Koji su najbolji načini da upravljate besom vašeg deteta

Stručnjaci su objasnili zašto se mala deca i fizički naljute, i kako roditelji mogu bolje da razumeju ponašanje svoje dece. Evo nekoliko saveta za prevazilaženja dečjeg besa

Usporite
Zaustavite gnev besa pre nego što počnete tako što nećete odmah reći „ne“ u trenutku kada dete nešto zatraži. Umesto toga, zastanite i naglas recite: „Da vidimo. Želiš tu novu igračku. Razgovarajmo o tome“. Ovo vam daje priliku da razmislite o zahtevu i o tome kako ga pozitivno odbiti, ako je potrebno, ili preusmeriti pažnju deteta. Usporavanje i raspravljanje o tome takođe omogućava vašem detetu da razume razlog odbijanja i prihvati ga prihvatljivije. Želite da svom detetu pružite osećaj da ga čujete, brinete o njegovim željama i može mu se verovati da mu pomaže u životnim razočarenjima.

Ponekad promena lokacije takođe može zaustaviti bes. Možete da kažete: „Idemo da vidimo onog psa koji vam se sviđa u prodavnici kućnih ljubimaca“ ili „Idemo u apoteku i uzmemo vam štipaljke za kosu. Nastavićemo da razgovaramo putem“.

Pronađite tih prostor

Ako ste u javnosti, pokušajte da se udaljite od publike. Fokusirajte se na svoje dete i sebe, a ne na tuđu procenu. Ovo ublažava svaki pritisak koji biste mogli da osetite od posmatrača i omogućava vam da nasamo čujete dete. Što je manje buke i galame, lakše ćete smiriti dete. Uhvati ga za ruku i recite: “Dođi, sedi mi u krilo, pa ćemo razgovarati o ovome.”

Postavljajte čvrste granice
Iako želite da kažete da je u redu ako se vaše dete oseća besno, morate jasno da kažete da fizički agresivno ponašanje nije. Ako vaše dete udari svog brata, recite: “U redu je biti ljut. Tvoj bes je u redu. Ali, ne možeš udarati sestru.” Kažite: “Ne udaramo i ne šutiramo nikoga.” Želite je usmeriti ka pozitivnom načinu reagovanja u situaciji. Objasnite svoju granicu: “Udaranje boli. Ne povredujemo nikoga.” Veća je verovatnoća da će deca sarađivati ako je razlog iskren i verodostojan.

B.J

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA