Konjuktivitis (crvene i suzne oči) kod novorođenčadi

Konjuktivitis (crvenilo očiju) kod tek rodjenih beba je čest problem sa kojim se susreću roditelji. Uzrok crvenila može biti infekcija, iritacija očiju ili zastoj u sprovodjenju suza u suznim kanalićima koji kod neke dece po rodjenju nisu još uvek dovoljno razvijeni.

oči bebe

Od infekcija, kod novorodjenčeta se javljaju infekcije koje se dešavaju prolaskom kroz porodjajni kanal majke, najčešće ukoliko majka ima infekciju hlamidijom, gonokokom, a nekad i ako je majka bez simptoma može doći do infekcije.  Ove infekcije se preveniraju ukapavanjem u oči kapi odmah po rodjenju u porodilištu.

Daleko češći razlog crvenila oka i vlažnog oka  kod tek rodjenih beba je nedovoljna razvijenost suznih kanalića oka. Oko se prirodno vlaži suzama i tako se spiraju sve nečistoće koje dospeju u oči.  Suze se stvaraju u maloj suznoj žlezdi koja se nalazi u spoljnjem uglu oka. One odatle putuju ka unutrašnjem uglu oka, oblivaju oči i idu ka unutrašnjem očnom uglu. Suzice koje vlaže oči se odvode preko sistema kanalića u nos. Prelazak suza sa površine oka u nos se obavlja refleksno, potpomognut je treptanjem i ona količina suzica koje se stvori spontano i prelazi u nos. Kod tek rodjenih beba sistem kanalića može biti sužen, nedovoljno razvijen ili potpuno zatvoren. Drugi razlog za nakupljanje suza može biti i zapušen nosić, pa iako je suzni kanal prohodan suze nemaju gde da oteknu. Koji god da je razlog u pitanju rezultat je isti – suze ne mogu da oteknu u nosić, pa okce suzi, a ponekad suze teku unazad ka spoljnjem uglu oka. Sve ovo pogoduje razvoju infekcije očiju, crvenilu oka, stvaranju krmelja i otoku kapaka – nastanku konjuktivitisa.

Kod beba intenzivnije lučenje suza počinje od prvog meseca pa se tegobe mogu javiti i nešto kasnije od rodjenja, jer je možda protok male količine suza bio moguć, a problem se javlja sa većom količinom suza. Ukoliko se javi suzno oko potrebna je blaga masaža suznih kanala koja pomaže da se suzni kanalići prošire.  Masaža se izvodi tako sto se jagodicom prsta lagano prave kružni pokreti na mestu na kome se spajaju oko i nos, u korenu nosa.  Na tom mestu postoji jedno udubljenje koje gotovo kao da je oblika da se smesti jagodica prsta i masaža suznog kanala kod bebica koje imaju ovaj problem je potrebna posle svakog podoja, nekoliko puta u toku dana.  Na ovaj način se suze koje se zadržavaju na početku suznog kanala resorbuju a kanal proširuje.  Sve ovo se radi kao prevencija nastanka upale očiju, kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Postovani.a
  mojoj bebi je mjesec i dva dana. Od ródjenja krmelja,pedijatar je prepisao Tobrex,ali poboljsanja nema. Cistim fizioloskim,prokuvanom vodom ali uzalud. Pomozite,unaprijed hvala.

  Lp

  • MojPedijatar says:

   Nema resenja dok se ne “razradi” suzni kanal koji je zapušen ili suzen, pa suze NE mogu da otiču iz oka i nastane infekcija.

   Ako Vas pedijatar ne zna da Vam pokaze kako se to radi – morate obaviti pregled oftalmologa.

 2. Mina says:

  Poštovani, mojoj bebi od 8 meseci je jedno oko crveno do pola, sa jednom belom tackicom blizu zenice. Nema suzenja, ne trlja oko vise nego inače, ali ne prolazi crvenilo vec šesti dan, a od pre 3 dana ispiram bornom kiselinom. Trenutno smo na odmoru, posetila sam pedijatra, koji kaze da ne deluje ozbiljno jer ni kapci nisu oteceni ali je prepisala i hloranfenikol mast ako ne prodje crvenilo. Interesuje me Vas savet kao i da li se bebali od 8 meseci moze mazati ova mast? Hvala puno unapred.

  • MojPedijatar says:

   Može – uradite baš tako kako Vam je pedijatar preporucio.

   • Mina says:

    Hvala. Interesuje me da li igra neku ulogu to sto na hloramfenikolu pise da je namenjeno deci starijoj od 2 godine? I dalje smem dati bebi?

 3. Milica says:

  Da li moze caj od kamilice (ne mislim na filter kesice) da ocisti oci od krmeljanja?

  • MojPedijatar says:

   To se NE radi cajem od kamilice već 3% bornom kiselinom za oči – ima je u većim apotekama.

 4. Bojana says:

  Postovani,bebi 6 meseci,su oba oka krmeljila,tako je otpusten iz bolnice,desno je prestalo,a levo i dalje,obicno posle spavanja krmelji i ponekad suzi,ali su krmelji cesce prisutniji. Svaki dan cistimo fizioloskim i sterilnim gazicama ali i dalje je problem prisutan,evo vec 7 mesec. Sta dalje? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže i obavi pregled oftalmologa koji se bavi bebama…pa da se vidi šta da se radi.

 5. Julijana Momčilović says:

  Poštovani, beba stara 4 meseca, poslednja četiri dana kasljuca povremeno, najviše uveče i u toku noći kada se probudi za jedan podoj.
  Po savetu pedijatra održavamo prohodnost sa Baby physiomerom, ukapavanja hysan i jutros se pojavilo blago suzenje, crvenilo i žuti krmelji u jednom oku.
  Do popodneva oko je blago oteklo, crvenija sa većom količinom krmelja, bili smo kod pedijatra, uzet bris oka i nosa i čekamo rezultate s tim što oko negujemo fiziološkim i acidi borici za oko.
  Moje pitanje je da li je pametno čekati rezultat brisa ili je bolje bilo krenuti sa antibiotskim kapima bilo kojim do rezultata da se stanje ne pogorša i po pitanju oka i nosa i ušiju i pluća što je za sada ok s obzirom da beba kasljuca( već 4 dana) ima blago zapušen nos i žute krmelje i blago otečeno oko( za sada)?
  Hvala…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA