Kolika je “idealna” razlika među decom

Mudro bi bilo da između porođaja i naredne trudnoće prođe bar godinu dana, naročito ako ste stariji od 35 godina. Evo zašto.

mama px

Foto> Pixabay

Ako ste žena, kad dođete u neke godine, sa svih strana vas podsećaju da “biološki sat otkucava”, a posle 30. više ne možete da pobegnete od sličnih komentara, naročito ako većina vaših prijateljica već ima decu.

Ipak, iako žene, naročito starije od 35. godina savetuju da “požure” sa zasnivanjem porodice, nova studija sugeriše da bi u tim godinama između porođaja i naredne trudnoće trebalo da prođe najmanje godinu dana.

Da bi se smanjio rizik od mogućih komplikacja, između dve trudnoće trebalo bi da prođe (u idealnim uslovima koji podrazumevaju planiranje porodice) između 12 i 18 meseci.

Naučnici sa Harvarda sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je kod žena starijih od 35 godina (što danas više nije nikakva retkost), ukoliko zatrudne šest meseci nakon prethodnog porođaja, rizik od ozbiljnih komplikacija i potencijalno smrtnog ishoda 1,2 odsto (12 slučajeva na 1.000 trudnoća).

Ukoliko se sačeka 18 meseci, rizik značajno opada, na 0,5 odsto (5 slučajeva na 1.000 trudnoća).

“Kraći vremenski razmak između dve trudnoće najčešće je posledica neplaniranih trudnoća, naročito kod mlađih žena”, kaže dr Sonja Hernandez-Dijaz.

Opšta preporuka je da se u mesecima nakon porođaja povede računa o kontracepciji, i da se izbegavaju nezaštićeni seksualni odnosi tokom 12 do 18 meseci, poručuju naučnici, prenosi britanski “Metro”.

Naučnici su poručavali slučajeve 148.544 trudnoće u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. Podaci su pokazali da je prevremeni porođaj (pre 37 nedelje trudnoće) takođe povezan sa vremenskim razmakom između trudnoća.

Kod starijih trudnica, rizik od spontanog pobačaja ukoliko bi zatrudnele u roku od šest meseci nakon prethodnog porođaja bio je oko 6 odsto (60 slučajeva na 1.000 trudnoća), a pada na 3,4 odsto ako se sačeka 18 meseci.

Optimalan interval od 12 do 18 meseci trebalo bi ispoštovati jer je jasno dokazano da značajno umanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija, poručuju lekari.

Izvor: Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA