima dolazi do stanja šoka. Obično su alergijske reakcije na vakcine retke ali su moguće kao i na sve ostale lekove. Alergijska reakcija retko se dešava posle prve doze vakcine, već posle neke naredne i uvek je potrebno sprovesti alergološko testiranje. Moguće je da dodje do alergije na svaki od sastojaka vakcine. Ukoliko je došlo do anafilaktičke reakcije sledeće doza vakcine se ne daje.

Za žive vakcine opšta kontraindikacija je teža imunodeficijencija (usled prisustva maligne bolesti, terapije citostaticima, zračenjem ili većim dozama oralnih kortikosteroida, kod HIV pozitivne dece). Imunodeficijentna deca mogu da prime inaktivisane vakcine. Žive vakcine ne smeju da primaju ni trudnice (kontraindikovane vakcine – OPV, MMR, žuta groznica).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,
  Nisam najboje razumela ovaj deo “Kontraindikacije za primenu vakcina NISU:”
  Pa moje pitanje glasi ukoliko dete jos uvek dojim, da li sme da primi mmr vakcinu?
  Sutra treba da primi mmr vakcinu, dete ima 21 mesec.

  Hvala na brzom odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   SLOBODNO neka primi MMR – pedijatr ce pre vakcine pregledati dete pa ako je zdravo – dobiće vakcinu

 2. Lola says:

  Da li deca sa cerebralnom paralizom primaju samo BSG vakcinu ili moraju primiti i sve ostale vakcine? Hvala na odgovoru.

 3. Verica says:

  Postovani,
  Da li prosirene mozdane komore, makrokrania i hipotonija mogu biti kontraindikacija za primenu mmr vakcine?

 4. Diki says:

  Imamo jedno pitanje, bila sam pre neki dan na sistematski pregled za dete za neki dan puni godinu dana, pedijatar mi rekao da do navršenih 15 meseci primi MMR vakcinu. Zanima me da li moze dete da primi kasnije vakcinu ili mora do navršenih 15 meseci?

 5. Marina Lazic says:

  Postovanje, majka sam deteta od 3 godine i na putu nam je drugo dete. Imam zabludi ili strah vezano za vakcinacije koje predstoje za moje novorodjece. Strah se pojavio citajuci razne rubrike vezano za vakcine i losa iskustva roditelja, koji teske dogadjaje svoje dece vezuju za vakcine. Prvo dete je uredno vakcinisano, mi smo svi vakcinisani, niko nije imao nikakvih vecih problema posle vakcinacija, sem sto je prvo dete bilo dosta bolesljivo posle prijema MMr druge doze vakcine. Sada se to sve stabilizovalo ali bilo je tesko. No, moje pitanje je da li ja zapravo mogu dobiti mogucnost da svoje dete-novorodjeno dete pre vakcine zahtevam da se izvrse odredjene analize (kroz krvi ili na koji vec nacin) na kontraindikacije koje su navedene u svakoj vakcini? Da li to mogu zahtevati pre vakcinacije? I ako mogu gde bih to mogla obaviti? Hvala na razumevanju.

  • MojPedijatar says:

   Takvi testovi nažalost ne postoje ni kod nas ni u svetu.
   Dete treba redovno da bude vakcinisano za uzrast.
   MMR vakcina se daje u drugoj godini života i podudara se sa vremenom kada se deca susreću sa velikim brojem virusa.
   Zato i veliki broj roditelja misli da je vakcina uzrok oslabljenog imuniteta…

   Molimo Vas da za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 6. Ranka mirkovic says:

  Koliki treba da je razmak između di te per polio vakcine i mmr, vakcine, ako se ne daju zajedno,,
  Hvala

 7. Dijana says:

  Koliko vremena treba da prodje da bih dete primilo MMR nakon prelezanih malih boginja? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Dete je verovatno imalo Varicelu. MMR je vakcina protiv malih boginja, rubeole i zaušaka.
   Ako je dete imalo Varicelu može dobiti MMR posle mesec dana.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA