Koksaki virus i sport

Evo nekoliko odabranih pitanja koja su vezana za bavljenje sportom kod dece koja su došla u kontakt sa koksaki virusima. Pitanja su zanimljiva, a verujemo da će vam odgovori biti od koristi.

● Dete je bez ikakvih tegoba, a nađen mu je blago povišen titar antitela na Koksaki virus grupe B (1/64 – urađeno na Torlaku). Analize su obavljene jer je moj 12-ogodišnji sin imao dve nedelje povišenu temperaturu (37,5 do 38,2). No, nije imao nikakvih drugih tegoba, osim blagog kašljucanja i kratkih perioda kada se osećao umorno. Kardiolog je isključio oboljenje srca, a sve je prošlo bez ikakvih lekova (osim antipiretika). Sada mu je sasvim dobro, prošlo je mesec dana od poslednjeg dana povišene temperature. Šta znači ovaj rezultat, i da li ga treba ponavljati? Kada dete može da se vrati rukometnim treninzima?

Ukratko, ovaj nalaz antitela na koksaki virus ne znači da je vaše dete obolelo od koksaki infekcije! Zapravo, on pokazuje da vaše dete nema ovu infekciju.

Titar 1/64 pokazuje da je vaš sin nekada (ko zna kada) bio u kontaktu sa koksakijem, a to je sasvim normalno i očekivano. Koksaki je jedan od virusa koji je široko zastupljen, naročito tokom toplih meseci i lako se prenosi prljavim rukama. Sasvim je jasno da je ovo bilo davno, a ova antitela pokazuju da se vaše dete borilo i izborilo sa virusom, koji nije ostavio nikakve posledice. Zato je ovaj «trag u snegu» potpuno beznačajan nalaz.

Jasno je da ni ona dvonedeljna temperatura nema veze sa koksakijem, mada je skoro sigurno neki od virusa napravio problem. Ovo možemo reći, imajući u vidu da je bolest sama prošla, a odlično je što detetu niste davali antibiotike na svoju ruku.

Nalaz koksaki titra ne treba ponavljati, jer se radi o bezazlenom titru!

Dečak može na treninge odmah, s obzirom da nije u pitanju koksaki miokarditis – dečji kardiolog je isključio zapaljenje srčanog mišića. Takođe je prošlo i više nego dosta vremena od ozdravljenja – dovoljno je dve nedelje, a vaš sin je na poštedi mesec dana. Naravno, fizički napor treba postepeno povećavati, što ćete se dogovoriti sa trenerom.

● Devetogodišnja devojčica je imala proliv i povišenu temperaturu sedam dana. Nije bilo problema sa srcem, a stolice su se normalizovale, pa se ona oseća kao da nije ni bila bolesna. Prošlo je dve nedelje od poslednje prolivaste stolice. Stigao je nalaz IGM antitela na koksaki virus grupe B, koji je na gornjoj granici, a IGG antitela su negativna. Da li je potrebna pošteda od treninga, jer dete trenira odbojku?

Odmah da pojasnimo šta su to IGM antitela – to je pokazatelj aktuelne, dakle trenutne infekcije nekim mikroorganizmom. Antitela su borci protiv mikronapadača, a u slučaju vašeg deteta se ispitivao koksaki virus.

IGM antitela su pokazatelj «stare» infekcije, jer su za njihovu pojavu potrebne nedelje od početnog prodora virusa u organizam.

Gornja granica zato i postoji – da bi bila gornja granica! Sasvim je u redu da su antitela na gornjoj granici. Da se radi o pravoj koksaki infekciji – nalaz bi, svakako, bio ubedljiviji. To što su negativna IGG antitela, znači da vaša devojčica tokom prethodnih godina nije došla u kontakt sa koksaki virusom.

Imajući u vidu da je dete ozdravilo i da nije bilo problema sa srcem, nema potrebe za dodatnim ispitivanjima. Povratak odbojkaškim treninzima je sasvim u redu, jer je prošlo dve nedelje od proliva. A, kako rekoste, dete se potpuno oporavilo od infekcije.

Podeli:

Komentari

 1. Karolina Brakočević says:

  Mislim da imam miokarditis. Imam 13 godina. Imala sam skoro problem sa sinusima i primala injekcije, i sada trenutno imam suvi kašalj, iznenadnu glavobolju i srce mi ubrzano kuca i imam palpitacije. Stalno sam umorna, i pri najmanjem fizičkom naporu sam umorna i teže dišem. Mama kaže da to nije ništa i da će proći, pomozite molim Vas.

  • MojPedijatar says:

   Ako se tegobe nastave – treba ibaviti pregled kod školskog lekara, i NE STREPETI od miokarditisa.

 2. Nela says:

  Zadnjih 5 dana imam temperaturu 37.9 eh to je sve pocelo tako sto me je nocu probudilo preskakanje srca zatim druge tegobe malaksalost jaki bolovi u misicima i kostima i opsta slabost zatim tahikardija i ekstrasistole zajedno….citala sam dosta o koksaki virusu i plasim se da ga nisam dobila na srcu koliko je mogucnost.Radila sam echo srca pre 6 meseci uredan holter takodje i ergometriju…recite mi kolike su mogucnosti da sam dobila koksaki na srcu imam 22 godine..

 3. Nevena says:

  Radjen mi je ultrazvuk srca sve je uredu,kardiolog kaze zdravo je medjutim procitala sam na nalazu pise trikuspidna insf.u tragu i trikuspidalna valvula inkompetentna….od cega je to moguce jer sam radila i dva ultra zvuka prije ali toga nije bilo..zanima me otkud sada to odjednom doktor kaze da je nalaz uredan i srce zdravo.

 4. Ivana says:

  Dobar dan imam poteškoće već 7 dana česti glavobolju pritisak mi je uvek bio nizak ali nije 90/78 kao i pre neki dan 90/57,osećam bol u predelu grudnog koša, imam i aritmiju 94 nek i više. Danas sam bila kod privatnika i on sumnja na Coxsaki virus odradio mi je EKG i eho vrata nzm šta znači na desnom težnju anteriorno ovalni izoehogeni nodus dijameta 7,5mm. Poštovani želela bih vaše mišljenje s mojim slucajem

 5. Dragana Milosevic says:

  Postovanje,mojoj cerki 17god utvrdjen je koksaki igG i igM…dete vec 40 dana ima blago povisenu temperaturu koja se nocu ne pojavljuje i ne prelazi 36.6 a danju je od 37.2 do 37.4..kardiolog mi kaze da je to verovatno od virusa ali ja se ipak bojim,dali vi smatrate da uzrok temperature toliko dana moze biti koksaki?

 6. Dragana Milosevic says:

  Posle povratka sa putovanja u inostranstvo 26.09.2019 moja cerka (17 god)dobila je temperaturu koj anije prelazila 37,5 danju je bila zastupljena a nocu ne.Posle odradjenih analiza krvi ustanovili smo da je pozitivna na koksaki B i to i na IGG i IGM i od tada do danas nama temperatura ne prolazi stim sto je sada od 3u do 37,3 i to uglavnom od 13 do 16h a uvece spadne kao i nocu.
  Prosle nedelje smo ponovo radili analize na koksaki i sada su negativne i IGG i IGM.
  SOBZIROM DA ZNAM STA JE IGG I IGM NIJE MI JASNO SLEDECE, AJDE NOVA UPALA JE PROSLA ALI KAKO TO DA JE I STARA UPALA NEGATIVAN REZULTAT..ispada kao da nikada nije ni imala koksaki.

 7. Mina says:

  Poštovani,dete ima 5 godina,ima problem sa alergijom na belance i protein mleka..IGm mu je 0,758..IgG i IgE su negativni..

  • MojPedijatar says:

   Tumačenje ovih nalaza je u nadležnosti pedijatra alergologa koji je tražio analize.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA