Koji su najbolji načini da upravljate besom vašeg deteta

Stručnjaci su objasnili zašto se mala deca i fizički naljute, i kako roditelji mogu bolje da razumeju ponašanje svoje dece. Evo nekoliko saveta za prevazilaženja dečjeg besa

Foto: Pixabay

Stojim i bespomoćno gledam kako moje  slatko četvorogodišnje dete vrišti i šutira po podu dnevne sobe jer ne idemo u park. Šake su joj stisnute, a ona toliko steže zube da joj se vilica trese.
Ovi dramatični i ponekad zastrašujući prikazi besa potiču iz „nedostatka jezika“, što znači da dojenčad i deca ne mogu da vam kažu šta nije u redu ili šta im treba, objašnjava Meri Vallace, LCSV, stručnjak za roditeljstvo i dečji i porodični terapeut, kao i autor knjige Nalog za rođenje Blues, Ključevi roditeljstva vašeg četvorogodišnjaka i Tajni svet dece.

„Umesto toga, ona svoja osećanja i potrebe izražavaju na fizički način“, kaže Vallace. „Oni će plakati i vrištati, lupati okolo ili udarati nogama“. Maloj deci takođe nedostaje impulsna kontrola, pa kad je frustrirano ili besno, ovo postaje gotovo trenutna reakcija stimulus-odgovor: ne mogu da dobiju ono što žele, pa mogu da udaraju, grizu i lista se nastavlja.

„Mališani svoje želje i želje vide kao hitne“, nastavlja Vallace. „„ Ako mi ne date taj sladoled ili onu novu vatrogasnu mašinu na polici, umreću. “„ Besni napad je zaista detetov oblik protesta zbog toga što su joj želje osujećene i oseća se određena „nemoć“.

Dok gledate kako se vaše mališane grči u bolu zbog propuštene posete parku, možda oseća ništa drugo, ali normalno, bes je sasvim prirodna emocija. I ne samo to, bes prati decu kroz sve faze razvoja u odraslom dobu. Neki od nas su možda videli više bljesaka besa zbog dece koja su se osećala zagušeno tokom pandemije, ali, kao što Vallace kaže, važno je imati na umu da bi se roditelji ionako suočili sa razvojnim problemima fizičkog izražavanja besa. Naš posao je da decu naučimo najboljim načinima kako to da reše.

Evo nekoliko alata za upravljanje besom koji pomažu vama i vašoj maloj osobi da ispraznite osećanja.

Prihvatite bes svog deteta
Kada se  vaše dete ponaša besno, recite: „Vidim da si ljut“. Ako znate zašto su ljuti, možete dodati razlog: „Vidim da si ljut jer zaista volite da se ljuljate na ljuljašci, a mi moramo da napustimo park“. Prihvati njihov bes. Recite im: „U redu je biti ljut.“ Želite da vaše dete oseti da su i oni i njihove emocije u redu. Ne želite da osećaju da moraju da kriju svoje emocije.

Ohrabrite je da koristi reči
Deca prirodno ne znaju koje reči da koriste, objašnjava Volas. Morate ih naučiti šta da kažu. Možete reći svom detetu: „Kada se osećate besno, treba da koristiš reči“ ili „Zaista želim da čujem šta te uznemirava. Ako koristiš reči, bolje ću razumeti i mogu ti pomoći“. Mogli bi da kažete: „Kad si ljut, reci:„ Ljut sam “i pomoći ću ti.“ Vremenom, deca internalizuju vaš glas i vaša pravila. Do pete godine deca razvijaju svoj superego, koji deluje kao unutrašnji znak zaustavljanja i pomaže im u kontroli agresivnih impulsa.

Pronađite pozitivno rešenje
Generacijama su tantrumi posmatrani kao pokušaji manipulacije. Stručnjaci su savetovali roditelje da puste decu da „vape“ ili rizikuju da ih pokvare. Iako je istina da roditelji mogu pasti u negativan obrazac zadovoljavanja svake detetove želje da izbegne otapanje, puštanje deci da to vape ne uči dete pozitivnijem načinu na koji može da se nosi sa sobom. Zapravo, deci je potrebna pomoć u odvajanju od besa. Bolje je nego im dopustiti da utonu u to.

Pokušajte da pronađete rešenje – parče jabuke pre večere umesto sladoleda – ili koristite smetnje – „Znam da ste uznemireni što pada kiša i što ne možemo da idemo u park. Zašto se ne bismo igrali u šatoru u dnevnoj sobi “- da motivišete svoje dete ka nečemu što ga uzbuđuje. Takođe možete ponuditi alternativu ili kompromis.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA