Kokoške kao nastavna sredstva

Kokoške postaju sve popularnije nastavno sredstvo u Velikoj Britaniji. One decu uče samopouzdanju, razvijaju im kreativnost i obezbeđuju materijal za časove kuvanja.

Kada Kler Pič iz slame izvadi jaje i pokaže ga đacima, reakcija dece je burna. „Nisam znao da jaja izlaze iz pilića!“ kaže iznenađeni sedmogodišnjak iz Erlsmid osnovne škole u Totenhemu.

„Najednom, oni uspostave vezu sa kokoškama“ kaže Pičova, koja je vlasnica firme „Kokoške za najam“iznajmljivanje-kokosaka i koja iznajmljuje piliće školama, vrtićima, domovima za stare i raznim udruženjima. „Za sva sata, koliko traje druženje sa kokoškama, deca iz početne nervoze pređu u stanje opuštenosti i srećno sede sa kokoškom u krilu, tražeći da sama pokupe jaja“.

„Kokoške su izvanredno učilo“, kaže Pičova. „Ne samo da možete da umutite kajganu od sveže snesenih jaja tokom časa kuvanja, već možete da izračunate broj jaja na času matematike („ako tri kokoške snesu po jaje svakog dana, koliko je to jaja nedeljno?“). Postoje i naučni eksperimenti sa jajima, a na časovima engleskog, kokoške inspirišu kreativno pisanje.“

Takođe, jaja se prodaju zaposlenima i roditeljima, i koriste za pravljenje torti na sekcijama.

Jedini problem za škole jeste  – šta raditi sa kokoškama tokom raspusta. Tada priskače u pomoć firma „Kokoške za najam“ koja ih preuzima na kraju školske godine.

„Ovo zaista odlično funkcioniše“ kaže Nikola Bredli iz srednje škole Polet koja unajmljuje kokoške od Pičove. „Neki naši đaci nikada nisu bili blizu pravih pilića, i na ovaj način možemo da im pružimo priliku da gaje kokoške bez brige o tome šta ćemo sa njima preko raspusta ili ako se razbole.“

Kler Pič ima farmu u selu u Stafordšajru i osim iznajmljivanja, drži i kurseve o gajenju kokoški. Ideju za svoj posao dobila je kad joj je lokalna škola tražila piliće u najam.

„Prvo mesto na koje su otišle moje kokoške bila je specijalna škola, za decu izbačenu iz običnih“ kaže Pičova. „Brinula sam se kako će to ići ali deca su radila sve kako sam ih naučila i dobro su brinula o kokama.“

Pičova je onda ideju isprobala i u školi u koju idu njena deca i od 2011. godine, posao joj je u usponu. U početku je imala samo par kokoški za iznajmljivanje, a sada ih ima 70 u više od 30 škola širom Britanije, i radila je sa preko 8.000 dece.  Prošle godine je osvojila i nagradu za najuspešije male biznise.

Ona školama bezbeđuje svu opremu, od slame i hrane do sredstava za čišćenje. Takođe, drži predavanja i daje savete o tome kako uočiti potencijalne bolesti kod ptica.

Čitav paket za škole, koji uključuje dva pileta i inkubator tokom proleća, godišnje košta 1500 funti. Ona redovno nadgleda zdravlje kokoški i daje telefonske savete. Pridržava se strogih standarda kada je reč o dobrobiti životinja. Za decu u vrtićima koja se nekad plaše kokoški, Pičova u ponudi ima i prepelice.

Kada kokoške ostare, ona ih „penzioniše“ na svojoj farmi. „Staram se da imaju lep život i trčkaraju okolo.“ kaže Kler Pič.

Izvor: The Guardian

Preuzeto: Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA