Konjuktivitis (crvene i suzne oči) kod novorođenčadi

Konjuktivitis (crvenilo očiju) kod tek rodjenih beba je čest problem sa kojim se susreću roditelji. Uzrok crvenila može biti infekcija, iritacija očiju ili zastoj u sprovodjenju suza u suznim kanalićima koji kod neke dece po rodjenju nisu još uvek dovoljno razvijeni.

nega očiju

NEGA OČIJU NOVORODJENČETA

Svakoga dana posle kupanja, potrebno je sterilnom gazom za jednokratnu upotrebu očistiti oči bebe. Jedna gazica se koristi za jedno oko a druga za drugo i potom se bacaju. U oči se stavlja fiziološki rastvor (najbolje u ampulicama, kako ne bi došlo do infekcije) i radi se energičan pokred od unutra ka spolja, najpre na jednoj a potom i na drugoj strani.

Ukoliko se primeti izraženije crvenilo ili nakupljanje krmelja, za početak treba probati intenzivnim ispiranjem bornom kiselinom bez konzervansa a postupak sterilnim gazicama ponoviti isto kao i sa fiziološkim rastvorom.  U očišćeno oko treba dodati nekoliko kapi borne kiseline u unutrašnji ugao oba oka, kako u krmeljivo i crveno, tako i u zdravo okce. Ukoliko ove metode i posle dva dana redovne primene ne pomognu, neophodno je da se javite pedijatru jer svaka dalja upotreba lekova i masti mora biti indikovana od strane lekara.  Takodje, ako primetite intenzivno crvenilo, jako izražene krmelje koji ne prolaze na primenu borne kiseline, kao i otečenost kapaka, treba da se javite odmah pedijatru.

Sve ovo se radi uz redovnu masažu suznih kanala. Njihovo suženje se toleriše kao normalno u toku prve godine a ukoliko se do tog perioda ne uspostavi normalan protok suza, potrebna je poseta oftalmologu i sondiranje suznog kanala. Sondiranje je potrebno kod jednog veoma malog procenta dece u najvećem broju slučajeva masaža odradi svoj deo posla.

Kao zaključak – nadam se da će ovaj tekst pomoći roditeljima da znaju da je problem crvenog suznog okceta kod novorodjenčeta čest i da treba biti uporan, najčešće spontano prolazi ali je potrebna pravilna nega i upornost prilikom masaže.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Postovani.a
  mojoj bebi je mjesec i dva dana. Od ródjenja krmelja,pedijatar je prepisao Tobrex,ali poboljsanja nema. Cistim fizioloskim,prokuvanom vodom ali uzalud. Pomozite,unaprijed hvala.

  Lp

  • MojPedijatar says:

   Nema resenja dok se ne “razradi” suzni kanal koji je zapušen ili suzen, pa suze NE mogu da otiču iz oka i nastane infekcija.

   Ako Vas pedijatar ne zna da Vam pokaze kako se to radi – morate obaviti pregled oftalmologa.

 2. Mina says:

  Poštovani, mojoj bebi od 8 meseci je jedno oko crveno do pola, sa jednom belom tackicom blizu zenice. Nema suzenja, ne trlja oko vise nego inače, ali ne prolazi crvenilo vec šesti dan, a od pre 3 dana ispiram bornom kiselinom. Trenutno smo na odmoru, posetila sam pedijatra, koji kaze da ne deluje ozbiljno jer ni kapci nisu oteceni ali je prepisala i hloranfenikol mast ako ne prodje crvenilo. Interesuje me Vas savet kao i da li se bebali od 8 meseci moze mazati ova mast? Hvala puno unapred.

  • MojPedijatar says:

   Može – uradite baš tako kako Vam je pedijatar preporucio.

   • Mina says:

    Hvala. Interesuje me da li igra neku ulogu to sto na hloramfenikolu pise da je namenjeno deci starijoj od 2 godine? I dalje smem dati bebi?

 3. Milica says:

  Da li moze caj od kamilice (ne mislim na filter kesice) da ocisti oci od krmeljanja?

  • MojPedijatar says:

   To se NE radi cajem od kamilice već 3% bornom kiselinom za oči – ima je u većim apotekama.

 4. Bojana says:

  Postovani,bebi 6 meseci,su oba oka krmeljila,tako je otpusten iz bolnice,desno je prestalo,a levo i dalje,obicno posle spavanja krmelji i ponekad suzi,ali su krmelji cesce prisutniji. Svaki dan cistimo fizioloskim i sterilnim gazicama ali i dalje je problem prisutan,evo vec 7 mesec. Sta dalje? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže i obavi pregled oftalmologa koji se bavi bebama…pa da se vidi šta da se radi.

 5. Julijana Momčilović says:

  Poštovani, beba stara 4 meseca, poslednja četiri dana kasljuca povremeno, najviše uveče i u toku noći kada se probudi za jedan podoj.
  Po savetu pedijatra održavamo prohodnost sa Baby physiomerom, ukapavanja hysan i jutros se pojavilo blago suzenje, crvenilo i žuti krmelji u jednom oku.
  Do popodneva oko je blago oteklo, crvenija sa većom količinom krmelja, bili smo kod pedijatra, uzet bris oka i nosa i čekamo rezultate s tim što oko negujemo fiziološkim i acidi borici za oko.
  Moje pitanje je da li je pametno čekati rezultat brisa ili je bolje bilo krenuti sa antibiotskim kapima bilo kojim do rezultata da se stanje ne pogorša i po pitanju oka i nosa i ušiju i pluća što je za sada ok s obzirom da beba kasljuca( već 4 dana) ima blago zapušen nos i žute krmelje i blago otečeno oko( za sada)?
  Hvala…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA