Komplikacije BCG

Besežitis je tip zapaljenske reakcije na BCG vakcinu, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji kod jedan do dva odsto beba koje prime BCG vakcinu, to jest vakcinu protiv tuberkuloze.

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja već u prvoj nedelji života, najčešće pri otpuštanju iz porodilišta.

Kako deluje BCG vakcina?
Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam «upozna» potencijalnog «agresora» i pripremi se za odbranu od njega, ukoliko nekada u životu dođe do napada. Ova bakterija dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se i razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba (zato se deca ne vakcinišu ako su bolesna!).

Šta ako mesto davanja BCG vakcine «procuri»?
Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se pojavljuje «kvržica», koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje, kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena «kvržica» (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono «procuri».. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?
Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao filteri imunskog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u «borbu» sa «uljezom», čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori «otvor» kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak. Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba odvesti na pregled?
Ogromna većina dece «pregura» BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se «izbori» bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, ponekad i dečjeg hirurga:
● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, postepeno se povećava, a koža iznad nje je crvena
● ako se desi da se limfna žlezda «provali» i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj
● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna («kenjkava»), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Nevenka says:

  Dobar dan. Beba mesec dana,zagnojila je vakcina,da li smem da ispiram hidrogenom i lecim taj gnoj ili da ostavim bez previjanja. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se ispere baš kako ste rekli i da se drži čisto – to je za sada sasvim dovoljno.

 2. Pandza Bojana says:

  Postovani,beba 4 mjeseca,na mjestu uboda BCG Vakcine i dalje crveno i ponelad curi gnoj.Sta uraditi?hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   To je sve očekivano i NIJE za brigu!

   Redovna higijena – pranje (a kad se “zagnoji” i ispiranje 3% bornom kiselinom) je sve šti treba da se radi.

 3. Dia says:

  Postovani, vec smo Vam pisali vezano za reakciju nase bebe na ovu vakcinu. Beba ima 10 mjeseci. Nakon sto je dobio vakicnu na tom mjestu se pojavilo crvenilo i otok. Danas je peti dan kako je dobio vakcinu, crvenila je manje, ali je zadebljanje ispod koze velicine graska isto prisutno. Moze li uzrok biti uzrok sto je vakcina data preduboko i moze li dijete imati neki posljedice zbog ovog? Unaprijed hvala

 4. Valentina says:

  Beba mesec ipo dana na mestu uboda bsg vakcine je jako crvene do ljubicaste boje , na vrhu se nazire malo gnoja ne curi nije oteceno niti je boli kad pritisnem . Ima li potrebe ici hitno kod lekara . Postovanj
  Unapred zahvalna ba odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Ma kakav odlazak kod lekara – ovo je NORMALNA reakcija na vakcinu koja NIJENza brigu!

  • Stoja says:

   Cao,vidim da ste imali problem sa vakcinom.imam ga i ja ,pa da vas pitam da li je bebi proslo..Mome djecaku je velika gucica jako crvena,juce mu je procurila a danas je jos vise otecena..da li da se brine??

 5. Tamara says:

  Nama je otpao oziljak I sad ima rupu of vakcine jako ruzno izgleda I gnoji non stop. Da li je to Normalno? Veceras je Otpala Krasta I planiram Sutra da ga vodim kod lekara, a inace beba ima 4 meseca.

  • MojPedijatar says:

   SAMO da se redovnio pere, a posle pranje da se ispere 3% bornom kiselinom i ostavi da se osuši.

   Ovo je jedna od očekivanih postvakcinalnih reakcija.

 6. A.A. says:

  Postovanje.
  Djevojcica(2.5g), snimala pluca i dobili smo nala na kojem pise
  “u prokekciji lijeve aksile mekoliko ovalnih zasjenjenja vel do 18mm koja mogu odgovarati parcijalno ovapnjelim limfnim cvorovima?”
  Dr.nam je rekla, da poatoji mogucnost da je to od prve vakcine???
  Ako mi mozete pojasniti sta to znaci?

 7. Helena says:

  Postovanje.djecak 4mjeseca primio je vakcinu posle 2mjeseca se stvorila gucica jako crvena,juce je malo pricurila i tu se stvorilo kao ranica.na dodir ga boli,da li da se obratim pedijatru??da li je zabrinjavajuce??unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   NIJE zabrinjavajuće!

   Ovo je jedna od očekivanih reakcija, a za sada samo da se redovno pere, a posle kupanja isperite 3% bornom kiselinom i ostavite da se osuši.

   I budite strpljivi – NEDELJAMA može da traje.

Strana 5 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA