Komplikacije BCG

Besežitis je tip zapaljenske reakcije na BCG vakcinu, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji kod jedan do dva odsto beba koje prime BCG vakcinu, to jest vakcinu protiv tuberkuloze.

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja već u prvoj nedelji života, najčešće pri otpuštanju iz porodilišta.

Kako deluje BCG vakcina?
Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam «upozna» potencijalnog «agresora» i pripremi se za odbranu od njega, ukoliko nekada u životu dođe do napada. Ova bakterija dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se i razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba (zato se deca ne vakcinišu ako su bolesna!).

Šta ako mesto davanja BCG vakcine «procuri»?
Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se pojavljuje «kvržica», koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje, kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena «kvržica» (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono «procuri».. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?
Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao filteri imunskog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u «borbu» sa «uljezom», čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori «otvor» kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak. Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba odvesti na pregled?
Ogromna većina dece «pregura» BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se «izbori» bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, ponekad i dečjeg hirurga:
● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, postepeno se povećava, a koža iznad nje je crvena
● ako se desi da se limfna žlezda «provali» i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj
● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna («kenjkava»), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Lena says:

  Pozdrav. Mojoj ćerkici su rekli da ima besežitis kada je imala 6 meseca,jer joj je uvećan limfni čvor ispod pazuha. Ona je sada stara 3 godine i 3 meseca i još uvek ima taj limfni čvor koji je uvećan,ali niti se više uvećava,niti se smanjuje. Nije bolno na dodir,niti je crveno. Da li je moguće da posledice te vakcine toliko dugo traju? Ili je u pitanju nešto drugo?

  • MojPedijatar says:

   Ništa od ovoga NIJE za brigu!

   Kad limfni čvor NE raste i NE boli – NE treba raditi dodatna ispitivanja

   • Senida says:

    Moj sin ima puna tri meseca i na mestu uboda vakcine još uvek ima crvenu krastu veličine zrna graška iz koje povremeno izadje kapljica gnoja i sve tako u krug.Pre 20 dana smo pitali pedijatra dali je to uredu rekla nam je da to tako mora ali ja se brinem,i molim vas da mi kažete dali vi mislite da je to ok?Hvala

 2. Nina says:

  Postovani,beba ima 5mj,na mjestu bsg vakcine od pocetka ima krasta,gnjoj je iscurio,osusilo se i opet se pojavio novi. Da li je uredu da to tako dugo traje? Beba normalno jede i spava.

 3. Otac says:

  Da li je normalno da se detetu od 2 god. starosti povremeno pojavljuje crvenilo na mestu uboda koje kasnije malo zagnoji i probusi se samo od sebe i da se kasnije taj otok povuce? Tačnije to se do sada desilo 7 ili 8 puta

 4. Natasa says:

  Postovanje! Beba stara 2 meseca,pojavilo mu se na mestu BSZ Vakcine crvenilo i pocelo da se naduva u krugu gde je primljena vakcina,velicine zrna graska,pre dve veceri se provalilo i poceo da curi gnoj iz nje,sinoc ponovo posle kupanja,a veceras mu curi sukrvica.Ispod pazuha nema nikakvih promena.Patronazna dolazila i kazala da to tako treba,ali majka kao majka nema mira.Da li je to znak za opasnost i da li ipak trebam da ga odvedem kod pedijatra,kontrola mesecna nam je tek za 10-tak dana?Unapred zahvalna!

  • MojPedijatar says:

   Potpuno uobičajena pojava koja NE treba da Vas brine i NIJE razlog za vanredni pedijatrijski pregled.

 5. Natasa says:

  Moja beba ima 4ipo mjeseca, na mjestu vakcine je vremenom pocela da se javlja kao krastica modra koja se sve povecavala dok je postala kao kliker, i dalje modra juce i danas zuckasta, danas se provalila i iscurio sav gnoj. Brinem se moze li biti kakvih posledica. Zahvaljujem unaprijed.

  • MojPedijatar says:

   SVe je to jedna od uobičajenih reakcija na ovu vakcinu i to NIJE za brigu.

   Da se to drži čisto i da budete strpljivi, pošto može da “curka” nedeljama. Samo ako otečnu limfni čvorovo u pazuhu (sa te strane gde je vakcina data) ima smisla da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 6. SAra says:

  Poštovani , beba ima 2,5 meseca . Ispod pazuha mu se naduo limfni čvor i iznad je malo modro ali ne previse . Na ramenu ima crvenu reakciju veličine zrna graška . Da li je to ok ?

  • MojPedijatar says:

   To je besežitis!

   Za sada da se prati, a ako limfni čvor ispod pazuha pocne naglo da raste, ili ako se “provali” da se obavi pregled kod dečjeg hirurga.

 7. Duda says:

  Dobar dan!Moja beba ima 10.mjesici i zagnojilo mu je sta da radimo?

Strana 4 od 7<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA