Koksaki virus i sport

Evo nekoliko odabranih pitanja koja su vezana za bavljenje sportom kod dece koja su došla u kontakt sa koksaki virusima. Pitanja su zanimljiva, a verujemo da će vam odgovori biti od koristi.

koksaki-virus-i-sport-194.jpg

● Dečak od 14 godina je zbog virusnog miokarditisa (koksaki B grupe) tri nedelje lečen u Univerzitetskoj dečjoj klinici. Sada mu je u potpunosti dobro, srčana funkcija se normalizovala, a on se oseća odlično. Ponovljeni ultrazvučni nalaz (pre otpusta) je uredan, a na Holteru (snimanje rada srca tokom 24 sata) nije bilo aritmija. Pre ove bolesti je trenirao odbojku, kada može da se vrati na treninge?

E, ovde se radi o onom retkom obliku koksaki infekcije kada je došlo do zapaljenja srčanog mišića. Vi ste, očigledno, bili na pravom mestu, a dete je imalo blažu formu bolesti. Najvažnije je da je sve prošlo bez komplikacija – kojih, nažalost, ima kod ove bolesti.

Odlično je što je ultrazvučni pregled pokazao normalnu funkciju srca, kao i što nema poremećaja srčanog ritma, koji su čest «pratilac» zapaljenja srčanog mišića. Jasno je da se dete uspešno izborilo sa potencijalno opasnom boleštinom!

Što se tiče povratka na treninge, morate svi zajedno da imate mnogo strpljenja. Potrebno je da prođe šest meseci od potpunog ozdravljenja do povratka sportskim aktivnostima. Ima stručnjaka koji su za skraćenje ovog pedioda, ali imajući u vidu koksaki miokarditis, zaista ne bi trebalo žuriti. Naravno, pre povratka na teren, obaviće se sve kontrolne analize, uključujući i test opterećenja. Pa, ako je sve u redu, neće biti prepreka za nastavak aktivnog bavljenja sportom. Nekada je potrebno čekati i duže od pola godine. Ali, kako sada izgleda, vaše dete će najverovatnije biti spremno za akciju posle obavezne šestomesečne poštede.

● Da li dete sportista koje je imalo koksaki miokarditis treba češće da se kontroliše kod kardiologa?

Dete koje se bavi kompetitivnim (takmičarskim) sportom mora redovno da se prati kod sportskog lekara, ali dete koje je preležalo virusno zapaljenje srčanog mišića – mora da se kontroliše kod dečjeg kardiologa! Tu nema dilema, a dinamiku kontrolnih pregleda i odabir dijagnostičkih procedura je u rukama kardiologa koji je lečio dete. Naravno, potrebna je koordinacija između pedijatra koji prati dete i dečjeg kardiologa, ali i trenera koji vodi dete. To je jedini put potpune rehabilitacije deteta i njegovog potpunog povratka uobičajenim aktivnostima, ali i sportom koji iziskuje velike napore.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Karolina Brakočević says:

  Mislim da imam miokarditis. Imam 13 godina. Imala sam skoro problem sa sinusima i primala injekcije, i sada trenutno imam suvi kašalj, iznenadnu glavobolju i srce mi ubrzano kuca i imam palpitacije. Stalno sam umorna, i pri najmanjem fizičkom naporu sam umorna i teže dišem. Mama kaže da to nije ništa i da će proći, pomozite molim Vas.

  • MojPedijatar says:

   Ako se tegobe nastave – treba ibaviti pregled kod školskog lekara, i NE STREPETI od miokarditisa.

 2. Nela says:

  Zadnjih 5 dana imam temperaturu 37.9 eh to je sve pocelo tako sto me je nocu probudilo preskakanje srca zatim druge tegobe malaksalost jaki bolovi u misicima i kostima i opsta slabost zatim tahikardija i ekstrasistole zajedno….citala sam dosta o koksaki virusu i plasim se da ga nisam dobila na srcu koliko je mogucnost.Radila sam echo srca pre 6 meseci uredan holter takodje i ergometriju…recite mi kolike su mogucnosti da sam dobila koksaki na srcu imam 22 godine..

 3. Nevena says:

  Radjen mi je ultrazvuk srca sve je uredu,kardiolog kaze zdravo je medjutim procitala sam na nalazu pise trikuspidna insf.u tragu i trikuspidalna valvula inkompetentna….od cega je to moguce jer sam radila i dva ultra zvuka prije ali toga nije bilo..zanima me otkud sada to odjednom doktor kaze da je nalaz uredan i srce zdravo.

 4. Ivana says:

  Dobar dan imam poteškoće već 7 dana česti glavobolju pritisak mi je uvek bio nizak ali nije 90/78 kao i pre neki dan 90/57,osećam bol u predelu grudnog koša, imam i aritmiju 94 nek i više. Danas sam bila kod privatnika i on sumnja na Coxsaki virus odradio mi je EKG i eho vrata nzm šta znači na desnom težnju anteriorno ovalni izoehogeni nodus dijameta 7,5mm. Poštovani želela bih vaše mišljenje s mojim slucajem

 5. Dragana Milosevic says:

  Postovanje,mojoj cerki 17god utvrdjen je koksaki igG i igM…dete vec 40 dana ima blago povisenu temperaturu koja se nocu ne pojavljuje i ne prelazi 36.6 a danju je od 37.2 do 37.4..kardiolog mi kaze da je to verovatno od virusa ali ja se ipak bojim,dali vi smatrate da uzrok temperature toliko dana moze biti koksaki?

 6. Dragana Milosevic says:

  Posle povratka sa putovanja u inostranstvo 26.09.2019 moja cerka (17 god)dobila je temperaturu koj anije prelazila 37,5 danju je bila zastupljena a nocu ne.Posle odradjenih analiza krvi ustanovili smo da je pozitivna na koksaki B i to i na IGG i IGM i od tada do danas nama temperatura ne prolazi stim sto je sada od 3u do 37,3 i to uglavnom od 13 do 16h a uvece spadne kao i nocu.
  Prosle nedelje smo ponovo radili analize na koksaki i sada su negativne i IGG i IGM.
  SOBZIROM DA ZNAM STA JE IGG I IGM NIJE MI JASNO SLEDECE, AJDE NOVA UPALA JE PROSLA ALI KAKO TO DA JE I STARA UPALA NEGATIVAN REZULTAT..ispada kao da nikada nije ni imala koksaki.

 7. Mina says:

  Poštovani,dete ima 5 godina,ima problem sa alergijom na belance i protein mleka..IGm mu je 0,758..IgG i IgE su negativni..

  • MojPedijatar says:

   Tumačenje ovih nalaza je u nadležnosti pedijatra alergologa koji je tražio analize.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA