Koliko sna je potrebno detetu?

Ako ste u nedoumici koliko vaše dete treba da spava da bi se nesmetano razvijalo, pročitajte savete američkog eksperta za spavanje…

Foto: Photo/flickr

Većini dece treba dosta sna, često mnogo više nego što im roditelji dozvoljavaju.
Stručnjak za dečji san, dr Džodi Mindel, ističe:
“Ukoliko dete ima loše navike spavanja ili odbija da spava preko dana ili da ode na spavanje pre 10 njegovi roditelji će pretpostaviti da njemu ne treba mnogo sna. Ali to nije tačno. Verovatnije je da takvo dete, lišeno sna, ima problem sa hiperaktivnošću i da je preumorno kada dođe vreme za spavanje.”
Kako prepoznati da dete nedovoljno spava?

Ako posumnjate da vaše dete pati od nedostatka sna zapitajte se:
1. Da li moje dete često zaspi dok se vozi u kolima?
2. Da li ja treba da ga budim svakog jutra?
3. Da li izgleda mrzovoljno, razdražljivo i premoreno tokom dana?
Ukoliko je na neko od ovih pitanja vaš odgovor da, vaše dete možda ima manje sna nego što je njegovom telu potrebno. Da bi se to promenilo morate pomoći vašem detetu da razvije dobre navike spavanja. To podrazumeva i da napravite raspored kada treba otići na spavanje, a kada ustajati i toga se pridržavati.

Detetu  predškolskog doba i ranog školskog doba, koje je preraslo dnevno spavanje, treba 11 do 12 sati noćnog sna. Taj broj sati će se sa njegovim odrastanjem smanjivati. Ali i kada bude tinejdžer biće mu potrebno devet do 10 sati sna za zdravo i bezbrižno odrastanje

Koliko je sna potrebno deci?

Svako dete je drugačije, nekom treba više nekom manje sna ali može se reći da za svaki dečji uzrast postoji prosečna potreba sna svakog dana.

Evo kako ona izgleda:

Godine Spavanje/noć Spavanje/dan Ukupno spavanje
2 godine 10-12 sati 1-3 sata 13 sati
3 godine 9-12 sati 1-3 sata 12-13 sati
4 godine 9-12 sati 0 do 2,5 sata 11 do 12 sati
5 godina 8 do 11 sati 0 do 2,5 sata 10 do 11 sati
6 godina 10 do 11 sati Bez spavanja 10 do 11 sati
7 godina 10 do 11 sati Bez spavanja 10 do 11 sati
8 godina 10 do 11 sati Bez spavanja 10 do 11 sati

*Napomena: Deca koja su naviknuta da duže spavaju preko dana, manje će spavati tokom noći i obrnuto

Podeli:

Komentari

 1. Lana says:

  Postovani,imam devojcicu od skoro jedanaest meseci. Budi se oko 7,8 ujutru. Prva dremka je oko 11,12 i traje nekih pola sata. Sledece spavanje je oko 13,14 i traje dva sata,nekad i vise. Ne moze da izdrzi do uvece i mora da odspava oko 19,20h i traje pola sata. Uvece je spavanje oko 21,30. Prvi deo noci lepo prespava,ali posle se probudi,bude nervozna,place,baca se,nekad pomogne ddojenje,nosenje,prebacivanje u roditrljski krevet,nekad nista ne pomaze. Pokusala sam da joj ukinem ova kratka spavanja,ali bude bas nervozna i place,jedino se smiri ako spava. Molim savet za nocno spavanje,dal ima veze sa ovim dnevnim. Pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   UKINITE ovaj popodnevno – večernji san!

   Animirajte dete da NE zaspi, pa uveče na spavanje – to je JEDNINO što možete uraditi, ali to nažalost NE garantuje da će beba bolje spavati tokom noći

 2. Jelena says:

  Imam dečaka 35 meseci, totalno je zamenio dan za noć, tako već mesec dana, ako se uveče uspava pre ponoći, obavezno se budi posle sat vremena i ne spava do 6h ujutru, ustane i igra se , do sada nismo imali nikad problema sa njegovim spavanjem, ni kada je bio beba je bio super

  • MojPedijatar says:

   To se zove “inverzija sna” – a proći će, samo budite strpljivi, i nastojte da preko dana “zabavite” bebu da bude što više budna.

 3. Sandra Mladenovic says:

  Postovani,imam devojcicu 9 meseci.Ne spava uvece pre 23h nikad i kada se uspava to je 15min i posle je budna do 3h-4h.Ali ujutru spava do 12h.I nema ritam spavanja jos uvek.Kako da joj uredim ritam spavanja?!Da ne menja dan za noc i obrnuto?!Hvala Vam unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Da svako veče po desetak minuta ranije stavljate bebu da spava…i da budete strpljivi.

 4. Svetlana says:

  Postovani, hvala na svakom odgovoru do sada. Imala bih za Vas jos jedno pitanje. Naime, beba od 3 ipo meseca od drugog meseca ne spava preko dana. Ili spava po dvadeset minuta do pola sata iz dva puta. Uvece ne zaspi pre deset. Preko noci spava lepo, budi se jednom, a nekad prespava i celu noc. Sta da radim i kako da je privolim na dnevno spavanje?Hvala unapred!

 5. Ana Novakovic says:

  Postovani,moj decacic ima 4.godine,u zadnjih mesec dana odbija spavanje preko dana,a nocu se cesto budi.Do tada nije imao nikakvih problema sa spavanjem,spavao je preko dana po 2.sata,a I nocni san mu je bio jako cvrst I bez prekida. Moram napomenuti da je pre mesec dana krenuo I prvi put u vrtic.Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – to je deo promene koja je nastupila polaskom u vrtić.

   To NIJE za brigu, a ako NEĆE da spava preko dana – NE mora. Mislim da Vam treba samo strpljenja.

 6. Sanja says:

  Poštovani,
  moj sin ima 2 meseca i 7 dana,danju uopste ne spava,pa u neko vreme postane jako nervozan,i to traje vecinom dana.Vidi se po njemu da je umoran,cim primetim znake umora pokusavam da ga uspavam,kolicima,rukama,muzikom za relaksaciju bebe,i nista,zaspi na 5 minuta i budi se.
  Pelena cista,nista ga ne zulja,ne boli,nije gladno,nije zedno,i nista opet.
  Nocu zaspi oko 22:40h (toliko premoren da jedva gleda),ustane oko 7:30h ujutru,i od tada krece zurka.
  Ne bih brinula da znam da je njemu prosto dovoljno toliko,no vidim da nije,muci se,sto kazu dusa mu spava,a on ne moze zaspati. Istu tehniku za uspavljivanje i nocu koristim,ali on nocu spava jer je preumoran,ne jer je podstaknut nekom tehnikom.Pomagajte,nista po kuci ne mogu da uradim,po ceo dan taman zaspi,evo i probudio se,ali bukvalno na 5 minuta.Najbolje spava napolju prilikom setnje,ali zaista ne mogu da setam sa njim citavih 8-10 sati.

 7. Dragana says:

  Poštovani,
  Jedno pitanje sin od 4,5 godina i ćerkica od 2,5 (jedino ona ume u vrtiću da spava ponekad nekih pola sata)su poptuno izbacili dnevno spavanje, da li je to za njihov uzrast normalno?
  Dakle, bude se oko 8 h a idu na spavanje najkasnije 21h ili 21:30.
  I jedno i drugo su hiperaktivni u toku dana.
  Unapred hvala.

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA