Kontraindikacije za primenu vakcina

Vakcinacija ne može da se sprovede kod dece kod koje postoje kontraindikacije za primenu vakcine. Kontraindikacije su razlozi zbog kojih neko dete ne može da primi određenu vakcinu. Kontraindikacije za primenu vakcina mogu biti opšte i posebne a po trajanju privremene ili trajne .

vakcina px

Foto: Pixabay

 

 

U svim ostalim slučajevima odsustva trajne kontraindikacije za primenu vakcine ili prolaska trenutne sprečenosti za primenu, vakcina treba da se primi. Pre svake doze primene vakcine pedijatar pregleda dete i daje saglasnost za primenu vakcine. Nije potrebno vadjenje krvi, analize krvne slike, brisevi grla i nosa pre vakcinacije već pedijatar svojim pregledom utvrdjuje stanje deteta i spremnost za vakcinaciju.

Opšte kontraindikacije za vakcinaciju su:

  1. akutna bolest i febrilnost preko 38C (u kojima treba odložiti vakcinaciju za 7-10 dana po ozdravljenju), slično je i kod pogoršanja hronične bolesti
  1. preosetljivost na neku komponentu vakcine

Najčešći životinjski protein koji izaziva alergiju je protein jaja. U prozvodnji nekih živih vakcina (sezonski grip i žuta groznica) se koriste kokošiji embrioni i zato osobe koje su alergične na jaja ne smeju da prime ove vakcine. Iako je dugo vremena MMR vakcina bila kontraindikovana kod osoba sa alergijom na jaja, sada je ta kontraindikacija ukinuta, zato što se sastojci MMR vakcine uzgajaju na pilećim mišićnim ćelijama (fibroblastima), a ne na jajima. Moguće su alergijske reakcije i na antibiotik neomicin, koji se u nekim vakcinama nalazi u tragovima, na želatin ili na lateks. Ukoliko je po primeni vakcine došlo do teže alergijske reakcije naredna doza vakcine se ne preporučuje.

  1. teže neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine – teže alergijske reakcije (anafilaktički šok) nakon primene bilo koje vakcine. Alergijske reakcije na vakcine se retko vidjaju a nastaju nekoliko minuta do nekoliko čaova od primene vakcine u vidu urtikarije promena na koži, oticanja usana i grla, otežanog disanja a u najtežim slučajevima dolazi do stanja šoka. Obično su alergijske reakcije na vakcine retke ali su moguće kao i na sve ostale lekove. Alergijska reakcija retko se dešava posle prve doze vakcine, već posle neke naredne i uvek je potrebno sprovesti alergološko testiranje. Moguće je da dodje do alergije na svaki od sastojaka vakcine. Ukoliko je došlo do anafilaktičke reakcije sledeće doza vakcine se ne daje.

Za žive vakcine opšta kontraindikacija je teža imunodeficijencija (usled prisustva maligne bolesti, terapije citostaticima, zračenjem ili većim dozama oralnih kortikosteroida, kod HIV pozitivne dece). Imunodeficijentna deca mogu da prime inaktivisane vakcine. Žive vakcine ne smeju da primaju ni trudnice (kontraindikovane vakcine – OPV, MMR, žuta groznica).

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA